اگر به کامپیوتر و سخت افزار علاقه داشته باشید مطمئناً نام خمیر سیلیکون را به دفعات شنیدهاید. خمیر سیلیکون یکی از لوازمی است که برای بقای سیستم مورد استفاده قرار میگیرد. شایان ذکر است بدانید از این ماده حیاتی برای افزایش طول عمر و بازدهی قطعاتی همچون پردازنده مرکزی، کارت گرافیک و مابقی چیپها استفاده میشود. نکته جالب این است که نبود خمیر سیلیکون میتواند باعث آسیب رسیدن به قطعات کامپیوتر و لپ تاپ شما شود.
به همین دلیل ما تصمیم گرفتهایم در این مقاله موارد مختلفی همچون بررسی انواع خمیر سیلیکون، کاربرد خمیر سیلیکون، بررسی بهترین خمیر سیلیکون، نحوه استفاده از خمیر سیلیکون و خمیر سیلیکون چیست بپردازیم. در نهایت پیشنهاد میکنیم برای آشنایی کامل با این ماده حیاتی تا پایان مقاله خمیر سیلیکون چیست و چه کاربردی دارد؟ با ما در وبسایت برقچی همراه باشید.
خمیر سیلیکون چیست؟
قبل از اینکه شما را با خمیر سیلیکون آشنا کنیم بهتر است اطلاعاتی نسبت به اهمیت آن در اختیار شما قرار دهیم. تصویری که در قسمت زیر مشاهده میکنید مربوط به پردازنده مرکزی است. این قطعه یکی از مهمترین قطعات موجود بر روی دستگاههایی همچون تلفن همراه، کامپیوتر، لپ تاپ و غیره میباشد. یکی از موارد بسیار مهم این است که پردازنده مرکزی گرما تولید میکند و تا به امروز هیچ کدام از شرکت های بزرگ مانند Intel و AMD نتوانستند این مشکل را برطرف کنند اما با خمیر سیلیکون می توان بخشی از این گرما را کاهش داد. توجه داشته باشید که گرمای تولید شده توسط پردازنده مرکزی میتواند آسیب جدی به کامپیوتر، لپ تاپ و یا تلفن همراه شما وارد کند. این مسئله در لپ تاپ و کامپیوتر بیشتر به چشم میخورد.
در ادامه بهتر است بدانید بر روی پردازنده مرکزی یک فن خنک کننده قرار دارد که این فن خنک کننده دارای یک لایه هیت سینک آلومینیومی است. زمانی که شما از خمیر سیلیکون استفاده میکنید فن موجود بر روی پردازنده مرکزی میتواند 10 الی 20 درجه گرما را بیشتر کاهش دهد. این مسئله کاملا به خمیر سیلیکون شما بستگی دارد. شاید برای شما سوال پیش بیاید که خمیر سیلیکون از چه جنسی است و در ساخت آن چه متریالی استفاده میشود. توجه داشته باشید که خمیر سیلیکون یا گریس گرمایی یک نوع خمیر و چسب رسانای گرمایی محسوب می شود که از یک نوع پلیمر ساخته میشود.
انواع خمیر سیلیکون
در این بخش از مقاله خمیر سیلیکون چیست قصد داریم شما را با انواع خمیر سیلیکون آشنا کنیم، توجه داشته باشید که خمیر سیلیکون در سه نوع مختلف تولید و به بازار عرضه میشود. اولین نوع آن خمیر سیلیکون بر پایه فلز است، دومین نوع خمیر سیلیکون بر پایه سرامیک و سومین نوع که بسیار معروف میباشد خمیر سیلیکون بر پایه سیلیکون است. در ادامه هر یک از این خمیرهای حرارتی مورد بررسی قرار می دهیم تا شما اطلاعات دقیقی نسبت به هر کدام به دست بیاورید.
خمیرهای حرارتی بر پایه فلز
ابتدا به سراغ خمیر حرارتی بر پایه فلز میرویم. لازم به ذکر است بدانید بهترین خمیر سیلیکون موجود در بازار خمیر سیلیکونی است که بر پایه فلز تولید میشود. این نوع خمیر سیلیکون شرایط انتقال گرمای بیشتری را برای پردازنده مرکزی فراهم میکند. این نوع خمیر سیلیکون یک نوع گریس میباشد که در آن از ذرات بسیار ریز فلز استفاده شده است و چون فلز رسانای بسیار خوبی است میتواند بهترین گزینه برای انتقال گرمای پردازنده مرکزی محسوب شود.
بیشتر بخوانید: معیارهای انتخاب سیستم مناسب برای برنامه نویسی
خمیرهای حرارتی بر پایه سرامیک
در ادامه به سراغ خمیر حرارتی بر پایه سرامیک میرویم. این نوع از خمیر حرارتی هم محبوبیت زیادی دارد اما رسانای آن کمتر از خمیر سیلیکون بر پایه فلز است. توجه داشته باشید که این خمیر حرارتی دارای یک ویژگی منحصر به فرد میباشد که در دو نمونه دیگری وجود ندارد. خمیر حرارتی سرامیکی رسانه الکتریکی نیست در نتیجه شما اگر از این خمیر حرارتی استفاده کنید به هیچ وجه با مشکلات ناشی از رسانه الکتریکی در پردازنده مرکزی مواجه نخواهید شد.
خمیرهای حرارتی بر پایه سیلیکون یا همان خمیرهای سیلیکونی
آخرین خمیر حرارتی که قصد داریم به شما معرفی کنیم، خمیر حرارتی بر پایه سیلیکون است. این خمیر سیلیکونی بر خلاف تصورات تمامی افراد که فکر میکنند خمیر سیلیکون بر پایه سیلیکون از مابقی خمیرهای حرارتی بهتر است. باید ذکر کنیم که خمیر حرارتی بر پایه سیلیکون امروزه کاربرد زیادی ندارد اما یکی از معروفترین خمیرهای سیلیکون موجود در جهان محسوب میشود.
کاربرد خمیر سیلیکون
خمیر سیلیکون یک رسانای گرمای بسیار خوب و قوی است که میتواند از آسیب رسیدن به CPU و GPU جلوگیری کند. توجه داشته باشید که از خمیر سیلیکون بین دو شی فلزی استفاده میشود که ما این دو شی فلزی را هیت سینک و پردازنده مرکزی در نظر میگیریم. در واقع زمانی که خمیر بین هیت سینک و پردازنده مرکزی قرار میگیرد فضای خالی بین هیت سینک و پردازنده مرکزی را پر میکند. این مسئله باعث میشود گرما به سادهترین شکل ممکن بین هیت سینک و پردازنده مرکزی رد و بدل شود.
در ادامه بهتر است بدانید اگر فضای بین هیت سینک و پردازنده مرکزی خالی بماند انتقال گرما به بدترین شکل ممکن صورت میپذیرد. زیرا هوا رسانای ضعیفی برای گرما محسوب میشود. در نتیجه احتمال آسیب رسیدن به پردازنده مرکزی و کارت گرافیک وجود دارد. این نکته مهم را در نظر داشته باشید خمیر سیلیکون میتواند تا صد برابر بیشتر از هوا گرما را منتقل کند اما به هیچ وجه از لحاظ قدرت انتقال با متریال فلز قابل مقایسه نیست.
بیشتر بخوانید: آیا لپ تاپ و کامپیوتر ما سیستم مورد نیاز ویندوز 11 را دارد؟
بهترین خمیر سیلیکون کدام است؟
این سوال یکی از متداول ترین سوالاتی است که توسط بسیاری از افراد مطرح میشود. توجه داشته باشید خمیر حرارتی که بر پایه فلز ساخته میشود بهترین خمیر سیلیکون موجود در بازار میباشد. زیرا فلز بهترین رسانا گرما محسوب میشود.
چه زمانی باید خمیر سیلیکون پردازنده را تعویض کنیم؟
در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی را نسبت به زمان تعویض خمیر سیلیکون پردازنده مرکزی در اختیار شما قرار دهیم. توجه داشته باشید چند نشانه وجود دارد که میتواند به شما کمک کند تا متوجه شوید چه زمانی باید برای تعویض خمیر سیلیکون پردازنده مرکزی اقدام کرد. اولین نشانه بالا رفتن دمای پردازنده مرکزی است. در واقع هر زمان که دمای پردازنده مرکزی به صورت غیر معمول افزایش پیدا میکند باید برای تعویض خمیر سیلیکون آن اقدام کنید. دومین مسئله مربوط به کند شدن سرعت کامپیوتر یا لپ تاپ میباشد. اما بسیاری از تکنسینها بر این مسئله معتقد هستند که هر یک الی دو سال باید خمیر سیلیکون پردازنده مرکزی تعویض گردد. در نتیجه اگر یک یا دو سال خمیر سیلیکون پردازنده مرکزی خود را تعویض نکردهاید به شما پیشنهاد میکنیم برای این کار اقدام کنید.
نحوه استفاده از خمیر سیلیکون و تعویض آن
اگر قصد دارید با نحوه استفاده از خمیر سیلیکون و تعویض آن آشنا شوید بهتر است مراحلی که ذکر میکنیم را یک به یک انجام دهید. این نکته را در نظر داشته باشید که در تصویر زیر مراحل شماره گذاری شدهاند و شما میتوانید این مراحل را مشاهده نمایید. در گام اول باید سیستم خنک کننده موجود بر روی پردازنده مرکزی را جدا کرده و حتی پردازنده مرکزی را از سوکت مادربرد در بیاورید. در حال حاضر به یک دستمال تمیز نیاز دارید تا خمیر سیلیکون قبلی را از روی پردازنده مرکزی پاک کنید. این نکته را در نظر داشته باشید که این کار باید به آرامی انجام شود تا به پردازنده مرکزی آسیب نرسد.
در ادامه باید به سراغ سیستم خنک کننده برویم و گریس گرمایی باقی مانده بر روی آن را تمیز کنیم. حال زمان آن فرا رسیده تا پردازنده مرکزی را مجدداً در جای قبلی خود یعنی داخل سوکت پردازنده قرار دهید. بعد از اینکه پردازنده مرکزی را در داخل سوکت پردازنده قرارداد باید مقدار بسیار اندکی از خمیر سیلیکون جدید را در مرکز پردازنده بریزید و در مرحله بعد باید خمیر را بر روی سطح پردازنده مرکزی پخش کنید. در نهایت فن یا همان سیستم خنک کننده را بر روی پردازنده مرکزی نصب نمایید. توجه داشته باشید تعویض خمیر سیلیکون کار بسیار آسانی است به راحتی میتوانید با طی کردن مراحل ذکر شده این کار را انجام دهید.
بیشتر بخوانید: 5 نکته و ترفند کاربردی در مورد ایرپاد اپل که حتما باید بدانید!
نتیجه گیری
مطمئنا تا قبل از مطالعه این مقاله اطلاعاتی کاملی نسبت خمیر سیلیکون در اختیار نداشتهاید. اما در حال حاضر میدانید که خمیر سیلیکون چیست؟ و با انواع خمیر سیلیکون آشنا شدهاید. از سوی دیگر اطلاعات کاملی نسبت به کاربرد خمیر سیلیکون به دست آوردهاید. مهمتر از همه اینکه در حال حاضر بهترین خمیر سیلیکون را میشناسید. این نکته را در نظر داشته باشید که ما در این مقاله زمان مشخص برای تعویض خمیر سیلیکون پردازنده مرکزی را ذکر کردیم و حتی نحوه استفاده از خمیر سیلیکون و تعویض آن را هم به شما آموزش دادهایم. در نهایت امیدواریم محتویات موجود در این مقاله بتواند در هنگام تعویض خمیر سیلیکون کامپیوتر یا لپ تاپ به شما کمک شایانی کند.
دیدگاه شما