مجله برقچی > آموزش > استاندارد رنگ سیم برق در ایران و سایر کشورها
1836استاندارد رنگ سیم برق در ایران و سایر کشورها
استاندارد رنگ سیم برق در ایران و سایر کشورها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. همانطور که میدانید خرید سیم یک مقوله پیچیده است و در این زمان است که شما با استفاده از رنگها میتوانید سیمها را از یکدیگر تفکیک کنید. شایان ذکر است بدانید رنگها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار هستند و اگر شما در هنگام خرید سیم و کابل به کد رنگها توجه نکنید احتمال دارد متضرر شوید. شاید برای شما سوال پیش بیاید هدف از رنگی بودن سیمها چیست؟ در پاسخ به این سوال بهتر است بگوییم هدف از رنگی بودن این هادیها این است یک فرد به راحتی متوجه شود که کدام هادی معرف زمین و یا خطی است. در این صورت به راحتی میتوان سیم را به تجهیزات متصل کرد. پیشنهاد میکنیم برای آشنایی با استاندارد رنگ سیم برق در ایران و سایر کشورها با ما در وبسایت برقچی همراه باشید.
فهرست:
- استاندارد معروف رنگ سیمها در ایران
- استاندارد رنگ سیم در آمریکا
- استاندارد رنگ سیم در اروپا
- استاندارد رنگ سیم در کانادا و ژاپن
- استاندارد رنگ سیم در انگلستان
استاندارد معروف رنگ سیمها
ایا میدانستید که استاندارد رنگ سیمها در کشورها با یکدیگر تفاوت دارد؟ این نکته را در نظر داشته باشید برخی از کشورها مانند ژاپن، آمریکا، انگلیس، و غیره از نظر استاندارد رنگ سیم با یکدیگر متفاوت هستند. به همین دلیل در این بخش از مقاله تصمیم داریم اطلاعات دقیقی نسبت به استاندارد رنگ سیم در ایران، استاندارد رنگ سیم در آمریکا، استاندارد رنگ سیم در اروپا، استاندارد رنگ سیم در انگلستان، استاندارد رنگ سیم در کانادا و ژاپن در اختیار شما قرار دهیم.
استاندارد رنگ سیم در ایران
در کشور ایران استاندارد های رنگی مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. به همین دلیل بهتر است استانداردی که رعایت میشود قابل مکتوب و مشاهده باشد. این نکته را در نظر داشته باشید در دفتر استانداردهای وزارت نیرو استانداردی به شماره 63012 وجود دارد که رنگ و پوشش تجهیزات صنعت برق رنگ ظاهری را به فازهای T، S ، R مشخص کرده است. در این استاندارد، رنگ قرمز، زرد و آبی به ترتیب قرار دارد. البته باید به این نکته اشاره کنیم که از رنگبندی زرد، سبز و قرمز که طبق استاندارد چین است هم استفاده میشود.
استاندارد رنگ سیم در آمریکا
در کشور آمریکا استاندارد رنگ بندی IEC مورد استفاده قرار میگیرد که در آن رنگ خاکستری یا سفید به جای آبی کمرنگ برای سیم نول و سبز به جای زرد برای هادی حفاظتی استفاده میشود.
استاندارد رنگ سیم در اروپا
در سال 2010 استاندارد IEC 60446 در اروپا با استاندارد IEC 60445 ادغام گردید که بر اساس این استاندارد سیمهای فاز 1، 2 و 3 (سیاه، خاکستری یا قهوهای) هستند. سیم خنثی یا نول ( آبی) و سیم حفاظتی ارت (سیم دو رنگ سبز/زرد) میباشد.
استاندارد رنگ سیم در کانادا و ژاپن
در این بخش از مقاله استاندارد رنگ سیم برق در ایران و سایر کشورها به سراغ استاندارد رنگ سیم برق در کشور کانادا و ژاپن میرویم. لازم به ذکر است بدانید در این دو کشور استاندارد رنگ بندی سیم مانند کشور آمریکا می باشد. در واقع از رنگ خاکستری یا سفید به جای آبی کمرنگ برای سیم نول و از رنگ سبز به جای زرد-سبز برای هادی حفاظتی استفاده میشود.
بیشتر بخوانید: آشنایی با سیم و کابل خراسان افشارنژاد
استاندارد رنگ سیم در انگلستان
کشور انگلیس در سال 2011 یک استاندارد ( استاندارد BS 7671 ) را تصویب کرد که بر اساس این استاندارد تغییراتی در استاندارد IEC 60446 صورت گرفت. توجه داشته باشید بر اساس این تغییرات علاوه بر استاندارد IEC، امکان استفاده از رنگ خاکستری برای مشخص کردن فازها امکانپذیر است.
رنگ انواع سیم
بسیاری از کاربران اطلاعاتی نسبت به رنگ سیم برق، رنگ سیم ارت و رنگ سیم فاز و نول در اختیار ندارند. به همین در این محتوا چند پاراگراف برای بررسی این موارد در نظر گرفته شده است.
رنگ سیم برق
ابتدا به سراغ رنگ سیم برق میرویم. در ابتدا بهتر است بدانید که رنگ سیم برق در ایران با سایر کشورها متفاوت است و طبق استاندارد IEC 60227 یا ISIRI 607 میباشد. در قسمت زیر یک جدول قرار داده ایم که شما را نسبت به رنگ سیم برق آگاه میسازد.
سیم و کابل تک رشته | رنگ بندی ترجیحی خاصی ندارد (رنگ عایق کابل تک رشته را معمولا سیاه انتخاب می کنند) |
کابل دو رشته | رنگ بندی ترجیحی خاصی ندارد (معمولا رنگ سیاه جهت فاز و آبی جهت نول می باشد هر چند میتوان از رنگ های دیگر نیز استفاده کرد) |
کابل سه رشته | زرد/ سبز – آبی – قهوه ای یا سیاه (جهت کابل های ارت دار) |
طوسی – سیاه – قهوه ای | |
کابل چهار رشته | زرد/سبز – طوسی – سیاه – قهوه ای |
کابل چهار رشته | آبی– طوسی – سیاه – قهوه ای |
کابل پنج رشته | زرد/سبز – آبی – مشکی – قهوه ای – طوسی |
رنگ سیم ارت اجاق گاز
در رابطه با رنگ سیم ارت اجاق گاز باید ذکر کنیم برای سیم ارت اجاق گاز هم از رنگ زرد/سبز استفاده میشود. البته به این نکته توجه داشته باشید که یکی از رنگ ها باید به اندازه ۳۰٪ الی ۷۰٪ از سطح رشته را پوشش دهد.
بیشتر بخوانید: علائم اختصاری سیم و کابل
رنگ سیم فاز و نول
آخرین بخش از این مقاله مربوط به بررسی رنگ سیم فاز و نول میباشد. این نکته را در نظر داشته باشید سیم فاز را به غیر از رنگ هایی همچون مشکی، سفید، سبز، خاکستری و آبی با رنگ های دیگر نشان میدهند. در مورد سیم نول هم باید بدانید در اکثر موارد سیم نول دارای پوشش آبی رنگ است.
نتیجه گیری
در مقاله بررسی استاندارد رنگ سیم برق در ایران و سایر کشورها ما مواردی همچون استاندارد معروف رنگ سیمها را مورد بررسی کردیم و انواع رنگ سیم همچون رنگ سیم ارت، رنگ سیم فاز و نول و همچنین رنگ سیم برق را توضیح دادیم. اگر قصد دارید برای خرید سیم و کابل اقدام کنید پیشنهاد میکنیم بر روی لینک کلیک کنید تا بتوانید بهترین کابلها را زیر قیمت بازار تهیه کنید. در نهایت امیدواریم محتویات موجود در این مقاله توانسته باشد شما را نسبت به استاندارد رنگ سیم برق در ایران و سایر کشورها آگاه کند.
متاسفیم که این مطلب نتوانسته نظر شما را جلب کند. لطفا با نظرات و پیشنهادات خود، ما را در بهبود همیشگی سایت یاری دهید.
ثبت دیدگاه