آموزش تست تجهیزات فیبر نوری با 4 روش ساده!

آموزش تست تجهیزات فیبر نوری

تجهیزات فیبر نوری امروزه در انتقال اطلاعات با سرعت بالا و در فاصله‌های طولانی، به‌عنوان یک قطب اصلی در شبکه‌های ارتباطات مورد استفاده قرار می‌گیرند. این تجهیزات شامل اتصالات، کابل‌ها، دستگاه‌های فرستنده و گیرنده و سایر اجزا می‌باشند. عملکرد صحیح تجهیزات فیبر نوری برای اطمینان از انتقال با کیفیت داده‌ها ضروری است. هدف اصلی تست تجهیزات فیبر نوری، تضمین کیفیت، عملکرد صحیح و ایمنی عملیات این تجهیزات می‌باشد. این تست‌ها شامل اندازه‌گیری‌های فنی، بصری و الکتریکی است که به شناسایی و رفع خطاها، اتصالات ضعیف یا مشکلات دیگر کمک می‌کند. در این مبحث با انواع تست تجهیزات فیبر نوری و نحوه مستندسازی و ثبت فایل‌ها، آشنا خواهیم شد. پس تا انتها با این مطلب از برقچی همراه باشید.

فهرست مقاله:

علت تست تجهیزات فیبر نوری

تست تجهیزات فیبر نوری، به‌منظور اطمینان از صحت و بهره‌وری این تجهیزات انجام می‌شود. این تست‌ها به‌عنوان یک بخش مهم از فرآیند نصب و نگهداری شبکه‌های فیبر نوری محسوب شده و انجام منظم آن‌ها، باعث عملکرد بهینه و رسیدگی به‌موقع برای رفع مشکلات احتمالی در آینده خواهد شد. تجهیزات فیبر نوری، ممکن است از زمان انجام فرآیند تولید تا نصب، به‌دلایل مختلفی آسیب دیده باشند. در این صورت با انجام تست، این آسیب‌ها شناسایی و رفع می‌شوند. به‌طور کلی، هدف اصلی از انجام تست تجهیزات فیبر نوری عبارتند از:

  • تأیید صحت اتصالات و اطمینان از عدم وجود اختلال در اتصالات فیبر نوری
  • ارزیابی قدرت و کیفیت سیگنال‌های فیبر نوری به‌منظور اطمینان از انتقال بهینه داده‌ها
  • تشخیص و رفع هرگونه خطا یا اختلال در تجهیزات فیبر نوری با هدف حفظ عملکرد بهینه
  • اطمینان از این‌که تجهیزات فیبر نوری به‌طور پایدار و بدون مشکل کار می‌کنند.
  • انجام تست‌ها به‌عنوان یک فعل پیش‌گیرانه، به جلوگیری از اختلالات آتی در سیستم فیبر نوری کمک می‌کند.

حتما بخوانید: نحوه تست کابل شبکه


روش‌های تست تجهیزات فیبر نوری

روش‌هایی که برای تست تجهیزات فیبر نوری مورد استفاده قرار می‌گیرد شامل تست وضعیت ظاهری تجهیزات، تست قرقره، تست زمان نصب و تست نهایی است. هر کدام از این تست‌ها باید بادقت کامل، در جهت اطمینان از صحت عملکرد و کیفیت فیبر نوری مورد استفاده قرار گیرند.

روش‌های تست تجهیزات فیبر نوری
روش‌های تست تجهیزات فیبر نوری

تست وضعیت ظاهری تجهیزات

این تست به‌منظور اطمینان از سلامت و صحت ظاهری تجهیزات و اتصالاتی مانند کابل فیبر نوری، پچ کورد فیبر نوری، پیگتیل فیبر نوری و… انجام می‌شود و به‌عنوان یک جزء اساسی از فعالیت‌های تضمین کیفیت در تجهیزات فیبر نوری مورد استفاده قرار می‌گیرد. مراحل این تست، شامل بررسی کلی تجهیزات و محیط اطراف، اتصالات، نشتی نوری، تمیزی، اتصالات الکتریکی در صورت وجود، نشانگرها و LEDها، بررسی بصری با ابزارهای مخصوص و ثبت نتایج حاصله می‌باشد.

تست قرقره

تست قرقره یکی از مراحل اساسی و حیاتی، در فرآیند تست تجهیزات فیبر نوری است. این تست به‌ معنای بررسی ظاهری و ارزیابی بصری اتصالات فیبر نوری و سطوح فیبر می‌باشد. تست قرقره، در زمان‌ها و مراحل مختلف، از جمله هنگام نصب اتصالات جدید، تعمیرات و تغییرات، پس از عدم عملکرد و هنگام تحویل پروژه، می‌تواند اجرا و نتایج آن با تست کارخانه‌ای سنجیده شود. انجام این تست به ابزارها و مراحلی نیاز دارد که در ادامه به ذکر آن‌ها می‌پردازیم:

ابزارهای تست:

  1. چاقو
  2. استریپر روکشی
  3. قیچی کلوار
  4. دستمال و الکل
  5. استریپر فیبر
  6. ساطور برشی فیبر
  7. Bare Fiber Adapter, glass adapter, or mechanical splice
  8. دستگاه OTDR
  9. رسانه‌ای برای ذخیره‌سازی اطلاعات
  10. بست‌های کابلی
  11. برگه‌های ثبت آزمایش
ابزارهای تست قرقره
ابزارهای تست قرقره

مراحل تست:

  1. تکمیل اطلاعات فرم به ترتیب کد کابل، نوع کابل، تعداد فیبرهای کابل، متراژ کابل بر اساس مقدار مشخص شده روی قرقره، حداکثر میزان مجاز افت در طول موج 1550 نانومتر، حداکثر میزان مجاز افت در طول موج 1310 نانومتر، تاریخ انجام آزمایش، اسامی افراد حاضر در آزمایش و مدل و سریال دستگاه تست.
  2. بررسی وضعیت ظاهری کابل‌ها
  3. لخت نمودن 5 سانت انتهای کابل و تمیز نمودن آن با الکل و دستمال
  4. تست فیبرها با استفاده از دستگاه OTDR و جمع‌آوری اطلاعاتی از قبیل جمع تمامی افت‌ها در طول موج 1550 نانومتر، تضعیف در هر کیلومتر در طول موج 1550 نانومتر، جمع تمامی افت‌ها در طول موج 1310 نانومتر، تضعیف در هر کیلومتر در طول موج 1310 نانومتر و جمع طول که در دستگاه اندازه‌گیری نشان داده می‌شود و هرگونه موردی را هنگام انجام آزمایش ثبت می‌کند.
  5. توجه به تغییرات، بین دو طول موج اعلام شده
  6. مقایسه نتایج حاصله و ثبت اختلاف‌ها

حتما بخوانید: آموزش گام به گام تست سرعت اینترنت


تست زمان نصب

این تست به‌منظور اطمینان از صحت نصب، تنظیمات صحیح تجهیزات و کابل‌ها و اجتناب از خطاهای مربوط به نصب انجام می‌شود. وسایل و مراحل این تست دقیقا شامل کلیه وسایل و مراحلی است که در تست قرقره مورد نیاز است.

تست نهایی

با انجام تست نهایی که برای دو انتهای کابل‌ها بعد از نصب انجام می‌شود، کابل قابل بهره‌برداری خواهد بود. از این تست، برای جلوگیری از به‌وجود آمدن مشکل در آینده نیز استفاده می‌شود. تفاوت تست نهایی با مرحله قبل، میزان Loss در ارتباطات می‌باشد. وسایلی که برای انجام این تست مورد نیاز است عبارتند از:

  • پچ کورد فیبر نوری و آداپتور مناسب
  • دستگاه OTDR
  • رسانه‌ برای ذخیره‌سازی اطلاعات
  • دستگاه اندازه‌گیری افت
  • برگه‌های ثبت نتایج

مراحل تست نهایی شامل موارد زیر است:

  1. ثبت اطلاعات درخواستی روی فرم
  2. ثبت ایرادات احتمالی
  3. ثبت اطلاعات با استفاده از دستگاه OTDR شامل تمامی اطلاعاتی که در تست‌های قبلی توسط این دستگاه ذکر شد.
  4. ثبت اطلاعات و ثبت تفاوت‌ها در طول موج‌های درخواستی
  5. بیش‌تر بودن Slightly در طول فیبر در طول موج کوتاه، طبیعی است. هم‌چنین نباید کابل‌هایی را که دارای بازتاب نیستند، برید.
  6. کانکتورها بیش از 3db attenuation و فیوژن‌ها بیش از 0.1db attenuation نباید داشته باشند و نیز نباید Loss برگردانند.
  7. تجهیزات مکانیکی بیش از 1db attenuation نباید باشند و بیش از 65db Loss نباید برگردانند.
  8. مرحله‌های بیش‌تر attenuation نشان‌دهنده Macro Bending می‌باشد.
  9. مقایسه تست‌ها با تست‌های قبلی و ثبت مغایرت‌ها
تست نهایی تجهیزات فیبر نوری
تست نهایی تجهیزات فیبر نوری

نحوه ثبت فایل‌های دستگاه OTDR

برای ثبت فایل‌های دستگاه OTDR (Optical Time Domain Reflectometry) شما به تجهیزات OTDR و نرم‌افزارهای مرتبط نیاز دارید. مراحل ثبت فایل‌های OTDR عبارتند از:

  • اتصال دستگاه OTDR به سیستم یا کامپیوتر از طریق پورت USB یا اتصال شبکه
  • نصب نرم‌افزار مخصوص دستگاه OTDR روی کامپیوتر برای ثبت و مدیریت فایل‌ها
  • اتصال دستگاه OTDR به تجهیزات فیبر نوری با استفاده از کانکتورهای مناسب
  • انجام تنظیمات دستگاه OTDR از قبیل طول فیبر، توان لیزر، وقت شروع پالس و سایر پارامترها، با توجه به نوع تست
  • با فعال نمودن شروع تست، دستگاه OTDR سیگنال نوری را از طریق فیبر نوری ارسال و بازتاب‌ها را اندازه‌گیری می‌کند.
  • پس از پایان تست، دستگاه OTDR عملکرد خود را تحلیل و نتایج فایل‌ها را که شامل اطلاعاتی مانند نمودارهای بازتاب، مقادیر افت انرژی و سایر اطلاعات مربوط به فیبر نوری است را ذخیره می‌کند.
  • با استفاده از نرم‌افزار مربوط به دستگاه OTDR می‌توانید فایل‌ها را مشاهده، مدیریت و تحلیل نمائید.

پس از ثبت فایل‌ها، به‌دلیل تعداد بالای فایل‌های ذخیره شده، نیاز به مدیریت دقیق دارید. بنابراین می‌توانید به روش زیر عمل نمائید.

  • پرونده‌ها را در پرونده‌ای مادر به نام روش آزمایش، ثبت کنید.
  • نتیجه تست زمان نصب را در یک زیرپرونده با یک نام بعد از کد اختصاصی کابل، ثبت کنید.
  • تمامی تست‌هایی که در زمان رفع مشکلات آینده ممکن است به‌وجود بیایند را در یک زیر پرونده با مشخصات فیبر ثبت و ذخیره کنید.
  • فایل‌ها را بر اساس یک نظام منطقی نام‌گذاری کنید. به این معنا که می‌توانید برای نام‌گذاری تست قرقره از RAT-Reel ID، تست زمان نصب از IAT-Cable ID و تست‌های نهایی از FAT-Pad ID، استفاده کنید.
  • برای کد رنگ Tube از Tube Color و کد رنگ Fiber از Fiber Color استفاده نمائید. هم‌چنین می‌توانید برای مکانی که تست صورت می‌گیرد از Test Location استفاده کنید. Date Code نیز به ترتیب MM ماه، DD روز و YY سال را نمایش می‌دهد.

حتما بخوانید: معرفی 12تا از بهترین کدهای مخفی و امنیتی اندروید


نحوه مستندسازی تست

مستندسازی تست تجهیزات فیبر نوری از اهمیت زیادی برخوردار است تا بتوان اطمینان حاصل نمود که فرآیند تست به‌درستی انجام پذیرفته و نتایج آن قابل فهم و اعتماد هستند. مستندسازی دقیق تست، به افراد دیگر برای درک و ارزیابی نتایج تست، کمک شایانی می‌کند. برای مستندسازی تست باید به نکات زیر توجه داشته باشید:

  • توصیف هدف تست
  • ثبت تنظیمات تست به همراه پارامترهای مورد استفاده
  • شرح تجهیزات مورد استفاده از جمله مدل دستگاه OTDR، منابع نوری، متر توان و غیره
  • ثبت زمان شروع و پایان تست
  • توصیف نتایج تست و ثبت هرگونه اختلاف، مشکل یا نکته قابل توجه و ثبت اطلاعاتی مانند بازتاب نوری، افت انرژی و سایر پارامترها
  • تهیه تصاویر از تجهیزات، اتصالات یا نمودارهای مربوط به تست، برای بهبود توضیحات
  • ثبت زمان انجام تست، تاریخ مستندسازی و امضای افراد مسئول بررسی تست، به‌عنوان تأیید صحت گزارش

کلام آخر

تست تجهیزات فیبر نوری، از اهمیت بسیاری برخوردار است تا اطمینان حاصل شود که این تجهیزات به‌طور بهینه عمل کرده و سیستم‌های ارتباطات فیبر نوری با کیفیت و پایداری ادامه یابند. در این مقاله از مجله برقچی با روش‌های تست این تجهیزات و وسایل و مراحل انجام تست آشنا شدیم. ممنون می‌شویم اگر با ثبت نظرات ارزشمند خود، ما را در بهتر شدن مطالب ارائه شده یاری نمائید.

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
دیدن همه دیدگاه ها