راهنمای خرید

تفاوت کابل ابزار دقیق و کابل کنترل

بسیاری از افراد کابل‌های ابزار دقیق و کابل کنترل را با توجه به ساختار مشابهی که دارند، در یک دسته‌بندی قرار می‌دهند درحالی‌که، این دو نوع کابل کاربرد مخصوص...
Author image placeholder زهرا فغانی ۲۴ دی ۱۴۰۲
995
1
مطالعه: 4 دقیقه
995
1
0

بسیاری از افراد کابل‌های ابزار دقیق و کابل کنترل را با توجه به ساختار مشابهی که دارند، در یک دسته‌بندی قرار می‌دهند درحالی‌که، این دو نوع کابل کاربرد مخصوص را دارند. تفاوت بین کابل ابزار دقیق و کابل کنترل ریشه در مدار و نحوه استفاده هر یک از آن‌ها دارد. کابل ابزار دقیق به کابل چند هادی اشاره دارد که سیگنال الکتریکی کم‌توان را هدایت می‌کند و معمولاً برای مانیتورینگ و کنترل توان الکتریکی استفاده می‌شود. در مقابل کابل‌های کنترل قرار دارند که توان سیگنال هدایت‌شده و ولتاژ در آن وابسته به کاربرد، متفاوت است و معمولاً برای خروجی تجهیزات و مانیتور وضعیت (خطایابی) استفاده می‌شوند. برای اینکه تفاوت بین دو کابل را بهتر درک کنید، در این محتوا از وب‌سایت برقچی با ما همراه باشید.

تفاوت کابل ابزار دقیق و کابل کنترل

در مدارهای قدرت معمولاً از دو نوع یا دو روش کابل‌کشی استفاده می‌کنند که روش کابل‌کشی قدرت (Power Cabling) و کابل‌کشی کنترل (Control Cabling) نام دارند. همان‌طور که از نام آن پیداست، کابل ابزار دقیق (Instrumentation cable) در مدارهای نظارت (کنترل) و برای برنامه‌ها و پروژه‌های خودکارسازی‌ که ملزم به اندازه‌گیری و کنترل دقیق هستند، کاربرد دارد. به همین دلیل است که گاهی اوقات کابل ابزار دقیق، با نام کابل کنترل نیز به کار می‌رود. کابل کنترل که بهتر بود کابل قدرت (Power Cable) معنی می‌شد، برای توان و نیازهای ولتاژ بالا کاربرد دارد. با توجه به اینکه در مدت‌ زمان ثابت باید ولتاژ بالای بیشتری را هدایت کنند، کابل‌های قدرت قطر بزرگ‌تری نیز دارند. بنابراین تعداد رشته‌های کابل کنترل بیشتر است.

ازنظر ساختار نیز می‌توان گفت که رشته سیم‌ها در کابل ابزار دقیق به شکل زوج هستند و در کابل کنترل برای پیوستگی و قدرت بیشتر معمولاً به شکل هسته‌ای قرارگرفته‌اند. از طرفی با توجه به اینکه کابل ابزار دقیق تعداد رشته‌های کمتری دارد، امکان کوپینگ القایی در آن نیز بیشتر خواهد بود. به همین دلیل است که برای محافظت و عملکرد دقیق، از شیلد یا محافظ در این کابل‌ها استفاده می‌کنند؛ اما کابل‌های کنترل که در ولتاژهای بالا استفاده می‌شوند معمولاً نیاز به شیلد ندارند و برای محافظت روش‌های دیگری به کار می‌رود.


حتماً بخوانید: راهنمای خرید کابل برق


ویژگی کابل ابزار دقیق

کابل ابزار دقیق چیست

کابل ابزار دقیق چیست

کابل ابزار دقیق یا کابل ابزار (Instrument Cable) برای پروژه‌های ماشینی کردن و تجهیز سازی ابزارآلات صنعتی مناسب است و دقت در آن اهمیت بالایی دارد. این کابل معمولاً تا 24 VDC ولتاژ و تا 20 mA جریان را پشتیبانی می‌کنند و برای کنترل جریان الکتریکی در تجهیزات، دستگاه‌های میدانی و رله‌های PLC به کار می‌رود. بیشتر کابل‌های ابزار دقیق در قطر ۱.۵ و ۲.۵ سانتی‌متر یافت می‌شوند و معمولاً دارای عایق و محافظ هستند.

انواع کابل ابزار دقیق و کاربرد آن

برای دسته‌بندی انواع کابل ابزار دقیق و کاربرد آن می‌توان نوع قرارگیری سیم یا سیم‌ها و نوع محافظ به‌کاررفته را بررسی کرد. کابل‌های ابزار دقیق را بر اساس قرار گرفتن رشته سیم‌ها، در کابل تک هادی مسی، کابل زوج و کابل افشان دسته‌بندی می‌شود. بر اساس استاندارد محافظ BS5308 نیز دو نوع کابل با عایق پلی‌اتیلن و عایق پی‌وی‌سی وجود دارند. عایق پلی‌اتیلن تا دمای ۶۵ درجه سانتی‌گراد و حداکثر ولتاژ آن ۱۰۰۰ ولت را تحمل می‌کند. در حالی عایق پی‌وی‌سی حداکثر ۷۰ درجه سانتی‌گراد ۱۰۰۰ ولت را تحمل می‌نماید.


حتماً بخوانید: راهنمای خرید کابل قدرت


ویژگی کابل کنترل

کابل کنترل

کابل کنترل

کابل کنترل انواع بسیاری دارد، بااین‌حال بیشتر افراد معمولاً به کابل فرمان، کابل کنترل می‌گویند. این نوع کابل، ارسال فرمان را برای کنترل تجهیزات در محیط‌های صنعتی امکان‌پذیر و اجزاء دستگاه‌های موجود در خطوط تولید را متصل می‌نماید. این نوع کابل نیز از هادی تشکیل‌شده است و با سایز، عایق و روش‌های محافظتی گوناگونی عرضه می‌شوند. از ویژگی بارز این نوع کابل، انعطاف‌پذیری و مقاومت بالای آن در شرایط سخت صنعتی است. و معمولاً ضد آب و ضد فرسایش و مناسب برای داخل و بیرون ساختمان است. از تجهیزاتی که این کابل را استفاده می‌کنند می‌توان به رباتیک، خطوط مونتاژ، دستگاه نساجی، تابلوهای کنترل صنعتی، دستگاه CNC، جرثقیل و بالابر اشاره کرد.

انواع کابل کنترل و کاربرد آن

انواع کابل کنترل با استاندارد نام گذری اروپا به سه نوع اصلی دسته‌بندی می‌شوند:

  • کابل افشان YY یا (YSLY / HSLH) برای کاربردهای صنعتی با عایق LSZH و بسیار منعطف با تحمل 300 تا 500 ولت
  • کابل سبک CY یا (YSLCY / HSLCH) با غلاف PVC و LSZH PVC برای اندازه‌گیری و کنترل تجهیزات خطوط مونتاژ و ماشین‌ها
  • کابل محافظ SY یا (YSLYSY / HSLHSH) با مفتول سیم فولادی گالوانیزه برای محافظت مکانیکی بیشتر

حتماً بخوانید: نحوه رجیستر کردن تلفن‌های سیسکو به‌ صورت sip


جمع‌بندی

در این محتوا از مجله برقچی به تفاوت کابل ابزار دقیق و کابل کنترل پرداختیم. به زبان ساده کابل ابزار دقیق برای انتقال سیگنال و کابل کنترل یا کابل فرمان برای انتقال برق (انرژی) به کار می‌رود. بنابراین علی‌رغم شباهت‌هایی که این کابل‌ها دارند، مکانیسم انتقال در آن‌ها متفاوت است و محافظت برای هرکدام در لایه‌های متفاوتی اعمال می‌شود. کابل قدرت به محافظ بیرونی (Sheathing) و کابل ابزار به محافظ زوج سیم‌های هادی (shielding) احتیاج دارد.

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک گذاری مطلب

مراحل کار برقچی

درخواست خرید
مشاوره و راهنمایی
اعلام قیمت
صدور پیش‌فاکتور
آماده‌سازی کالا
ارسال کالا در همان روز
صدور فاکتور
تسویه نهایی
ارسال کالا
در همان روز

دیدگاه شما

اشتراک
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
دیدن همه دیدگاه ها

مقالات مرتبط

<