اسپلیتر فیبر نوری که به آن اسپلیتر نوری نیز گفته میشود، یک دستگاه توزیع قدرت نوری میباشد که سیگنال نوری را به دو یا چند سیگنال نوری تقسیم و توزیع میکند. این دستگاه از مهمترین تجهیزات پسیو شبکه مورد استفاده در شبکههای فیبر نوری میباشد. اسپلیتر نوری که نقش مهمی در سیستمهای مخابراتی دارد، دارای دو نوع PLC و FBT میباشد که در ادامه به موضوع ” اسپلیتر فیبر نوری چیست؟ ” و انواع آن میپردازیم.
اسپلیتر فیبر نوری چیست؟
اسپلیتر فیبر نوری برای تقسیم یک پرتو فیبر نوری به چند پرتو به نسبت تقسیم مشخص استفاده می شود و یکی از اجزای کلیدی در FTTH است. این دستگاه به کاربران کمک میکند تا عملکرد مدارهای نوری را به حداکثر برسانند. همچنین باعث بهبود بهره وری زیرساختهای نوری نیز میشود.
اسپلیتر نوری چگونه کار میکند؟
به طور کلی اسپلیتر نوری مجهز به تعداد زیادی ترمینال ورودی و خروجی برای افزایش عملکرد مداری شبکههای نوری میباشد. این دستگاه توانایی تقسیم یک پرتو نوری به چندین پرتو در یک نرخ مشخصی را دارد.
به عنوان مثال، شکل بالا نشان میدهد که چگونه یک اسپلیتر نوری با ضریب تقسیم 1:4 (یک به چهار) میتواند یک سیگنال نوری را از یک ورودی فیبر نوری به چهار سیگنال نوری تقسیم و از طریق چهار کابل فیبر نوری مجزا انتقال دهد.
برای مثال با توجه به شکل بالا با ضریب تقسیم 1:4، اگر کابل نوری ورودی 2000Mbps پهنای باند داشته باشد، هر کاربری در انتهای خط فیبر نوری میتواند از شبکه با پهنای باند 500Mbps استفاده کند.
بیشتر بخوانید: کابل فیبر نوری چیست
انواع اسپلیتر نوری:
اسپلیتر نوری بر اساس تکنولوژی ساخت به دو نوع FBT (دو مخروطی فیوژن شده) و PLC (مدار سطحی سبک) تقسیم بندی میشوند.
اسپلیتر FBT:
اسپلیتر FBT با گذشت 20 سال از تاریخ ساخت آن تکنولوژی قدیمی به حساب میآید. تکنیک ساخت آن حدوداً به تکامل رسیده و هزینه ساخت کمتری به نسبت اسپلیتر PLC در برمیگیرد. همچنین قیمت پایینی دارد که استفاده از آن برای کاهش هزینهها راه حل مقرون به صرفهای میباشد.
فرایند تولید اسپلیتر FBT به این صورت است که از به هم پیچاندن دو تار فیبر نوری به یکدیگر در امتداد یکدیگر استفاده میشود و سمت این دو تار کشیده می شوند و سپس نقطه اتصال گرم می شود تا زمانی که این دو رشته با هم ترکیب شوند و ایجاد یک مخروط دهند.
مزایای اسپلیتر FBT:
- محصول به خوبی شناخته شده است و به راحتی تولید میشود، بنابراین هزینه تولید کاهش مییابد و قیمت مقرون به صرفهای دارد.
- قابلیت تغییر تعداد تقسیم را دارد.
- میتواند بر روی سه طول موج عملیاتی 850nm , 1310nm , 1550nm کار کند.
معایب اسپلیتر FBT:
- طول موج کاری محدود
- محدود بودن درجه حرارت کاری در این نوع اسپلیتر
- امکان شکست بالا به دلیل تغییر دما
اسپلیتر PLC:
با استفاده از تکنولوژی جدید، اسپلیتر PLC یک راه حل بهتر با نسبت تقسیم زیاد استفاده میشود. این اسپلیتر سیگنال ورودی را با استفاده از چیپ تقسیم سیگنال نوری به چندین خروجی تبدیل میکند. یک چیپ تقسیم نوری قادر به دستیابی به حداکثر 64 خروجی میباشد.
اسپلیتر PLC معمولاً برای پروژههای بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع اسپلیتر به طول موج حساس نبوده، که در نتیجه برای انتقال طول موج چندگانه مناسب میباشد. اسپلیتر PLC دارای ساختار فشرده میباشد، بنابراین فضای نصب زیادی مورد نیاز نمیباشد.
مزایای اسپلیتر PLC:
- کیفیت بالا
- دقت بالا
- مناسب برای انواع طول موج
- طراحی جمع و جور
- محدوده دمایی کارکرد وسیع
معایب اسپلیتر PLC:
- تکنولوژی ساخت پیچیده
- قیمت بالا به نسبت اسپلیتر FBT
انواع اسپلیتر نوری از لحاظ ساختار:
اسپلیتر فیبر نوری از لحاظ ساختار و تقسیم به انواع زیر تقسیم میشوند:
- اسپلیتر فیبر 1:2 (یک به دو)
- اسپلیتر فیبر 1:4 (یک به چهار)
- اسپلیتر فیبر 1:8 (یک به هشت)
- اسپلیتر فیبر 1:16 (یک به شانزده)
- اسپلیتر فیبر 1:32 (یک به سی و دو)
- اسپلیتر فیبر 1:64 (یک به شصت و چهار)
- اسپلیتر فیبر 1:128 (یک به صد و بیست و هشت)
- اسپلیتر فیبر 2:4 (دو به چهار)
- اسپلیتر فیبر 2:8 (دو به هشت)
- اسپلیتر فیبر 2:16 (دو به شانزده)
- اسپلیتر فیبر 2:32 (دو به سی و دو)
- اسپلیتر فیبر 2:64 (دو به شصت و چهار)
- اسپلیتر فیبر 2:128 (دو به صد و بیست و هشت)
اسپلیتر یک به N برای شبکههای نوری پسیو ستاره و اسپلیتر های دو به N برای شبکههای نوری پسیو حلقه استفاده میشوند.
بیشتر بخوانید: بهترین برندهای کابل فیبر نوری
جمع بندی:
در این مقاله از مجله برقچی به موضوع ” اسپلیتر فیبر نوری چیست؟ ” پرداختیم. همانطور که گفتیم اسپلیتر فیبر نوری دارای دو نوع FBT و PLC میباشد. اسپلیتر FBT به دلیل تکنولوژی نسبتاً قدیمی که دارد و همچنین هزینه ساخت کمتر نسبت به اسپلیتر PLC، قیمت مقرون به صرفهای دارد. اما اسپلیتر PLC با داشتن تکنولوژی بالا و همچنین کیفیت ساخت و دقت بالا بیشتر در پروژههای بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد. ممنون که تا پایان مقاله با ما همراه بودید، امیدوارم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.
دیدگاه شما
ممنون از شما که این مطالب رو به این شیوایی اینجا اوردین که یکی مثل من کاملا آگاه بشه در این ضمینه
خداوند سلامتی بهتون بده و حافظتون باشه
سلام وقت بخیر
خیلی ممنون
خوشحالم که مقاله برای شما مفید واقع شده