تفاوت کابل برق زمینی و هوایی به جنس و یا کاربرد آنها محدود نمیشود. این کابلها تفاوتهای زیادی با یکدیگر دارند که در کاربرد آنها تاثیر میگذارد. برق یک انرژی بسیار ضروری و مهم است و بدون آن عملا نمیتوان بهراحتی زندگی کرد. این روزها با پیشرفت تکنولوژی و گسترش محصولات الکتریکی نیاز به برق روز افزون شده و بنابراین باید بهصورتی کاملا بهینه از این انرژی استفاده کرد. کابل نقش مهمی در انتقال انرژی برق دارد. انواع مختلفی از کابلها هم در صنعت برق استفاده میشوند. مهمترین کابلهای برق زمینی و هوایی هستند که از نظر نحوه نصب، ولتاژ عبوری و… با هم فرق دارند. در این مطلب قصد داریم تا تفاوتهای کابل برق زمینی و هوایی را برای شما بیان کنیم تا بیشتر با آنها و نحوه کاربردشان آشنا شوید.
کابل برق زمینی چیست و چه کاربردی دارد؟
کابل برق زمینی همانطور که از نامش پیداست در زیر زمین نصب میشود و نمیتوان آن را دید. این کابلها جریانهای الکتریکی اضافه را به درون زمین منتقل میکنند تا از خطر شوک الکتریکی جلوگیری شود. از این کابلها برای برق کشی در مناطق شهری استفاده میکنند، زیرا در این مناطق فاصله منبع برق با خانه ها تقریبا کم است و احتمال خرابی در آنها کاهش مییابد. همچنین به دلیل شلوغ بودن فضای شهری نمیتوان کابلها را بهصورت روکار کشید و باید از کابلهای زمینی استفاده کرد. کابلهای برق زمینی کاربردهای زیادی دارند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- برق کشی مناطق شهری
- کابل کشی خطوط تلفن
- برق کشی کارخانهها
- برق کشی مراکز حساس مانند بیمارستانها و فرودگاهها
کابل برق هوایی چیست و چه کاربردی دارد؟
کابل برق هوایی در بالاتر از سطح زمین قرار میگیرد و به همین دلیل به آن کابل هوایی میگویند. برای نگهداری این کابلها معمولا از تیرهای چوبی یا فولادی استفاده میکنند. یک فرق کابل زمینی و هوایی هم در همین محل نصب آنهاست.
کابلهای هوایی معمولا ارزانتر از کابلهای زمینی هستند و به همین دلیل بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند. از این کابلها بیشتر در مناطق روستایی که منبع تغذیه برق از مکانهای مختلف دور است استفاده میشود، اما در مناطق شهری و پرجمعیت هم کاربرد دارند و میتوانند برق و داده را انتقال دهند. کابلهای برق هوایی هم در موارد مختلف کاربرد دارند که عبارتاند از:
- انتقال انرژی برق
- انتقال سیگنالهای مخابراتی
- کابل کشی تلفن
- انتقال دیتای اینترنت
بیشتر بخوانید: انواع کابل برق و کاربرد آنها
تفاوت کابل برق زمینی و هوایی
کابلهای برق زمینی تقریبا یک قرن زودتر از کابلهای هوایی اختراع شدند و مورداستفاده قرار گرفتند. این کابلها از لحاظ نحوه تصب، تعمیر و عیب یابی، قیمت، تحمل ولتاژ و… باهم تفاوت دارند. کابلهای زمینی زیر زمین نصب میشوند، در حالی که کابلهای هوایی در ارتفاع و روی تیر برق قرار میگیرند. قیمت کابل برق زمینی هم از کابل برق هوایی گرانتر است، زیرا لایههای عایق بیشتری دارد. در ادامه تفاوت کابل برق زمینی و هوایی را برای شما توضیح میدهیم.
تفاوت در جنس و ساختار
یکی از تفاوتهای کابل برق زمینی و هوایی جنس آنهاست. رسانای کابلهای هوایی معمولا از جنس مس یا آلومینیوم است. این کابلها در معرض آسیب کمتری قرار میگیرند، چون از زمین فاصله دارند؛ به همین دلیل در دو نوع روکش دار و بدون روکش ساخته میشوند. روکش کابلهای هوایی هم از جنس پلاستیک است که در برابر باد و باران مقاوم باشد. در مقابل، جنس رسانای کابلهای زمینی هم از مس یا آلومینیوم است، اما یک لایه دیگر از جنس سرب هم دارد که در زیر زمین در برابر رطوبت و فشار مقاوم باشد. از کابلهای مسی برای خطوط تلفن و سیگنالهای مخابراتی و از کابلهای آلومینیومی برای انتقال انرژی برق استفاده میشود.
تفاوت در عیب یابی، تعمیر و نگهداری
کابلهای هوایی به دلیل اینکه در مسیر آزاد قرار دارند خیلی راحتتر عیب یابی میشوند و برای تعمیر و نگهداری آنها نیازی به تخریب جایی نیست. کابلهای زمینی چون در زیر زمین قرار میگیرند، مراحل تعمیر و نگهداری سختی دارند و عیب یابی آنها هم به سادگی انجام نمیگیرد. برای عیب یابی کابلهای زمینی به دستگاههای عیب یاب نیاز است. همچنین برای تعمیر باید زمین تخریب شود تا بتوان به کابلها دسترسی داشت.
تفاوت در اتلاف حرارت و ظرفیت ولتاژ
کابلهای زمینی به دلیل لایههای عایق سربی و پلاستیکی که دارند، خیلی سختتر حرارت را از خود خارج میکنند. در مقابل کابلهای هوایی هستند که بهراحتی حرارت را به اطراف انتقال میدهند و در جریان هوا خنک میشوند. کابلهای برق زمینی ولتاژ بسیار بالاتری را تحمل میکنند و میتوانند برق فشار قوی را عبور دهند، اما در کابلهای هوایی محدودیت ولتاژ وجود دارد.
تفاوت در نصب
در مقایسه کابل برق زمینی و هوایی به روش نصب آنها میرسیم. نصب کابلهای هوایی نسبت به کابلهای زمینی کمی سختتر است. درست است که برای نصب کابلهای زمینی باید زمین را تخریب کرد، اما این کار یکبار انجام میگیرد. برای نصب کابلهای هوایی نیاز به پایه گذاری تیر چوبی و یا فولادی است که سختیهای خودش را دارد. همچنین نصب کابلهای هوایی در ارتفاع صورت میگیرد و برای انجام این کار نیاز به نیروهای متخصص است که بتوانند در ارتفاع زیاد کار کنند. البته برای نصب کابلهای زمینی هم باید نیروی متخصص حضور داشته باشد، اما در مجموع نصب کابل هوایی حساسیت بیشتری نسبت به کابل زمینی دارد.
تفاوت در هزینه
یک تفاوت کابل زمینی و هوایی که خیلی اهیمت دارد قمیت آنهاست. قیمت کابلهای زمینی به دلیل لایههای عایق بیشتری که دارد گرانتر از کابلهای هوایی است. البته تنها به دلیل قیمت نمیتوان نوع کابل کشی را تغییر داد، بلکه هر منطقه را با توجه به شرایط و نیازها کابل کشی میکنند و نوع زمینی و هوایی آن هم به نوع منطقه، ولتاژ موردنیاز، فاصله منبع تغذیه تا محل انتقال برق و… بستگی دارد.
جدول مقایسه کابل زمینی با هوایی
کابل زمینی و هوایی باهم متفاوت هستند. البته ممکن است این کابلها برخی کاربردهای یکسان هم دارند. مثلا اینکه هر دو برای راه اندازی خطوط تلفن استفاده میشوند، اما تفاوت کابل تلفن زمینی و هوایی هم این است که در مناطق مختلفی کاربرد دارند. در جدول زیر این دو نوع کابل را با هم مقایسه میکنیم:
نوع کابل | نحوه نصب | تحمل ولتاژ | اتلاف حرارت | عیب یابی و تعمیر |
کابل هوایی | در ارتفاع حداقل ۵.۵ متری در خیابان و ارتفاع حداقل ۳.۷۵ متری در معابر | یک الی ۳۶ کیلوولت | زیاد | آسان |
کابل زمینی | در عمق ۳۰ الی ۹۰ سانتیمتری زیر زمین | یک الی ۱۳۲ کیلوولت | کم | سخت |
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید کابل برق
کلام آخر
تفاوت کابل برق زمینی و هوایی زیاد است، اما هرکدام از این کابلها موارد استفاده خودشان را دارند. برای خرید کابل برق باید به منطقه، کاربرد کابل، هدف از کابل کشی، بودجه و… توجه داشته باشید. در این صورت میتوانید بهترین نوع کابل را انتخاب کنید.
سوالات متداول
مهمترین تفاوت کابل برق زمینی و هوایی چیست؟
مهمترین تفاوت کابل هوایی و زمینی همین محل نصب و قرارگیری آنهاست که یکی زیر زمین و دیگری در ارتفاع قرار میگیرند.
کابل برق زمینی بهتر است یا هوایی؟
شما باید با توجه به کاربرد، بهترین کابل را انتخاب کنید. هرکدام از کابلها مزیتهای خاص خود را دارند و در جایی خاص مورد استفاده قرار میگیرند.
دیدگاه شما