کابلها یکی از شریانهای اصلی ارتباطی هستند که وظیفه انتقال اطلاعات را بر عهده دارند. با این وجود برای برقراری ارتباط و اتصال به دستگاههای مختلف باید از ابزارهایی نظیر سوکت و کانکتور بهره بگیرد. درواقع این سوکتها هستند که میتوانند دیتا را از طریق پورت و کابل انتقال دهند. به همین دلیل نیز رابط میان دستگاه و کابل به شمار میروند و اغلب با نام پریز شبکه نیز شناخته میشوند. کانکتورهای نیز ابزارهایی هستند که برای ایجاد ارتباط فیزیکی میان دستگاههای موجود در شبکه به کار میروند. با اینکه سوکت شبکه و کانکتور از لحاظ کارکرد تا حد زیادی با یکدیگر مشابه هستند اما تفاوتهایی نیز دارند. با این مقاله برقچی همراه باشید تا شما را با تفاوت سوکت شبکه و کانکتور بیشتر آشنا کنیم.
سوکت شبکه چیست؟
به طور کلی میتوان گفت که سوکتها بخش انتهایی کابل شبکه هستند که با اتصال به دستگاههای مختلف وظیفه انتقال دادهها را برعهده دارند. یعنی سوکت شبکه یک ارتباط دو طرفه را میان دستگاه و کابل برقرار میکند. به عبارت سادهتر، سوکتها بستههای اطلاعاتی در حال حرکت را از طریق کانالهای ارتباطی به مسیر مورد نظر هدایت میکنند. این کار با کمک آدرس IP و شماره پورت انجام میگیرد.
حتما بخوانید: آموزش سوکت زدن کابل شبکه
انواع سوکت شبکه
معمولا سوکت شبکه به انواع مختلفی تقسیم میشود که اصلیترین آنها عبارتاند از:
سوکت استریم
این نوع سوکت بستههای اطلاعاتی را از طریق یک اتصال ایمن و دقیق منتقل میکند و اغلب با نام Oriented Conection نیز شناخته میشود. محوریت اصلی سوکت استریم پروتکل TPC بوده و مطابق با آن عمل میکند. یعنی پیش از تبادل اطلاعات حتما باید یک اتصال مطمئن و قوی ایجاد شود تا بستههای اطلاعاتی بتوانند با نظمی خاص به مقصد منتقل شوند. این سوکتها در پروتکلهایی همچون HTTP، FTP و SMTP کاربرد دارد. در چنین سوکتهایی ثبت و ضبط اطلاعات هیچ مانعی نداشته و امکان خواندن و نوشتن دیتا نیز وجود دارد.
سوکت دیتاگرام
سوکتهای دیتاگرام بر مبنای پروتکل UDP (User Datagram Protocol) عمل کرده و نیازی به ایجاد اتصال از پیش تعیین شده نیست. بنابراین از لحاظ ایمنی، انتقال درست دادهها و ارسال کامل بستههای اطلاعاتی به مقصد تضمین نمیشود. نکته حائز اهمیت در استفاده از سوکتهای دیتاگرام، سرعت انتقال و تبادل اطلاعات است. سوکتهای خام نیز در دسته سوکتهای دیتاگرام قرار گرفته و جهت توسعه پروتکلهای ارتباطی تازه و دسترسی به اطلاعات محرمانه پروتکل کاربرد دارند.
سوکت بسته متوالی
این نوع از سوکتها شباهت زیادی به سوکت استریم دارند و فرق آنها در محدودیت ثبت و ضبط اطلاعات است. سوکت بسته متوالی را میتوان بخشی از سیستم سوکت استریم دانست که امکان دست بردن در سربرگهای پروتکل SPP یا IDP را دارند.
حتما بخوانید: تفاوت کابل سینگل مود و مالتی مود
کانکتور چیست؟
کانکتور (Connector) در لغت به معنای متصلکننده است و یک رابط فیزیکی در شبکه به حساب میآید. در واقع ابزاری است که جهت ایجاد اتصال میان بخشهای مختل مدارهای الکتریکی کاربرد دارد. این ابزار اغلب در قسمت ورودی منابع تغذیه یا محل اتصال برد با سایر قطعات قرار میگیرد. برای درک بهتر تفاوت سوکت شبکه با کانکتور بهتر است ابتدا به معرفی انواع کانکتور و ویژگیهای هر یک بپردازیم:
انواع کانکتور
کانکتورها نیز همانند سایر تجهیزات شبکه در انواع متنوعی ساخته شدهاند که هر یک از آنها ویژگیها و مشخصههای منحصربهفردی دارند و به منظور خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. برخی از پرکاربردترین انواع کانکتور شبکه عبارتاند از:
کانکتور سوکت
یکی از پراستفادهترین کانکتورها که برای کابلهای سری Cat به کار برده میشوند، کانکتورهای سوکت هستند. این نوع کانکتورها امکان اتصال کامپیوتر با سایر دستگاههای موجود در شبکه را فراهم میآورند. کابلهای سری Cat4 و Cat5 نیز معمولا با کمک کانکتور سوکت به تجهیزات شبکه متصل میشوند.
کانکتور BNC
یکی از رابطهایی که مخصوصا برای اتصال دوربینهای آنالوگ و مداربسته به DVR طراحی شدهاند کانکتور BNC است. البته این نوع کانکتور در اتصالات دستگاههای رادیویی، تجهیزات مربوط به سیگنالهای ویدیویی، تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی نیز مورد استفاده قرار میگیرند. کانکتور BNC براساس نوع قرارگیری بر روی کابلهای RJ به سه دسته زیر تقسیم میشود:
- کانکتور لحیمی: مغزی کابل توسط حرارت به کانکتور متصل میشود.
- کانکتور پیچی: سر کابل به کانکتور پیچ میشود.
- کانکتور پرسی: بخش انتهایی کابل درون کانکتور پرس میشود.
تفاوت سوکت شبکه و کانکتور
از لحاظ تئوری تفاوت میان سوکت شبکه و کانکتور را میتوان در نحوه قرارگیری در دستگاه دانست. بدین معنا که میتوان هر اتصالی که دارای بیرونزدگی یا برجستگی باشد را کانکتور و هر اتصالی که دارای فرورفتگی یا درون رفت باشد را سوکت نامید. از اینرو، سوکت و کانکتور این امکان را دارند که هر دو بر روی یک سیم سوار شده و در داخل متصل شوند.
حتما بخوانید: تفاوت پورت WAN و LAN در مودم و روتر چیست؟
جمعبندی
در این مقاله از مجله برقچی با مباحثی همچون تفاوت سوکت شبکه با کانکتور آشنا شدید. دانستید که سوکت شبکه چیست و به چه انواعی تشکیل شده است. همینطور اطلاعات خوبی در زمینه کانکتور و مشخصات آن بدست آوردید. از اینکه تا پایان همراه بودید از شما عزیزان متشکریم. امیدواریم با درج نظرات خود ما را در ارائه هر چه بهتر این مطالب یاری کنید.
دیدگاه شما