کابلهای برق یکی از مهمترین تجهیزات در حوزههای مختلف از جمله ساختمانسازی، صنعت و تأسیسات هستند. این کابلها وظیفه انتقال جریان برق را بر عهده دارند و از نظر ساختار، جنس و کاربرد به انواع مختلفی تقسیم میشوند. کابل مفتولی یکی از انواع کابلهای برق است که به دلیل ویژگیهای خاص خود، در بسیاری از کاربردها مورد استفاده قرار میگیرد.
این کابل از یک رشته هادی مفتولی تشکیل شده است که توسط یک لایه عایق پوشانده میشود. در این مقاله قصد داریم به بررسی کابل مفتولی بپردازیم. ابتدا ساختار و ویژگیهای این کابل را معرفی خواهیم کرد. سپس به کاربردهای کابل مفتولی خواهیم پرداخت و در نهایت هم تفاوت کابل مفتولی و افشان را بررسی خواهیم کرد. در نتیجه پیشنهاد میکنیم تا انتهای محتوا کابل مفتولی چیست؟ ما را همراهی کنید.
کابل مفتولی چیست؟
در ابتدا تصمیم داریم شما را با کابل مفتول آشنا کنیم تا به پاسخ، سؤال کابل مفتولی چیست؟ برسید. همانطور که در ابتدای مقاله ذکر کردیم کابل مفتولی نوعی کابل برق است که از یک رشته هادی مفتولی تشکیل شده است. هادی این کابل میتواند از جنس مس یا آلومینیوم باشد. در کابلهای مسی، هادی از یک رشته سیم مسی با قطر بالا تشکیل شده است.
ولیکن در کابلهای آلومینیومی، هادی از یک رشته سیم آلومینیومی با قطر بالا تشکیل میشود. در ادامه بهتر است ذکر کنیم هادی کابل مفتولی توسط یک لایه عایق پوشانده میشود و عایق این کابل معمولاً از جنس پلیمر PVC است. عایق استفاده شده در تولید کابل مفتولی بسیار اهمیت دارد زیرا این عایق از انتقال جریان برق به محیط اطراف جلوگیری میکند.
ساختار کابل مفتول
حال زمان آن فرا رسیده است تا با ساختار کابل مفتول آشنا شوید. شایان ذکر است بدانید کابل مفتول از سه لایه اصلی تشکیل شده است. در ابتدا بهتر است به سراغ هادی برویم زیرا هادی اولین لایه کابل مفتول را تشکیل میدهد. لایه دوم در اختیار عایق است. همانطو که میدانید عایق کابل مفتول از یک لایه پلیمر تشکیل میشود که اکثرا هم PVC است. در نهایت باید به سراغ روکش برویم. روکش هم مانند عایق از یک لایه پلیمر که معمولاً از جنس PVC است، تشکیل میشود. این لایه از کابل در برابر آسیبهای فیزیکی محافظت میکند. در نهایت امیدواریم به پاسخ، سوال ساختار کابل مفتولی چیست؟ رسیده باشید.
ضخامت و ولتاژ کابل مفتولی (خشک)
در این بخش از مقاله کابل مفتولی چیست؟ تصمیم داریم شما را با ضخامت و ولتاژ کابل مفتولی (خشک) آشنا کنیم. در ابتدا بهتر است با کابل مفتولی خشک آشنا شوید. کابل مفتولی خشک به کابل مفتولی گفته میشود که در برابر رطوبت مقاوم است. این کابلها معمولاً از عایق PVC ساخته میشوند. ضخامت کابل مفتولی با نمره آن مشخص میشود و هرچه عدد نمره کابل بیشتر باشد، ضخامت کابل بیشتر است.
این مسأله در مورد ولتاژ هم صدق میکند و این دو رابطه مستقیم با یکدیگر دارند. برای مثال کابلهای مفتولی با نمره ۱۰ تا ۱۶ برای ولتاژ ۳۰۰ تا ۵۰۰ ولت، کابلهای مفتولی با نمره ۱۸ تا ۲۵ برای ولتاژ ۴۵۰ تا ۷۵۰ ولت و کابلهای مفتولی با نمره بالاتر از ۲۵ برای ولتاژهای بالاتر استفاده میشوند.
بیشتر بخوانید: تفاوت کابل افشان و کابل مفتول + کاربرد هرکدام
کاربرد کابل مفتولی
کابل مفتولی دارای کاربردهای زیادی است. برای مثال کابل مفتولی یکی از پرکاربردترین کابلها در کابلکشی ساختمانها است. این کابل برای انتقال جریان برق در داخل ساختمانها، از جمله سیمکشی برق ساختمان، استفاده میشود. از سوی دیگر این کابل در کابل کشی تاسیسات، کابل کشی صنعتی، انتقال جریان برق در محیطهای باز و غیره کاربرد دارد.
انواع کابل مفتول
یکی از مهمترین بخشهای محتوا کابل مفتولی چیست؟ مربوط به بررسی انواع آن میشود. لازم به ذکر است بدانید کابلهای مفتولی را میتوان بر اساس جنس هادی، ولتاژ و عایق به انواع مختلفی تقسیم کرد. در ادامه محتوا تصمیم بر این است شما را با موارد ذکر شده به صورت کامل آشنا کنیم تا شما به صورت کامل با انواع کابل مفتولی آشنا شوید.
بر اساس جنس هادی
کابلهای مفتولی بر اساس جنس هادی به دو دسته مسی و آلومینیومی تقسیم میشوند. کابلهای مسی دارای مقاومت الکتریکی کمتری نسبت به کابلهای آلومینیومی هستند. بنابراین، برای انتقال جریان برق با ولتاژ بالا، از کابلهای مسی استفاده میشود. کابلهای آلومینیومی سبکتر و ارزانتر از کابلهای مسی هستند. بنابراین، برای انتقال جریان برق با ولتاژ پایین، میتوان از کابلهای آلومینیومی استفاده کرد.
بر اساس ولتاژ
کابلهای مفتولی بر اساس ولتاژ به دو دسته کابلهای ولتاژ پایین و کابلهای ولتاژ بالا تقسیم میشوند. کابلهای ولتاژ پایین برای انتقال جریان برق با ولتاژ کمتر از ۱۰۰۰ ولت استفاده میشوند. کابلهای ولتاژ بالا برای انتقال جریان برق با ولتاژ بیشتر از ۱۰۰۰ ولت مناسب هستند. در نتیجه حتماً در هنگام خرید کابل مفتول به نیاز خود توجه کنید و بر اساس آن کابل مفتول با ولتاژ کمتر از ۱۰۰۰ ولت یا بیشتر از ۱۰۰۰ ولت خریداری نمایید.
بیشتر بخوانید: تفاوت کابل ابزار دقیق و کابل کنترل
بر اساس عایق
آخرین پارامتری که میتوان با آن کابل مفتول را دسته بندی کرد، عایق است. کابلهای مفتولی بر اساس عایق به دو دسته کابلهای PVC و کابلهای XLPE تقسیم میشوند. عایق کابلهای PVC از جنس پلیمر PVC و عایق کابلهای XLPE از جنس پلیمر XLPE است. کابلهای XLPE دارای مقاومت حرارتی بالاتری نسبت به کابلهای PVC هستند. بنابراین، برای استفاده در محیطهایی با دمای بالا، از کابلهای XLPE استفاده میشود.
تفاوت کابل مفتولی و افشان
کابل مفتولی و افشان هر دو از انواع کابلهای برق هستند که از یک هادی و یک عایق تشکیل شدهاند. تفاوت اصلی این دو نوع کابل در ساختار هادی آنها است. کابل مفتولی از یک رشته هادی مفتولی از جنس مس یا آلومینیوم با قطر بالا تشکیل شده است. این ساختار باعث میشود که کابل مفتولی انعطافپذیری کمتری نسبت به کابل افشان داشته باشد. کابل افشان از چندین رشته سیم باریک تشکیل شده است.
این رشتهها به صورت مارپیچ به هم پیچیده شدهاند. این ساختار باعث میشود که کابل افشان انعطافپذیری بیشتری نسبت به کابل مفتولی داشته باشد. در ادامه یک جدول جهت آشنایی شما با تفاوت کابل مفتولی و افشان درج خواهیم کرد.
ویژگی | کابل مفتولی | کابل افشان |
---|---|---|
نوع هادی | مفتولی | افشان |
انعطافپذیری | کم | زیاد |
مقاومت الکتریکی | بیشتر | کمتر |
ظرفیت جریان | بیشتر | کمتر |
قیمت | کمتر | بیشتر |
نتیجه گیری
در این محتوا اطلاعات کاملی در مورد کابل مفتول به دست آوردید و مطمئناً در حال حاضر میدانید کابل مفتولی چیست؟ انواع کابل مفتول را میشناسید و با کاربرد هر کدام از آنهای آشنا شدهاید. در نهایتامیدواریم این محتوا بتواند در هنگام خرید کابل مفتولی به شما کمک شایانی کند.
سوالات متداول
کابل مفتولی چیست و چه کاربردی دارد؟
کابل مفتولی، نوعی کابل برق است که از یک رشته سیم مفتولی مسی یا آلومینیومی تشکیل شده است. این کابل برای کاربردهایی که نیاز به انعطافپذیری کمتری دارند، مانند کابلکشی ساختمانها، کابلکشی تاسیسات و کابلکشی صنعتی استفاده میشود.
تفاوت کابل مفتولی و افشان در چیست؟
کابل مفتولی از یک رشته سیم مفتولی تشکیل شده است و انعطافپذیری کمتری نسبت به کابل افشان دارد. کابل افشان از چندین رشته سیم باریک تشکیل شده است و انعطافپذیری بیشتری نسبت به کابل مفتولی دارد.
دیدگاه شما