انواع روکش سیم و کابل برق + مزایا و معایب هرکدام

انواع روکش سیم و کابل برق

سیم و کابل برق یکی از مهم‌ترین اجزای تجهیزات و سیستم‌های برقی هستند. این اجزا وظیفه انتقال جریان الکتریکی را بر عهده دارند و در صورت عدم وجود روکش مناسب، می‌توانند خطرات زیادی را به همراه داشته باشند. روکش سیم و کابل برق از هادی‌های الکتریکی در برابر آسیب‌های فیزیکی و محیطی محافظت می‌کند و از بروز حوادثی مانند برق‌گرفتگی، آتش‌سوزی و نشتی جریان جلوگیری می‌کند.
روکش‌های سیم و کابل برق از مواد مختلفی ساخته می‌شوند که هر کدام ویژگی‌ها و کاربرد‌های خاص خود را دارند. در این مقاله تصمیم داریم به بررسی اهمیت روکش سیم و کابل در شبکه برق بپردازیم. از سوی دیگر انواع روکش سیم و کابل برق را به شما معرفی کنیم و ویژگی‌های هر کدام را ذکر نماییم؛ در نتیجه پیشنهاد می‌کنیم تا پایان این محتوا ما را در وب سایت برقچی همراهی کنید.

فهرست:

اهمیت روکش سیم و کابل در شبکه برق

روکش سیم و کابل برق، یکی از مهم‌ترین اجزای شبکه برق به شمار می‌رود؛ زیرا از هادی‌های الکتریکی در برابر آسیب‌های فیزیکی و محیطی محافظت می‌کند. این روکش‌ها از مواد مختلفی مانند پلیمر‌ها، فلزات و ترکیبی از این مواد ساخته می‌شوند که هر کدام ویژگی‌های خاص خود را دارند. شایان ذکر است بدانید مهم‌ترین وظیفه روکش سیم و کابل برق، حفاظت از هادی‌های الکتریکی در برابر آسیب‌های فیزیکی مانند ضربه، سایش، خم شدن و پارگی معرفی می‌شود. در صورت عدم وجود روکش مناسب، هادی‌های الکتریکی می‌توانند آسیب ببینند و در نهایت باعث بروز حوادثی مانند برق‌گرفتگی، آتش‌سوزی و نشتی جریان شوند.

اهمیت روکش سیم و کابل در شبکه برق
اهمیت روکش سیم و کابل در شبکه برق

در ادامه محتوای انواع روکش سیم و کابل برق، بهتر است ذکر کنیم این روکش‌ها همچنین از هادی‌های الکتریکی در برابر عوامل محیطی مانند رطوبت، گرد و غبار، اشعه ماوراء بنفش و مواد شیمیایی محافظت می‌کنند. در صورت عدم وجود روکش مناسب، هادی‌های الکتریکی می‌توانند در معرض این عوامل قرار بگیرند و دچار خوردگی، فرسایش و آسیب شوند.
در نهایت بهتر است به این مسأله هم اشاره کنیم که وجود روکش سیم و کابل برق به غیر از دو موردی که در قسمت بالا ذکر کردیم از اهمیت دیگری هم برخوردار است. در واقع وجود روکش باعث تسهیل در نصب و نگهداری سیم و کابل می‌شود. روکش‌های مناسب می‌توانند از پیچ خوردگی، گره خوردگی و آسیب دیدگی سیم و کابل در حین نصب و نگهداری جلوگیری کنند.


بیشتر بخوانید: راهنمای خرید کابل برق 


انواع روکش سیم و کابل برق

در ابن بخش از محتوا تصمیم داریم شما را با انواع روکش سیم و کابل برق آشنا کنیم. سیم و کابل‌های برق با روکش‌های مختلف تولید و به بازار عرضه می‌شوند که هر کدام از این روکش‌ها دارای ویژگی‌های مختص به خود هستند. در نتیجه اگر تصمیم دارید برای خرید کابل برق اقدام کنید؛ ابتدا باید با انواع روکش کابل برق آشنا شوید. در ادامه شما را ۶ نمونه از انواع روکش سیم و کابل برق اشنا خواهیم کرد. پیشنهاد می‌کنیم در ادامه پاراگراف مربوط به روکش سیم و کابل برق را با دقت مطالعه نمایید زیرا آگاهی از ویژگی هر روکش می‌تواند شما را در انجام یک خرید هوشمندانه و درست یاری کند.

روکش PVC

در اولین گام به سراغ یکی از پرفروش‌ترین گزینه‌ها می‌رویم. لازم است بدانید کابل‌هایی که دارای روکش PVC هستند بخش اعظمی از فروش سیم و کابل را در بازار به خود اختصاص داده‌اند. روکش PVC مخفف پلی وینیل کلراید (Polyvinyl Chloride) است. این روکش از یک ماده پلاستیکی ساخته شده و یکی از رایج‌ترین انواع روکش‌های سیم و کابل برق محسوب می‌شود. روکش PVC مقاومت نسبتاً خوبی در برابر حرارت دارد و می‌تواند در برابر حرارت تا دمای ۷۰ درجه سانتی گراد مقاومت کند، از سوی دیگر روکش PVC مقاومت خوبی در برابر ضربه دارد و در برابر خم شدن و پارگی نیز مقاوم است. در نهایت بهتر است بدانید قیمت روکش کابل برق فشار قوی PVC مناسب است و این مورد خود می‌تواند یک گزینه مثبت جهت انتخاب این نوع از روکش تلقی شود.  

اگر بخواهیم اطلاعاتی را در مورد معیاب این نوع از روکش در اختیار شما قرار دهیم بهتر است به این نکته اشاره کنیم که روکش PVC قابل اشتعال است و در صورت آتش‌سوزی، می‌تواند باعث انتشار گاز‌های سمی گردد. به همین دلیل، استفاده از روکش PVC در کاربرد‌هایی که خطر آتش‌سوزی وجود دارد، باید با احتیاط انجام شود.

روکش سیلیکونی (Silicone)

روکش سیلیکونی از یک ماده پلیمری ساخته می‌شود که دارای خواص فیزیکی و شیمیایی منحصر به فردی است. روکش سیلیکونی تا دمای ۲۰۰ درجه سانتیگراد مقاومت دارد. این بدان معناست که می‌توان از آن در کاربرد‌هایی که دمای محیط بالا است، استفاده کرد. به عنوان مثال، می‌توان از روکش سیلیکونی برای کابل‌های برق صنعتی استفاده کرد که در معرض دما‌های بالا قرار دارند. از سوی دیگر این نوع از روکش انعطاف‌پذیر است.

روکش سیلیکونی (Silicone)
روکش سیلیکونی (Silicone)

این بدان معناست که نصب و نگهداری سیم و کابل را آسان می‌کند. در ادامه بهتر است شما را نسبت به معایب این نوع از روکش آشنا کنیم، در اینجا بهتر است بدانید روکش سیلیکونی نسبت به سایر روکش‌های سیم و کابل برق، گران‌تر است. در ثانی با اینکه اشتعال‌پذیر است، در برابر آتش مقاوم بوده و در صورت آتش‌سوزی، دچار ذوب یا شعله‌ور شدن نمی‌شود؛ به همین دلیل روکش محافظ کابل برق در بسیاری از نمونه‌ها روکش سیلیکونی در نظر گرفته می‌شود.

روکش پلی اتیلن (PE)

در این بخش تصمیم داریم به سراغ روکش پلی‌اتیلن برویم. از این روکش در تولید بسیاری از کابل‌ها استفاده می‌شود. روکش پلی‌اتیلن (PE) از یک ماده پلاستیکی به نام پلی‌اتیلن ساخته می‌شود. شاید برای شما سؤال پیش بیاید چرا روکش سیم برق را از پلاستیک می‌سازند؟ در پاسخ به این سؤال باید ذکر کنیم پلاستیک مزایای زیادی دارد که آن را برای این کاربرد مناسب می‌کند. از جمله مزایای پلاستیک برای تولید روکش سیم برق (ضد آب و ضد نفوذ بودن پلاستیک، مقاومت بالا این متریال در برابر ضربه، وزن سبک و …) است. روکش پلی‌اتیلن در کاربرد‌های مختلفی همچون سیم‌کشی ساختمان، کابل‌های برق صنعتی و مخابراتی، کابل‌های زیر آب و کابل‌های نسوز استفاده می‌شود.

روکش PTFE

روکش PTFE یا پلی تترافلوئورواتیلن (Polytetrafluoroethylene) یک روکش بسیار مناسب برای سیم و کابل برق به شمار می رود. روکش PTFE دارای مزایای زیادی است که می‌توانید در بخش زیر با این مزایا آشنا شوید.

  • مقاومت حرارتی بسیار بالا: روکش PTFE تا دمای 260 درجه سانتیگراد مقاومت دارد.
  • مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش: روکش PTFE در برابر اشعه ماوراء بنفش مقاوم است و در معرض نور خورشید، دچار پوسیدگی و ترک‌خوردگی نمی‌شود.
  • مقاومت در برابر مواد شیمیایی: روکش PTFE در برابر مواد شیمیایی مقاوم است و دچار خوردگی و فرسایش نمی‌شود.
  • ضد آب و ضد نفوذ: روکش PTFE ضد آب و ضد نفوذ است و از سیم‌های برق در برابر رطوبت و گرد و غبار محافظت می‌کند.
  • ضریب اصطکاک بسیار پایین: روکش PTFE ضریب اصطکاک بسیار پایینی دارد و باعث تسهیل در حرکت سیم و کابل می‌شود.
  • طول عمر بسیار بالا: روکش PTFE طول عمر بسیار بالایی دارد و می‌تواند سال‌ها بدون مشکل مورد استفاده قرار گیرد.

بیشتر بخوانید: تشخیص سیم و کابل استاندارد و مرغوب


روکش PUR

در این بخش از محتوای بررسی انواع روکش سیم و کابل برق به سراغ روکش PUR خواهیم رفت. روکش PUR مخفف پلی‌اورتان (Polyurethane) است. این روکش از یک ماده پلیمری ساخته می‌شود که دارای خواص فیزیکی و شیمیایی منحصر به فردی است. توجه داشته باشید این روکش برای تولید سیم و کابل‌های مختلفی مانند کابل‌های برق صنعتی و مخابراتی، کابل‌های زیر آب و … استفاده می شود.

روکش PUR
روکش PUR

مزایای روکش PUR

مطمئناً قبل از این که بخواهید یک سیم و کابل با روکش PUR خریداری کنید می‌خواهید از مزایای آن مطلع شوید. در ادامه با مزایای روکش PUR بیشتر آشنا خواهید شد.

  • مقاومت حرارتی بالا: روکش PUR تا دمای 125 درجه سانتیگراد مقاومت دارد.
  • مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش: روکش PUR در برابر اشعه ماوراء بنفش مقاوم است و در معرض نور خورشید، دچار پوسیدگی و ترک‌خوردگی نمی‌شود.
  • مقاومت در برابر مواد شیمیایی: روکش PUR در برابر مواد شیمیایی مقاوم است و در معرض مواد شیمیایی، دچار خوردگی و فرسایش نمی‌شود.
  • ضد آب و ضد نفوذ: روکش PUR از سیم‌های برق در برابر رطوبت و گرد و غبار محافظت می‌کند.
  • ضریب اصطکاک کم: روکش PUR ضریب اصطکاک کمی دارد و باعث تسهیل در حرکت سیم و کابل می‌شود.
  • طول عمر بالا: روکش PUR می‌تواند سال‌ها بدون مشکل مورد استفاده قرار گیرد.

معایب روکش PUR

در این بخش تصمیم داریم به دو نمونه از معایب این روکش اشاره کنیم. البته این دو عیب نسبت به مزایای این روکش بسیار ناچیز است.

  • قیمت بالا: روکش PUR نسبت به سایر انواع روکش سیم و کابل برق، گران‌تر است.
  • اشتعال‌پذیری: روکش PUR قابل اشتعال است. با این حال، در برابر آتش مقاوم است و در صورت آتش‌سوزی، دچار ذوب یا شعله‌ور شدن نمی‌شود.

روکش LSZH

اگر به دنبال یک روکش نسوز کابل برق هستید، مطمئناً بهترین گزینه روکش LSZH است. روکش LSZH مخفف Low Smoke Zero Halogen در نظر گرفته می‌شود. این روکش از یک ماده پلیمری ساخته می‌شود که در هنگام آتش‌سوزی، دود و گاز‌های سمی کمی تولید می‌کند. این روکش در کاربرد‌های مختلفی همچون کابل‌های برق صنعتی و مخابراتی، کابل‌های زیر آب، کابل‌های پزشکی و کابل‌های خودرو ) که در معرض آتش‌سوزی قرار دارند مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نتیجه گیری

حال که پایان این محتوا رسیده‌ایم مطمئناً به صورت کامل با انواع روکش سیم و کابل برق آشنا هستید. شایان ذکر است بدانید در انتخاب نوع روکش سیم و کابل برق، باید عوامل مختلفی مانند نوع کاربرد، شرایط محیطی و هزینه را در نظر گرفت. به عنوان مثال، برای سیم‌کشی ساختمان، می‌توان از روکش PVC یا PE استفاده کرد. برای کابل‌های برق صنعتی و مخابراتی که در معرض دما‌های بالا، مواد شیمیایی و رطوبت قرار دارند، می‌توان از روکش PTFE یا PUR استفاده کرد. برای کابل‌های برق که در معرض آتش‌سوزی قرار دارند، می‌توان از روکش LSZH استفاده کرد.


بیشتر بخوانید: انواع کابل برق و کاربرد آنها


سوالات متداول

چرا باید با انواع روکش سیم و کابل آشنا شویم؟

زیرا آشنایی با انواع روکش سیم و کابل، به شما کمک می‌کند تا نوع مناسب روکش را برای کاربرد مورد نظر خود انتخاب کنید.

انواع روکش سیم و کابل برق کدام است؟

انواع روکش سیم و کابل برق شامل (روکش PVC، روکش سیلیکونی (Silicone)، روکش پلی اتیلن (PE)، روکش PTFE، روکش PUR و روکش LSZH) می‌شود.

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
دیدن همه دیدگاه ها