حتما تاکنون نام جوانترین میلیاردر دنیا و خالق شبکه اجتماعی فیس بوک یعنی جناب مارک زاکربرگ(Mark Zuckerberg) به گوشتان خورده است. آقای زاکربرگ در تاریخ 14 می 1984(24 اردیبهشت 1363)، در شهر نیویورک و در خانوادهای تحصیلکرده(پدری دندانپزشک و مادری روانپزشک) به دنیا آمد. مارک الیوت تنها فرزند پسر آقای ادوارد زاکربرگ(Edward Zuckerberg) و کارن(Karen) محسوب میشود. در ادامه با مجله برقچی همراه باشید تا با زندگینامه مارک زاکربرگ این نابغه میلیاردر بیشتر آشنا شوید.
دوران کودکی و نوجوانی در زندگینامه مارک زاکربرگ چگونه شرح داده شده است؟
دوران کودکی مارک با علاقه وافری به کامپیوتر و برنامه نویسی آغاز شد. وی در سن 12 سالگی توانست برنامه پیامرسانی با نام زاکنت(Zucknet) بسازد که مورد استقبال خانواده و دوستانش قرار گرفت. او همیشه در نوشتن کدهای بازی یارانهای برای دوستان خود نیز دست داشت. مارک طی مصاحبهای در این خصوص گفت: “من دوستان هنرمند زیادی داشتم. آنها طرح میزدند و من به بازی تبدیل میکردم.”
آقای ادوارد که شاهد استعداد و علاقه شدید فرزند خود در این باره بود، با استخدام یک معلم خصوصی به نام دیوید نیومن(David Newman)، زمینه پیشرفت مارک زاکربرگ را بیش از پیش فراهم کرد. بعدها آقای نیومن در این باره اظهار کرد: ” خیلی سخت بود که فراتر از نابغهای همچون مارک پیش رفته و بتوانم مطالب جدیدی را برای آموزش او ارائه کنم.”
پس از گذشت مدتی، مارک زاکربرگ به آکادمی فیلیپس اکستر(Phillips Exeter Academy) رفت تا تحصیلات بیشتری در این زمینه بدست آورد. در آنجا بود که استعداد شمشیربازی وی کشف شد و توانست به مقام کاپیتانی تیم مدرسه دست بیابد. مارک همچنین علاقه زیادی به ادبیات باستانی روم و یونان از خود نشان داد و همواره نمرات برتر را بدست میآورد. با این حال، اشتیاق خود نسبت به رایانه و برنامههای کامپیوتری را کنار نگذاشت و در همان دوران دبیرستان، نسخه اولیه نرمافزار موسیقی پاندورا(Pandora) را ساخت و آن را سیناپس(Synapse) نامید.
این برنامه نیز همچون سایرین مورد استقبال قرار گرفت و چندین شرکت از جمله مایکروسافت(Microsoft) و AOL برای خرید سیناپس ابراز علاقه کردند و خواستار استخدام این نوجوان در شرکتهای خود شدند. ولی مارک پیشنهادات نامبرده را نپذیرفت و حاضر به همکاری با آنها نشد.
حتما بخوانید: آموزش تصویری گوگل مپ
تشریح دوران تحصیل در زندگینامه مارک زاکربرگ
مارک در سال 2002(1380 – 1381) و پس از فارقالتحصیلی از آکادمی اکستر، وارد دانشگاه هاروارد شد. وی پس از دو سال تحصیل، دانشگاه را رها کرد تا تمام زمانش را در شرکت تازه تأسیس خود یعنی فیس بوک مشغول به کار شود.
جالب است بدانید که آقای زاکربرگ طی دو سال تحصیل در هاروارد اعتبار و شهرت زیادی به عنوان یک برنامهنویس و توسعهدهنده نرمافزار کسب کرد. در همین دوران بود که وی برنامه دیگری با نام Course Match ایجاد کرد. این برنامه به دانشجویان کمک میکرد تا کلاسهای خود را با توجه به انتخاب سایر کاربران برگزینند و گروههای مطالعاتی خاصی را تشکیل دهند. مارک همچنین برنامه فیس مش(Facemash) را راهاندازی کرد که با مقایسه عکس دو دانشجو، به کاربران اجازه میداد تا به زیبایی و چهره آنها نمره بدهند. برنامه Facemash در میان دانشجویان محبوبیت زیادی یافت اما بعدها توسط مدیریت دانشگاه نامناسب تلقی شد.
باتوجه به جنجالی که برنامههای پیشین مارک زاکربرگ ایجاد کرده بود و استعداد وافر وی در زمینه برنامه نویسی، سه تن از همدانشگاهیهای او، پیشنهاد همکاری در ساخت یک شبکه اجتماعی را دادند. ایده اصلی این برنامه متعلق به دوقلوهای کامرون (twins Cameron) و تایلر وینکلوس (Tyler Winklevoss) بود که قصد داشتند یک سایت دوستیابی به نام هاروارد کانکشن (Harvard Connection) برای نخبگان دانشگاه طراحی کنند. مارک این پیشنهاد همکاری را پذیرفت اما خیلی زود کنار رفت تا بر روی پروژه فیس بوک خود کار کند.
حتما بخوانید: گوگل ویس (google voice) چیست؟
روزهای اوج فیس بوک با مارک زاکربرگ
مارک زاکربرگ و جمعی از دوستانش شامل داستین مسکوویتز(Dustin Moskovitz)، کریس هیوز(Chris Hughes) و ادواردو ساورین(Eduardo Saverin) با کمک یکدیگر وبسایت اجتماعی فیس بوک را راهاندازی کردند. شرکتکنندگان میتوانستند در این سایت پروفایل بسازند، عکس بارگذاری کرده و با سایر کاربران ارتباط برقرار کنند. گروه مارک و دوستانش توانستند تا ژوئن سال 2004 این برنامه را از دامنه دانشگاه فراتر برده و یک میلیون کاربر بدست بیاورند.
در سال 2005 (1383-1384)، شرکت زاکربرگ توانست سرمایه قابلملاحظهای را از شرکت Acced Partners جذب کند. با اینکه در آن زمان فیس بوک تنها در دسترس دانشجویان کالجهای برتر ایالات متحده قرار داشت، اما شرکت نامبرده 12.7 میلیون دلار در آن سرمایهگذاری کرد.
پس از این امر، شرکت FaceBook پا فراتر گذاشت و به سایر دانشگاهها، دبیرستانها و مدارس بینالمللی نیز اجازه دسترسی داد. به طوری که در ماه دسامبر 2005(آذرماه 1384)، میزان عضویت در این سایت به بیش از 5.5 میلیون کاربر رسید. این سایت همچنین مورد توجه بسیاری از شرکتهای خواستار تبلیع هم قرار گرفت. از آنجایی که مارک زاکربرگ قصد فروش سهام شرکت خود را نداشت، پیشنهادات شرکتهایی نظیر یاهو و شبکههای MTV را نپذیرفت. درعوض، تمرکز خود را بر گسترش و پیشرفت بیشتر این سایت معطوف کرد.
موانع برسر راه مارک زاکربرگ
همه چیز به نظر خوب پیش میرفت تا اینکه در سال 2006(1384-1385) سایت فیس بوک با موانع دشواری روبهرو شد. بدیهی است مسیر پیشرفت برای آقای زاکربرگ نیز چون سایرین هموار نبود.
شکایت سازندگان برنامه هاروارد کانکشن از مارک زاکربرگ
در سال 2006 سازندگان Harvard Connection مدعی شدند که مارک زاکربرگ ایده آنها را به سرقت برده و خواستار پرداخت خسارت شدند. مارک در پی این ادعا اظهار کرد که ایدههای این دو شبکه اساس متفاوتی دارند و سرقت اطلاعاتی اتفاق نیافتاده است. با اینحال، پس از اینکه مدارک و سوابق به صورت قانونی بررسی شد، احتمال به سرقت رفتن اطلاعات برنامه هاروارد کانکشن توسط مارک و افشای آن برای دوستانش تا حدودی قوت گرفت. وی درخصوص این اتفاق از عموم عذر خواست و با پرداخت خسارت 65 میلیون دلاری موافقت کرد که البته این اختلافات حقوقی تا سال 2011(1390) نیز ادامه یافت.
فیلم شبکه اجتماعی گویای بخشی از رندگینامه مارک زاکربرگ بوده است
در سال 2010(1389)، فیلمی به نام “شبکه اجتماعی” (The Social Network) منتشر شد که با به تصویر کشیدن زندگی مارک زاکربرگ توانست 8 جایزه اسکار را کسب کند. این فیلم براساس کتاب “میلیاردرهای تصادفی” نوشته بن مزریک(Ben Mezrich) ساخته شد که به خاطر فاش کردن داستان زندگی زاکربرگ مورد انتقاد شدیدی قرار گرفت.
آقای زاکربرگ نسبت به روایت نادرست از زندگیاش اعتراض داشت و اعلام کرد که جزئیات این فیلم دقیق نبوده و ساختگی است. با وجود تمام مشکلات و موانعی که بر سر راه مارک قرار داشت، شبکه اجتماعی وی توانست به پیشرفت روز افزون خود ادامه دهد. مجله تایم(Time) مارک را مرد سال 2010 معرفی کرد و مجله Vanity Fair او را در رده اول فهرست “تازه تأسیس” خود قرار داد.
حتما بخوانید: گوگل درایو چیست و نحوه استفاده از آن چگونه است؟
عرضه اولیه عمومی سهام فیس بوک با موافقت مارک زاکربرگ
در ماه مه 2012 (اردیبهشت 1391)، شرکت فیس بوک عرضه اولیه عمومی(IPO) سهام خود را ارائه داد که با جمعآوری 16 میلیارد دلار، مقام بزرگترین IPO اینترنتی تاریخ را کسب کرد. پس از موفقیت اولین عرضه اولیه عمومی، قیمت سهام این شرکت تاحدودی کاهش یافت. با اینحال به نظر میرسید که آقای مارک زاکربرگ برای این افت و خیز قیمتها آمادگی داشت. سال 2013( 1392)، شرکت فیس بوک برای نخستین بار به فهرست 500 شرکت برتر مجله فورچون(Fortune) پیوست و نام آقای زاکربرگ در سن 28 سالگی، به عنوان جوانترین مدیر عامل این فهرست درج شد.
ازدواج و زندگی شخصی مارک زاکربرگ
آقای زاکربرگ در سال 2012 با پریسیلا چن(Priscilla Chan)، دانشجوی پزشکی دورگهای(آمریکایی- چینی) که در دوران تحصیل در هاروارد با او آشنا شده بود، ازدواج کرد. حدودا 100 نفر در این مراسم ازدواج حضور داشتند. اکثر مهمانان تصور میکردند که برای جشن فارقالتحصیلی خانم چن از دانشکده پزشکی در آنجا جمع شدهاند اما درعوض شاهد مراسم ازدواج آنها بودند.
آقای زاکربرگ در حال حاضر دو دختر به نام مکس(Max) و آگوست(August) دارد که به ترتیب متولد 30 نوامبر 2015 (9 آذرماه 94) و 28 آگوست 2017 (6 شهریورماه 96) هستند. مارک زاکربرگ در زمان تولد دختر اولش اعلام کرد که قصد دارد دو ماه را به وظایف پدری خود مشغول شده و این زمان را دور از هیاهو و کار سپری کند.
کمکهای مالی و بشر دوستانه مارک زاکربرگ
آقای زاکربرگ از زمان موفقیت خود و کسب ثروتی قابلتوجه، میلیونها دلار را صرف اهداف مختلف بشر دوستانه کرده است. یکی از برجستهترین نمونههای این کمکهای خیریهای، اهدای 100 میلیون دلار به سیستم در حال فروپاشی مدارس عمومی و رایگان نیوجرسی بود. در دسامبر 2010(آذرماه 89) وی با امضای قراداد Giving Pledge متعهد شد که در طول زندگی خود حداقل نیمی از داراییهایش را به امور خیریه اختصاص دهد. بیل گیتس(Bill Gates)، وارن بافت(Warren Buffett) و جورج لوکاس(George Lucas) نیز از جمله ثروتمندان دیگری هستند که به Giving Pledge متعهد شدند. آقای زاکربرگ ضمن تشویق سایر کارآفرینان جوان و متمولان به این کار نیک گفت که زمان این رسیده است که آنها هم نقش پررنگتری در آینده بشریت و نسل جوان فردا داشته باشند.
در نوامبر 2015(آبان ماه 94)، مارک زاکربرگ و همسرش طی نامه سرگشادهای خطاب به دخترشان متعهد شدند که 99 درصد از سهام فیس بوک را به امور خیریه واگذار میکنند. این زوج در نامه دیگری که در شبکه فبس بوک انتشار دادند گفتند: “ما متعهدیم که سهم کوچکی از زندگی خود را برای کمک به جامعه و دنیایی بهتر برای تمام کودکان اختصاص دهیم. ما 99 درصد از سهام فیس بوک خود را در طول حیات خود میبخشیم تا در ایجاد جهانی بهتر برای نسل آینده بشر با بسیاری دیگر همراه شویم.”
حتما بخوانید: ساخت ایمیل ، آموزش ساخت ایمیل به سادهترین روش
سخن پایانی زندگینامه مارک زاکربرگ
جالب است بدانید که کمکهای انسان دوستانه این زوج همینجا به پایان نمیرسد، چرا که این زوج کارآفرین در سپتامبر 2016(شهریورماه 95) بار دیگر اعلام کردند که قرار است حداقل 3 میلیارد دلار را در تحقیقات عملی ده سال آینده سرمایهگذاری کنند تا کمکی به درمان، پیشگیری و مدیریت بیماریهای کودکان آینده باشد. امروزه تواضع و فروتنی آقای مارک زاکربرگ بر کسی پوشیده نیست. اینکه میلیاردر جوانی چون او در کنار پیشرفت روز افزون خود، در پی ساختن جهانی بهتر برای کودکان و نسل جدید است دیدگاه روشنتری را برای آیندگان رقم میزند.
بدیهی است که انسانهای بزرگ هستند که کارهای بزرگی را انجام میدهند و از فرصتهای کوچک نتایج عظیمی را بدست میآورند. از اینکه تا پایان زندگینامه مارک الیوت زاکربرگ با ما همراه بودید از شما عزیزان متشکریم، امیدواریم با درج نظرات خود ما را در ارائه هرچه بهتر این مطالب یاری کنید.
دیدگاه شما