مجله برقچی > نقد و بررسی > مبدل فیبر نوری چیست؟
1294مبدل فیبر نوری چیست؟
مبدل فیبر نوری (fiber media converter) یا مدیا کانورتر امروزه یکی از دیوایسهای پرکاربرد در زمینه بهینهسازی انتقال اطلاعات است. در واقع استفاده اصلی ما از مبدل فیبر نوری در زمانیست که فاصله دیوایسها از هم زیاد است و در عمل استفاده از کابل شبکه کاربردی ندارد. اما به واقع مبدل فیبر نوری چیست؟ چه کاربردهایی دارد؟ اصولاً ضرورت وجود آن در شبکه چیست و چه مزایایی را به همراه دارد؟ برای دریافت پاسخ تمامی این سوالها در این مقاله از برقچی با ما همراه باشید.
فهرست
- مبدل فیبر نوری چیست؟
- انواع مبدل فیبر نوری
- کاربرد مبدل فیبر نوری
- ضرورت وجود مبدل فیبر نوری در شبکه
- مزایای استفاده از مبدل فیبر نوری
مبدل فیبر نوری چیست؟
مدیا کانورترها به صورت دوتایی استفاده میشوند، به طوری که یکی را سمت یک دیوایس و دیگری را سمت دیوایس دیگر قرار میدهیم. همان طور که گفتیم، از این قطعه در زمانی استفاده میکنیم که فاصله زیاد بین دیوایسها به دلیل کاهش چشمگیر پهنای باند امکان استفاده از کابل شبکه را به تنهایی نمیدهد.
واضح است که نمیتوان از ابتدا از کابل فیبر نوری اسفاده کرد، چرا که سیگنالهای انتقالی این کابل از نوع سیگنالهای نوری هستند. در اینجا، ما به یک مبدل نیاز داریم که سیگنالهای جاری روی بستر مسی را به پالسهای نوری تبدیل کند و بالعکس. در واقع دیوایسها به کمک کابل شبکه به مبدلها متصل میشوند و ارتباط بین خود مبدلها از طریق کابل فیبر نوری انجام میشود.
بیشتر بخوانید: کابل فیبر نوری چیست؟
انواع مبدل فیبر نوری
مبدلهای فیبر نوری به روشهای متفاوتی طبقه بندی میشوند که در ادامه، مهمترین آنها را با هم بررسی میکنیم.
مبدل فیبر نوری POE
این مبدل عموماً برای دستگاههایی که از قابلیت POE پشتیبانی میکنند، استفاده میشود. مبدل POE همان کار مبدلهای فیبر نوری عادی را انجام میدهد و علاوه بر آن، میتواند جریان برق را هم انتقال دهد. به کمک این ویژگی، این مبدل میتواند برق یک یا دو دستگاه را نیز تامین کند. این دستگاهها میتوانند شامل تلفن IP(تحت شبکه) ، دستگاههای WIFI، دوربینهای امنیتی و .. باشند.
مبدلهای غیر قابل مدیریت
این مبدل امکانات مضافی همچون مدیریت شبکه و نظارت را فراهم نمیکند. در عوض نحوه کار با آن بسیار راحت است و همه، حتی افراد تازهکار میتوانند از آن استفاده کنند. مبدلهای غیر قابل مدیریت پس از روشن شدن شروع به کار میکنند و خیلی راحت میتوان آنها را نصب کرد. این مبدلها قیمت پایینتری نسبت به نوع مدیریت شده دارند.
مبدلهای فیبر نوری تجاری
مبدلهای فیبر نوری تجاری دارای یک منبع تغدیه هستند. این مبدلها در دماهای کنترل شده یعنی از حدود 0 تا 65 درجه کار میکنند و توانایی کار در دماهای خیلی بالا یا خیلی پایین را ندارند.
مبدلهای فیبر نوری صنعتی
مبدلهای فیبر نوری صنعتی برخلاف مبدلهای تجاری میتوانند در برابر دمای بسیار بالا و یا پایین از حدود 40- تا 85 درجه مقاومت کنند. به همین دلیل میتوان از آنها در معدن کاوی،حفاری نفت و گاز و اتوماسیون ساختمان استفاده کرد.
مدیا کانورتر مینی و استاندارد
تفاوت این دو مبدل، در کیفیت چیپهای به کار رفته در آنها است. چیپهای موجود در کانورتر مینی، کیفیت بیشتری نسبت به کانورتر استاندارد دارند. همچنین مبدل مینی دارای کلید DIP است. از این رو نسبت به مدل استاندارد پرطرفدارتر و پرکاربردتر است.
مبدل فیبر به فیبر
مبدل فیبر به فیبر یا «Fiber-to-fiber» برای تبدیل فیبر چند حالته به تک حالته و فیبر دوگانه به تک فیبر به واسطه ی تبدیل طول موج بین آنها است. از این مبدل، خصوصاً در تجهیزات ارزان قیمت که نیاز به نوع سیگنال مالتی مود و در حالتهایی، سینگل مود است، استفاده میشود. دو تا از پرکاربردترین مدیا کانورترهای فیبر به فیبر شامل تبدیل حالت و WDM OEO ترانسپوندر میباشند.
مبدل فیبر به مس
این مبدل یکی از مهمترین دلایل بهینهسازی انتقال اطلاعات است که در زیرساختهای شبکه مسی به کار میرود. استفاده از آن میتواند باعث مقاومت بیشتر سیستم در برابر نویز شده و امکان اتصال به شبکههای پرسرعت را فراهم کند. از انواع این مبدل میتوان به گزینههای زیر اشاره کرد.
- مبدل مس به فیبر
- مبدل ویدئو به فیبر
- مبدل اترنت به فیبر
بیشتر بخوانید: بهترین برندهای کابل فیبر نوری
کاربرد مبدل فیبر نوری
مبدل فیبر نوری به دلیل انعطاف پذیری بالا کاربردهای زیادی دارد. همانطور که میدانید یکی از وظایف عمده مدیا کانورتر انتقال پالسهای نوری است. با توجه به محدودیتهای بسیار پایینتر کابلهای فیبر نوری در مقایسه با کابلهای مسی، میتوان به شهود خوبی از دامنه زیاد کاربرد این قطعه پیدا کرد. از جمله این کاربردها میتوان به اتوماسیون ساختمانها، حفاریهای نفت و گاز و معدنهای کشور، کنترل ترافیک، تشخیص وضع هوا و کاربردهای صنعتی اشاره کرد.
ضرورت وجود مبدل فیبر نوری در شبکه
حال پس از بررسی تمام مسائل فوق، ممکن است به یک سوال مهم برسیم. اساساً ضرورت وجود مبدل فیبر نوری در شبکه چیست؟ در اینجا بسته به شرایط استفاده، پاسخهای متفاوتی میتوان داد. میدانیم که انتقال سیگنال نوری مزایای بسیاری دارد. به طور مثال، کابلهایی که سیم مسی دارند، از لحاظ طولی محدودیت دارند. چرا که در بهترین حالت ۱۱۰ متر را پوشش میدهند. اگر فاصله دو دیوایس از این مقدار بیشتر باشد، پهنای باند به طرز چشمگیری کاهش مییابد. این در حالی است که کابلهای فیبر نوری هیچ محدودیتی ندارند و سیگنالهایشان در طول مسیر به هیچ عنوان تضعیف نمیشود. در ادامه مطلب، شما با چندی دیگر از مزایای مبدل فیبر نوری آشنا میشوید. این مزایا ما را به این واقعیت میرساند که در بسیاری از شرایط انتقال دیتا بدون مبدل فیبر نوری در عمل مقرون به صرفه نبوده و یا غیرممکن است.
مزایای استفاده از مبدل فیبر نوری
استفاده از مبدل فیبر نوری مزایای بسیاری را برای ما به ارمغان میآورد. جدا از چیزهایی که تا الان گفتیم (ایجاد پهنای باند بالاتر و پوشش فاصله بیشتر) در ادامه به تعدادی از آنها اشاره میکنیم.
کوچک تر و سبک تر
مبدلهای فیبر نوری به نسبت کابلهای مسی و کواکسیال قطر کمتری داشته و به طبع کوچکتر هستند. علاوه بر آن، وزنشان نیز کمتر بوده و به همین دلیل در مجرای داخل زمین و در داخل داکت استفاده گسترده دارند.
مقاوم در برابر امواج الکترومغناطیسی
سیگنالهای نوری به طور ذاتی در برابر تغییر ولتاژها و یا فرکانسهای رادیویی مقاوماند. بنابراین با استفاده از این مبدلها، این امواج توانایی ایجاد نویز در روند انتقال دیتا را ندارند. این ویژگی سبب میشود مدیا کانوترها استفادههای صنعتی گوناگونی داشته باشند. چرا که میتوان از آنها در کنار تجهیزات صنعتی و سیستمهای کامپیوتری استفاده کرد.
مقاوم در برابر رعد و برق
این مبدلها در برابر اتصال به زمین، رعد و برق و به طور کلی نوسانات مختلف نیز مقاوماند و آسیبی از این حیث نمیبینند.
بیشتر بخوانید: پورت تاندربولت (Thunderbolt) چیست و چه کاربردی دارد؟
جمع بندی
در این مقاله تحت عنوان «مبدل فیبر نوری چیست؟» ما تلاش کردیم انواع مدیا کانورترها، کاربردشان، ضرورت و مزایای وجود آنها در شبکه را به شما عزیزان توضیح دهیم. در پایان از توجه و وقتی که برای خواندن این مقاله از برقچی گذاشتید، تشکر میکنیم. امیدواریم این اطلاعات برای شما مفید بوده باشد. لطفا نظرات ارزشمند خود را با ما در میان بگذارید .
متاسفیم که این مطلب نتوانسته نظر شما را جلب کند. لطفا با نظرات و پیشنهادات خود، ما را در بهبود همیشگی سایت یاری دهید.
ثبت دیدگاه
سلام وقت بخیر من یک مودم VDSL/ADSL- ASUS مدل DSL-AC51 دارم و در حال درخواست اینترنت فیبر نوری هستم. آیا میتونم بجای اینکه مودم مخصوص فیبر نوری بخرم با استفاده از یک مدیا کانورتور از همین مودم اسستفاده کنم؟ و اگر می شود نیاز به تجهیزات دیگه ای نیست؟ ممنون میشم جواب بدید
سلام وقت شما هم بخیر . خیر نمیشه .