مجله برقچی > آموزش > هارد SSD چیست و چه تفاوتی با هارد دیسک (HDD) دارد؟
1349هارد SSD چیست و چه تفاوتی با هارد دیسک (HDD) دارد؟
اگر به دنبال انتخاب یا ارتقای حافظه لپ تاپ و کامپیوتر خود هستید مقاله هارد SSD چیست و چه تفاوتی با هارد دیسک ( HDD ) دارد؟ به شما کمک خواهد کرد. انتخاب نوع حافظه بستگی به این دارد که آن درایو چه کاری انجام دهد. البته در گذشته انتخاب بهترین حافظه برای ذخیرهسازی فقط به معنای انتخاب هارد دیسکی با بالاترین ظرفیت بود. اگرچه این انتخاب با پیشرفت تکنولوژی دیگر به این سادگی انجام نخواهد شد. ظهور درایوهای حالت جامد یا همان حافظه SSD به طور قابل توجهی چشمانداز ذخیرهسازی را تغییر داده است و گزینههای متعددی را پیش روی کاربران گذاشته است. در ادامه به معرفی انواع حافظه ذخیرهسازی و بررسی تفاوتها، مزایا و معایب هرکدام میپردازیم.
فهرست مطالب:
- هارد SSD چیست؟
- مزایا و معایب هارد SSD
- هارد دیسک HDD چیست؟
- مزایا و معایب هارد دیسک HDD
- تفاوت هارد SSD و HDD
هارد SSD چیست؟
هارد SSD از یک تخته مدار و تعدادی تراشه حافظه تشکیل شده است که در کنار آنها، یک رابط ورودی/خروجی از نوع SATA یا PCLe است. بر خلاف هارد دیسک در حافظه SSD هیچ قطعهای در آن حرکت نمیکند. در واقع از اکثر این حافظهها از تراشههای فلشمموری NAND ثابت با عمر بالاتری تشکیل شده اند. تا به امروز SSD ها سریعترین گزینه ذخیرهسازی موجود هستند. با هارد SSD علاوه بر اینکه میتوان دادهها را بسیار سریعتر از هارد دیسکها یخوانند و بنویسند، همچنین میتوانند با سرعت بسیار بیشتری به دادهها دسترسی پیدا کنند.
مزایا هارد SSD
مهمترین ویژگی یا برتری این نوع حافظه سرعت آنهاست. به طوری که هارد SSD با رابط SATA III میتوانند با سرعت 560 مگابایت بر ثانیه (یا بالاتر) داده را انتقال دهند. و این فقط شروع سرعت استثنایی این حافظههاست. در سطحی بالاتر SSD های NVMe روی هر دو PCIe 3.0 و PCIe 4.0 اجرا میشوند و با آنها میتوان به سرعت خواندن بیش از 3000 مگابایت بر ثانیه رسید.
در واقع فناوری NVMe برای SSDها و برای رفع مشکلات اتصالات SATA طراحی شده است. این نوع اتصال درخواستهای ارسالی به SSD را در بالاترین حد ممکن نگه میدارد و در عین حال، میتواند در خواست چندین هسته پردازشی را همزمان دریافت کند.
همچنین دوام این نوع حافظه از دلایل برتری آن است. از آنجایی که هارد SSD فاقد قطعات متحرک هستند، در معرض آسیب یا کاهش عملکرد ناشی از لرزش یا حرکت نیستند. این زمانی اهمیت پیدا میکند که شما مدام لپ تاپ خود را جابهجا میکنید.
معایب هارد SSD
اگرچه SSD ها بدون عیب نیستند. بزرگترین مشکل این نوع حافظه قیمت آن در برابر مقدار فضای ذخیره سازی آن است. معمولا نسبت به هارد دیسکها (به دلیل قیمت) در ظرفیت کوچکتری مثلا تا 2 ترابایت یافت میشوند.
از مشکلات گزارش شده این نوع حافظه این است ممکن است بدون هشدار از کار بیفتند. البته میتوان متوجه شد که یک حافظه SSD دچار مشکل شده است. مثلا زمانی که ذخیره کردن یک فایل مشکل دارد یا زمان زیادی طول میکشد تا این کار انجام شود.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید هارد SSD
هارد دیسک HDD چیست؟
هارد دیسک یا هارد HDD برای چندین دهه وسیله ذخیرهسازی پیشفرض در رایانههای رومیزی و لپتاپ محسوب میشدند. اگرچه در سیستمهای امروزی شاهد جانشینی SSD به عنوان یک مزیت هستیم. البته به این معنا نیست که هارد دیسکها کاربردی ندارند. هارد دیسک های مدرن بسیار پیشرفتهتر و با کارایی بالاتر نسبت به نمونه های قبلی خود هستند. به عنوان مثال، هارد دیسکهایی با ظرفیت بالای 12 ترابایتی با محفظههای دیسک بدون هوا و پر از هلیوم وجود دارند که امکان پایین نگه داشتن دما و بالا بردن عملکرد را فراهم میکنند.
هارد دیسکها بزرگترین حافظه جانبی موجود در کامپیوتر هستند. تقریبا همه دادهها از جمله سیستم عامل، فایلها، برنامهها و … روی هارد دیسکها قرار میگیرند. هارد دیسک اجزاء و قطعات مختلفی دارد که همگی آنها در کنار هم دادهها را ذخیره کرده و یا میخوانند.
مزایا هارد دیسک HDD
هارد HDD در مقایسه با سایر گزینه های ذخیره سازی قابل اعتماد و نسبتاً ارزان است. اکثر هاردهای HDD را میتوان با هزینه کمتری تهیه کرد. هارد دیسک ها در ظرفیت های نسبتاً بالایی نیز موجود هستند. شما به راحتی میتوانید هارد دیسک هایی با ظرفیت تا 10 ترابایت را پیدا کنید که به طور خاص برای رایانه های شخصی رومیزی مناسب هستند.
هارد دیسک ها از طریق رابط همیشه در دسترسی یعنی SATA (Serial ATA) III به سیستم شما متصل میشوند که کندتر از سایر انواع اتصال هاست اما به خوبی کار میکند.
هارد دیسک ها برای زمانی که به حجم زیادی از فضای ذخیره سازی نیاز دارید، مانند ذخیره سازی ثانویه در رایانه رومیزی یا لپ تاپ، بهترین هستند.
معایب هارد دیسک HDD
از معایب آشکار این حافظه سرعت آن است. در واقع سریعترین هارد دیسکهای امروزی میتوانند اطلاعات را در حدود 200 مگابایت در ثانیه بخوانند و بنویسند. که این مقدار از نصف، کندترین حافظههای SSD نیز کمتر است.
یکی دیگر از معایب مهم موجود در هارد HDD، ساختار شکلی بزرگ آن است. به دلیل وجود قطعات مکانیکی، یک هارد دیسک نمیتواند کوچکتر از حد معینی باشد. این باعث میشود که آنها برای دستگاه های محاسباتی قابل حمل مانند لپ تاپ، تبلت و تلفن های هوشمند ایده آل نباشند.
همچنین به دلیل چرخش مداوم دیسک های پلاتر صدای مزاحم تولید شده و به ارتعاشات کمک میکند. بعلاوه این نویز زمانی بیشتر مورد توجه قرار میگیرد که هارد دیسک مانند ذخیره سازی فایلهای بزرگ در عملیات سنگین باشد.
هارد HDD بیشتر در معرض خرابی مکانیکی است زیرا شامل قطعات متحرک است. دیسک های صفحه ای و هد موجود در نزدیکی یکدیگر قرار دارند. بنابراین، تنش، لرزش یا ضربه کوچک نیز میتواند باعث خراشیدگی و آسیب شود.
بیشتر بخوانید: بهترین هارد اینترنال لپ تاپ چیست؟
تفاوت هارد SSD و HDD
دو نوع فضای ذخیره سازی SSD و HDD از جوانب متعددی با یکدیگر تفاوت دارند که در ادامه به آنها میپردازیم.
فضای ذخیره سازی
از نظر ظرفیت ذخیره سازی، گزینه های مختلف بزرگتری برای کاربر در HDD در دسترس است. همچنین ظرفیت پایه HDD معمولاً از SSD بیشتر است.
سرعت
همان گونه که میدانید، در هارد SSD خبری از دیسک گردان نیست. بر خلاف آن HDD ساختاری متشکل از دیسکهای مغناطیسی دارد که دادهها روی آنها ذخیره میشوند. اما در هارد SSD جای این دیسکهای مغناطیسی را مدارهای الکتورنیکی گرفتهاند و هیچ عملیات مکانیکی وجود ندارد. در نتیجه سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات در آنها بیشتر است. بنابراین تاثیر هارد SSD در سرعت کامپیوتر در مقایسه با سرعت خواندن و نوشتن هارد HDD کاملا قابل توجه خواهد بود.
دوام و طول عمر
یکی دیگر از مزایای استفاده از هارد HDD، طول عمر آن است. SSD دارای تعداد محدودی چرخه خواندن / نوشتن است که میتواند توسط حافظه های فلش کنترل شود. بر خلاف هارد SSD، هیچ حافظه فلش در HDD وجود ندارد. داده های موجود درهارد درایو دیسک مستقیماً روی دیسک های پلاتر نوشته میشوند که به طور معمول فرسوده نمیشوند. از این رو، به طور کلی طول عمر یک HDD بیشتر خواهد بود.
البته این به این معنا نیست که دوام حافظه SSD پایین است. به این دلیل که اجزای SSD مکانیکی نبوده، با ضربه خوردن امکان خرابی دیسک یا از بین رفتن اطلاعات کاهش مییابد که به نوعی در طول عمر قطعه تاثیرگذار است.
مقاومت
هارد HDD بیشتر در معرض خرابی مکانیکی است زیرا شامل قطعات متحرک است. دیسک های صفحه ای و هد موجود در نزدیکی یکدیگر قرار دارند. بنابراین، تنش، لرزش یا ضربه کوچک نیز میتواند باعث خراشیدگی و آسیب شود.
هزینه
قیمت هارد HDD کمتر از هارد SDD با همان ظرفیت است. به طور کلی سیستمی که شامل هارد درایو دیسک است به عنوان دستگاه ذخیره سازی هزینه چندانی نخواهد داشت. دلیل این امر این است که هزینه تولید یک HDD به طور قابل توجهی پایین است.
بازیابی اطالاعات
از نقاط ضعف هارد SSD عدم امکان بازیابی دادهها محسوب میشود. گاهی اوقات اطلاعات هارد SSD، بدون هیچ هشداری از بین میروند، بنابراین اگر قبلاً از آنها نسخه پشتیبان تهیه نشده باشد، ممکن است اطلاعات خود را از دست بدهید.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید بهترین لپ تاپ تا ۵۰ میلیون تومان
جمع بندی
در مقاله هارد SSD چیست و چه تفاوتی با هارد دیسک ( HDD ) دارد؟ از برقچی با انواع حافظه ذخیره سازی آشنا شدید و مزایا و معایب هرکدام را آموختید. هارد SSD از رایج ترین نوع ذخیره سازی به خصوص در لپتاپ ها هستند. با این حال نسبت به هارد HDD هزینه بالایی دارند. بنابراین اگر بودجه شما کم است، میتوانید از حافظه SSD با ظرفیت کمتر در کنار حافظه HDD با ظرفیت بالاتر استفاده کنید. درایوهای SSD برای افرادی که به سرعت بالاتری مانند بازی و محاسبات همزمان نیاز دارند، خوب هستند. هارد دیسک برای افرادی که به فضای ذخیره سازی بیشتری در مقایسه با سرعت نیاز دارند، مناسب است. امیدواریم این مطللب مفید بوده باشد. از همراهی شما سپاسگزاریم.
متاسفیم که این مطلب نتوانسته نظر شما را جلب کند. لطفا با نظرات و پیشنهادات خود، ما را در بهبود همیشگی سایت یاری دهید.
ثبت دیدگاه