یکی از مهمترین ابزارهای ارتباطی در شبکههای محلی و منطقهای سوئیچها بهشمار میروند. این دستگاههای پرکاربرد که معمولا امکان فعالیت در لایههای دوم و سوم شبکه را دارند میتوانند زیرساخت مناسب یک شبکه پیشرفته را فراهم کنند. به طور کلی دو نوع سوئیچ برای استفاده کاربران در بازار وجود دارد که بر پایه شبکه LAN و SAN قرار میگیرند. بنابراین کاربران میتوانند با توجه به شبکه مورد نظر از سوئیچ های مطابق با آن بهره ببرند. در این مطلب با ما همراه باشید تا با مفاهیمی همچون سن سوئیچ SAN Switch چیست و تفاوت آن با لن سوئیچ LAN Switch بیشتر آشنا شوید.
سن سوئیچ SAN Switch چیست؟
همگی میدانید مفهوم SAN به شبکه خاصی اطلاق میشود که امکان اتصال مجموعهای از دستگاههای ذخیرهسازی مرتبط را با سرعتی بالا به یکدیگر متصل میکند. برای برقراری چنین ارتباطی نیازمند استفاده از یک ابزار جداگانه جهت مرتبطسازی شبکه به سرور و پل (POLL)ها هستیم. این ابزار همان سن سوئیچ SAN Switch محسوب میشود.
درواقع وظیفه اصلی سن سوئیچ مدیریت جریان ترافیک میان استوریج و سرور در کنار ارسال بستههای اطلاعاتی به مقاصد مختلف است. یعنی سن سوئیچ شبکه میتواند با ارزیابی اطلاعات مبدا و مقصد را شناسایی نموده و هر یک از بستههای دیتا را به سیستم مورد نظر منتقل کند.
بیشتر بخوانید: سوئیچ شبکه چیست؟
کاربرد سن سوئیچ SAN Switch
به نظر شما کاربرد سن سوئیچ SAN Switch چیست؟ این سوئیچ همانند سایر سوئیچها یک ابزار ارتباط دهنده است که جهت ایجاد برقراری ارتباط میان سرور و محل ذخیرهسازی به کار میرود. به عبارت دیگر، کاربران میتوانند با بهرهگیری از یک سن سوئیچ SAN Switch امکان دسترسی به چند دستگاه دخیرهسازی مختلف را فراهم کنند. اتصال به چند سرور، انتقال سریع دیتا و ذخیره اطلاعات از دیگر کاربردهای یک سن سوئیچ است.
انواع سن سوئیچ SAN Switch
سن سوئیچ ها براساس کارآیی و عملکرد خود در در نوع مختلف به بازار عرضه میشوند که هر یک از آنها قابلیتهای مخصوص به خود را دارند.
سن سوئیچ FC
این نوع سن سوئیچ که مطابق با پروتکل Fiber Channel (FC) عمل میکند در دو دسته ماژولار و ثابت (Fixed) ارائه شده است. همچنین سن سوئیچها علاوهبر اینکه با تکنولوژی فیبر نوری سازگاری کاملی داشته نسبت به نوع اترنت کاربرد و رواج بیشتری دارند. سوئیچ های ماژولار FC اغلب از نوع director-class هستند که قابلیت توسعه داشته و از پورتهای زیادی پشتیبانی میکنند. در مقابل سوئیچهای نوع Fixed تنظیمات ثابتی داشته و قابلیت ارتقاء یا توسعه را ندارند.
سن سوئیچ اترنت
با اینکه سن سوئیچهای سری FC در این صنعت رواج بیشتری دارند اما نوع اترنت این مجموعه نیز طرفداران بسیاری دارد. برخورداری از سرعت قابل توجه 10 GbE در کنار توان عملیاتی فوقالعاده و انعطافپذیری مطلوب از ویژگیهایی است که موجب محبوبیت این سری سوئیچها شده است. از سوی دیگر، سن سوئیچهای اترنت نیازی به نصب پیکربندی یا سخت افزارهای مخصوص ندارند و از لحاظ قیمت مقرون بهصرفه هستند. بنابراین فرایند راهاندازی و نگهداری آنها نیز نسبت به نوع FC آسانتر است.
حتما بخوانید: سوئیچ سیسکو چیست؟
لن سوئیچ چیست؟
حال که دانستید سن سوئیچ SAN Switch چیست نوبت آشنایی با LAN Switch است. همانطور که میدانید، شبکه LAN یک شبکه کامپیوتری است که امکان ایجاد ارتباط میان سیستمهای کامپیوتری مختلف را در یک ناحیه جغرافیایی خاص همچون مدارس، آزمایشگاهها، ساختمانهای اداری و سایر موارد فراهم میکند. حال این ارتباط میتواند از طریق کابل اترنت صورت بگیرد و یا فناوری وای فای. لن سوئیچها معمولا از طریق اترنت میان سیستمها ارتباط برقرار کرده و امکان پشتیبانی از چند تا پند صد پورت را دارا هستند. سرعت این دستگاهها نیز از 1 GbE تا 10 گیگابیت نیز میرسد.
سوئیچهای LAN در حقیقت نسخه پیشرفته هابها هستند که قابلیت خواندن آدرسها را دارند. پروتکلهایی که معمولا در این سوئیچها پشتیبانی میشوند شامل TCP/IP، TCP/UDP، Apple Tal و IPX هستند. البته امروزه نوع دیگری از لن سوئیچها طراحی شدهاند که قابلیت سازگاری با فناوری فیبر نوری را داشته و به عنوان LAN Fiber Switch یا Gigabit PoE Switch شناخته میشوند.
تفاوت SAN Switch و LAN Switch
با اینکه سوئیچهای سن و لن از لحاظ زیرساخت بایکدیگر شباهتهایی دارند اما تفاوتهای زیادی نیز وجود دارند که آنها را از یکدیگر متمایز میکند. برخی از تفاوتهای سن سوئیچ و لن سوئیچ که در این مطلب سن سوئیچ SAN Switch چیست به آنها میپردازیم عبارتاند از:
- لن سوئیچها از کارتهای شبکهای استفاده میکنند که مک آدرسهای منحصر به فردی دارند. اما سن سوئیچها از کارتهای به خصوصی با سرنام host bus adapter بهره میبرند که به وسیله تکنولوژی فیبر نوری به سن استوریج (SAN Storage) متصل میشوند.
- لن سوئیچها جهت مسیریابی بستههای دیتا از مک آدرس استفاده میکنند اما سن سوئیچها با شناسههای همچون wwn سروکار دارند.
- سن سوئیچها برای ایجاد ارتباط از پروتکلهایی نظیر FCOE، ISCSI و Fiber Channel بهره میبرند. درحالی که LAN Switch از پروتکل Ethernet استفاده میکند.
- معمولا کاربران برای استفاده از پورتهای لن سوئیچ نیازی به خریداری لایسنس ندارند. در مقابل، برخی مواقع جهت استفاده از پورتهای سن سوئیچ باید لایسنسهای خاصی خریداری شود.
- لن سوئیچها امکان اتصال کامپیوتر، سوئیچ و روتر را به یکدیگر فراهم میآورند اما در سن سوئیچها سرورها و تجهیزات ذخیرهسازی اطلاعات قابلیت اتصال به یکدیگر را دارند.
حتما بخوانید: سوئیچ شبکه PoE چیست؟
جمعبندی
در این مطلب برقچی با مباحثی همچون سن سوئیچ SAN Switch چیست؟ تفاوت آن با لن سوئیچ به خوبی آشنا شدید. دانستید که کاربرد سن سوئیچ چیست و چه در چه انواعی ارائه شده است. حال با استفاده از اطلاعاتی که بدست آوردید میدانید که کدام یک از این سوئیچها برای شبکه مورد نظر شما مناسب است و چه وظایفی را برعهده دارند. فروشگاه آنلاین برقچی ارائه کننده انواع تجهیزات پسیو شبکه از جمله سوئیچهای شبکه است. شما میتوانید با مراجعه به سایت رسمی این مجموعه علاوهبر مشاهده قیمت و مشخصات فنی محصولات جهت خرید کالای مورد نظر خود اقدام نمایید. از اینکه تا پایان همراه بودید از شما عزیزان متشکریم. امیدواریم با درج نظرات خود ما را در ارائه هر چه بهتر این مطالب یاری کنید.
دیدگاه شما