آموزش نصب ترانکینگ

صفر تا صد آموزش نصب ترانکینگ

مراحل نصب ترانکینگ شبکه در نگاه اول به سادگی انجام پذیر می‌آید و پیچیدگی خاصی ندارد، اما در عمل، این به یک چالش مهم در دنیای شبکه‌های کامپیوتری تبدیل می‌شود. از همین رو، بهترین راهکار این است که نصب ترانکینگ و دیگر اجزای شبکه را به دست افراد متخصص واگذار کنید. با این حال با مطالعه آموزش نصب ترانکینگ، شما نیز می‌توانید این کار را انجام دهید. به طور کلی، ترانکینگ نه تنها به حفاظت از کابل‌ها و تجهیزات الکتریکی شبکه کمک می‌کند، بلکه با اضافه کردن پریزها، ورودی‌ها و خروجی‌های اضافی، به شما امکان می‌دهد تا شبکه‌ی خود را به شکلی جذاب‌تر و کارآمدتر ارتقا دهید.

همچنین، استفاده از ترانکینگ به شما کمک می‌کند تا به راحتی از به هم ریختگی کابل‌ها جلوگیری کنید. پس با ما همراه باشید و در دنیای ترانکینگ به سفری پر از تخصص و تجربه خوش آمدید بگویید. در اینجا با توجه به تخصص و تجربه‌ی ما، می‌توانید این چالش پیچیده را با اطمینان حل کنید و به شبکه‌ی خود جلوه‌ی خیره‌کننده‌تری ببخشید. با ما در برقچی همراه باشید.

فهرست مقاله:

ترانکینگ چیست؟

ترانکینگ چیست؟
ترانکینگ چیست؟

ترانک (Trunk) یا ترانکینگ شبکه محفظه‌ای از جنس PVC یا ABS است که برای محافظت و مخفی کردن انواع سیم‌ و کابل‌ در شبکه‎‌های کامپیوتری، مراکز دیتا و همین‌طور منازل، مجتمع‌های آموزشی و تجاری استفاده می‌شود. در واقع این ابزار امکان اضافه کردن انواع پریز و درگاه‌های ورودی و خروجی را فراهم آورده و موجب نظم بیشتر اتصالات شما خواهد شد. یعنی علاوه‌بر اینکه از سیستم سیم‌کشی و کابل‌کشی در برابر رطوبت، گرما و همینطور گرد و غبار محافظت می‌کند، شیارهای موجود در آن برای طبقه‌بندی انواع کابل‌ شبکه و همچنین سیم‌های مختلف نیز کاربرد دارد.


بیشتر بخوانید: ترانکینگ چیست؟ آشنایی با انواع آن


تجهیزات مورد نیاز برای نصب ترانکینگ

برای اینکه بخواهید ترانکینگ را در ساختمان نصب کنید ابتدا باید لوازم و ابزارهای مناسب جهت این کار را در اختیار داشته باشید. برخی از این تجهیزات عبارت‌اند از:

مراحل نصب ترانکینگ

مراحل نصب ترانکینگ
مراحل نصب ترانکینگ

پس از اینکه ابزارهای لازم را فراهم نمودید، اکنون باید مراحل زیر را با دقت کامل دنبال کنید تا بتوانید ترانکینگ مورد نظر خود را به صورت حرفه‌ای و اصولی نصب نمایید.

مسیریابی نصب ترانکینگ

پیش از هرگونه اقدام بهتر است بدانید که ترانکینگ باید در چه فضایی نصب شود یا اینکه، قرار است برای اتصال چند وسیله از این ابزار بهره ببرید. سپس بایستی مسیر نصب را تعیین نموده و کار خود را آغاز کنید.

  • توجه داشته باشید که مسیر مورد نظر شما به اندازه کافی کوتاه باشد. البته نکات ایمنی را نیز حتما در این زمینه در نظر بگیرید.
  • تا حد امکان ترانک‌ها را در مکان‌هایی نصب کنید که تردد کمتری دارند.
  • برای اینکه ظاهر زیباتری به مکان داده شود، بهتر است ترانکینگ‌ را در قسمت‌های پایین و لبه دیوار نصب کنید تا دید کمتری داشته باشد.
  • ترانکینگ باید در مکانی نصب شود که احتمال کمترین برخورد، ضربه، فشار، رطوبت یا حرارت وجود داشته باشد.
  • اگر می‌خواهید به دکوراسیون ساختمان خدشه‌ای وارد نشود می‌توانید از ترانک‌های دارای رنگ متناسب با دکوراسیون استفاده نمایید.

بیشتر بخوانید: کاربرد ترانکینگ و مزایای استفاده از آن


اندازه‌گیری

یکی از نکات حائز اهمیت در زمان نصب ترانکینگ انداره‌گیری دقیق و صحیح به‌ شمار می‌رود. ابتدا باید اندازه ترانکینگ را مشخص نموده و اندازه دقیق مسیر نصب را نیز در اختیار داشته باشید. این امر به شما کمک می‌کند که بدانید از چه مقدار ترانکینگ استفاده نموده یا از چه اتصالاتی بهره‌ بگیرید. شما باید توجه کامل را به اندازه‌ها داشته باشید، چرا که در صورت هر گونه اشتباه در فرایند انداره‌گیری و برش، ملزم خواهید بود از ترانک‌های چند تکه استفاده نموده یا اینکه ترانک را تعویض کنید.

خط کشی

در این مرحله شما باید تمامی مسیر ترانکینگ را با مقیاس‌های دقیق و اندازه‌های صحیح مشخص نموده و بر روی دیوار نشانه‌گذاری کنید. بهتر است با مداد یا ابزاری مشابه نشانه‌گذاری کنید تا پس از پایان نصب علامت‌ها را به راحتی پاک نمایید. یا به‌گونه‌ای نصب را انجام دهید که خط‌کشی‌ها در پشت ترانک‌ها قرار بگیرند و از دید مخفی شوند. اگر قرار است برای یک مجتمع یا مکان گسترده نصب ترانکینگ انجام شود، بهتر است از نیروی متخصص برای ایجاد یک نمونه سه‌بعدی از سیستم ترانکینگ کمک بگیرید تا مراحل نصب بدون هیچ مشکلی صورت گیرد.

نصب بدنه اصلی

پس از اینکه با اندازه‌گیری و خط‌کشی ترانکینگ آشنا شدید نوبت به آموزش نصب بدنه ترانکینگ می‌رسد. در این مرحله شما باید برای نصب بدنه اصلی از ابزارهایی نظیر پیچ و رول پلاک استفاده کرده و مطابق با اندازه‌گیری‌های مشخص شده جهت نصب اقدام کنید. برای این کار لازم است محل قرارگیری هر یک از پیچ‌ها را از قبل بر روی دیوار تعیین کنید. در صورتی که ترانکینگ شما از نوعی است که با استفاده از چسب یا منگنه روی دیوار قرار می‌گیرد، فقط باید آن را بر روی مسیر خط‌کشی شده نصب کنید.

کابل کشی

بعد از اتصال موفق بدنه و نصب ترانکینگ روی دیوار باید کابل‌کشی داخلی آن را آغاز کنید. یعنی باید کابل‌ و سیم‌های مورد نظر را داخل مسیر ترانکینگ قرار داده و سپس سایر تجهیزات را اضافه کنید. برای انجام این کار کافی است پارتیشن‌های داخل ترانک‌ها را وصل نموده و کابل‌ها را به صورت منظم درون هر یک از آنها قرار دهید. جهت نصب کلید و پریز نیز باید بخش داخلی آنها را در قسمت‌های مشخص شده بر روی ترانکینگ متصل نمایید.

قرار دادن کابل‌ها در شیارها و پارتیشن‌های مجزا موجب می‌شود که کابل‌ها با یکدیگر برخوردی نداشته باشند و از بروز نویز و تداخل الکترومغناطیسی ممانعت به عمل آید. شما می‌توانید تست و آزمایش اتصالات را در همین مرحله انجام دهید. جهت انجام این امر لازم است از ابزارهایی نظیر آچار سوکت‌زن، آچار پانچ، آچار استریپر و همینطور تستر استفاده کنید.

نکته مهم آن است که سعی کنید کابل‌های جریان قوی را از کابل‌های جریان ضعیف جدا کنید تا مشکلی به وجود نیاید. در نهایت پس از اتمام کابل‌کشی برای اتصال مدارهای برق و شبکه اقدام نمایید. لازم است همه ورودی‌ها و خروجی‌های مربوط به کابل‌های شبکه و برق را تست و بررسی کنید تا از موفقیت‌آمیز بودن عملیات اطمینان حاصل شود.


بیشتر بخوانید: راهنمای خرید ترانکینگ و متعلقات


نکات مهم آموزش نصب ترانکینگ

نکات مهم آموزش نصب ترانکینگ
نکات مهم آموزش نصب ترانکینگ

اگر می‌خواهید که فرایند نصب ترانک‌ها به خوبی انجام شود حتماً نکاتی را که در این قسمت از مقاله به آنها اشاره شده در نظر بگیرید:

  • سعی کنید که رنگ ترانک‌ها را متناسب با رنگ و دکوراسیون ساختمان انتخاب کنید و نصب آنها به صورتی انجام شود که ظاهر زیبایی داشته باشند.
  • برای مدیریت و کنترل بهتر کابل‌ها در داخل ترانک باید از پارتیشن و نظم‌دهنده‌های کابل استفاده کنید.
  • ترانکینگ بایستی به گونه‌ای نصب شود که امکان بسط و گسترش آن در آینده فراهم باشد.
  • طول کابل‌ها را بیشتر از طول ترانک در نظر بگیرید تا در زمان نصب حالت کشیدگی پیدا نکنند و آسیب نبینند.
  • تا حد امکان برند ترانکینگ و متعلقات آن مطابق بایکدیگر باشند تا در زمان نصب سازگاری لازم را داشته باشند.
  • اگر کابل‌های برق و شبکه در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند از ترانکینگ‌های عایق و پارتیشن‌دار استفاده کنید تا از بروز نویز و اختلال جلوگیری شود.
  • ورودی‌ها و خروجی‌های ترانکینگ باید در قسمتی از دیوار قرار بگیرند که دسترسی آسانی داشته باشند.
  • تا حد امکان ورودی و خروجی وسایل متعدد را در یک قسمت در نظر نگیرید زیرا حجم کابل‌های خروجی افزایش پیدا می‌کنند.
  • ارتفاع نصب ترانکینگ از زمین باید حداقل 30 تا 40 سانتی‌متر باشد. نصب ترانک‌ها در ارتفاع پایین‌تر یا بر روی قرنیز دیوار باعث می‌شود که در معرض برخورد جارو باشند و در زمان نظافت بر اثر ضربه آسیب ببینند.

انواع اتصالات ترانکینگ

برای نصب ترانک‌ها معمولاً از قطعات خاصی استفاده می‌شود که می‌توانند فرایند را تسهیل بخشیده یا ترانک‌های متعدد را یه یکدیگر وصل کنند. به این قطعات اتصالات ترانکینگ یا متعلقات آن می‎‌گویند. به طور کلی، ترانکینگ‌ها در زمان نصب از سه نوع اتصال بهره می‌برند که شامل موارد زیر می‌شوند.

زانویی

زانویی
زانویی

اتصالات زانویی یکی از قطعات مهم در زمان نصب ترانکینگ به شمار می‌روند که قادر به ایجاد زاویه 90 درجه هستند. این قطعات برای تغییر مسیر ترانکینگ به کار می‌رود و موجب ایجاد یک انحراف ملایم در مسیر کابل‌کشی می‌شوند. اگر بدون استفاده از این قطعات قصد تغییر مسیر ترانکینگ را دارید، باید بدانید که خم‌شدگی بیش‌ از اندازه کابل‌ها موجب آسیب به بدنه و پارگی آنها خواهد شد.


بیشتر بخوانید: تفاوت داکت و ترانکینگ (ترانک) چیست؟


سه راهی

سه راهی
سه راهی

این نوع قطعات معمولاً برای انشعاب و ایجاد مسیرهای جانبی کابل ایجاد می‌شوند. در واقع اتصالات سه راهی ترانکنیگ موجب می‌شوند که کابل‌ها پس از ورود به یک مسیر از دو مسیر امکان خروج داشته باشند. اتصالات سه راهی در ترانکینگ‌های دیواری یا کف کاربرد دارند و از استفاده بیش‌از حد اتصالات زانویی جلوگیری می‌کنند.

چهار راهی

چهار راهی
چهار راهی

اتصالات چهار راهی این امکان را فراهم می‌آورند که کابل‌ها در چهار مسیر متقاطع هدایت شوند. به عبارت دیگر در زمان نصب ترانکینگ کابل‌ها از یک مسیر وارد شده و می‌توانند از سه مسیر مختلف خارج شوند. این قطعه اکثرا در کابل‌کشی‌های گسترده مورد استفاده قرار گرفته و در بخش مرکزی سیستم قرار می‌گیرد.

نحوه نصب پریز برق ترانک

نحوه نصب پریز برق ترانک
نحوه نصب پریز برق ترانک

اگر قصد دارید پریز برق را در داخل ترانک نصب کنید، ابتدا باید آن را در درون ماژول مخصوص قرار داده و سپس پریز را به همراه ماژول در بخش تعیین شده بدنه ترانک جای‌گذاری کنید. برای این کار لازم است روکش سیم مفتولی را حدود 10 میلی‌متر بتراشید. در ادامه سیم نول را به ترمینال چپ و سیم فاز را به ترمینال راست وصل کنید. سپس سیم ارت یا اتصال به زمین را به ترمینال ارت متصل نمایید. به همین راحتی فرایند نصب پریز به پایان می‌رسد.

نحوه نصب داکت شبکه

داکت‌ها یکی دیگر از ابزارهای مناسب جهت محافظت و نظم بخشیدن به کابل‌های شبکه هستند که از جنس پلاستیک مستحکم یا PVC ساخته می‌شوند. از آنجایی که نصب داکت در زاویه‌ها و گوشه‌های ساختمان کمی مشکل است و نیاز به برش‌های دقیق و ابزارهای تخصصی دارد نمی‌توان بدون دانش کافی اقدام نمود. بنابراین باید حتما از افراد حرفه‌ای و کارآزموده کمک گرفت.


بیشتر بخوانید: معرفی بهترین مودم همراه اول


جمع‌بندی

به‌طور کلی نصب تجهیزاتی همچون ترانک و داکت نیازمند اطلاعات خاصی است که می‌توانند در کیفیت شبکه یا سیستم کابل‌کشی شما تأثیرگذار باشند. اینکه شما بتوانید ترانکینگ متناسب را انتخاب کنید ملاک نیست بلکه نصب اصولی آن است که اهمیت دارد. در این مقاله آموزش نصب ترانکینگ تلاش کردیم تا شما را با تجهیزات لازم جهت نصب و مراحل انجام کار آشنا کنیم. با این‌حال پیشنهاد ما به شما این است که حتما از یک متخصص در این زمینه کمک بگیرید تا از بروز هر گونه مشکل جلوگیری شود. از اینکه تا پایان همراه مجله برقچی بودید از شما عزیزان متشکریم. لطفا نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک
اطلاع از
guest
2 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
دیدن همه دیدگاه ها
سعيد احمدي
سعيد احمدي
1 سال پیش

ممنون از اطلاعات مفيدتون 🌹🌹

ریحانه جعفری
ریحانه جعفری
1 سال پیش
پاسخ به   سعيد احمدي

سلام
ممنون از توجهتون، خوشحالیم که مقاله براتون مفید بود.