همانطور که میدانیم کابلها و سیمهای برق یکی از مهمترین ابزارهای لازم جهت تأمین انرژی الکتریکی تجهیزات برقی بهشمار میروند. چراکه بدون استفاده از چنین ابزاری، امکان بهرهمندی ایمن از انرژی برق وجود نخواهد داشت. از روشنایی منزل گرفته تا استفاده از ماشینآلات سنگین و معمولی همگی مستلزم بهرهگیری از یک سیستم کابل کشی مناسب است. با این مطلب از برقچی همراه باشید تا شما را با راهنمای خرید کابل برق بیشتر آشنا کنیم.
کابل برق چیست و چه کاربردی دارد؟
همانطور که در مقدمه اشاره شد، کابل برق یکی از مهمترین تجهیزات برقی است که وظیفه انتقال جریان الکتریکی را بر عهده دارد. اساسیترین اجزاء یک کابل را هادی، عایق و روکش آن تشکیل میدهد. معمولاً هادیهای به کار رفته در کابلهای برق، از جنس مس آنیل شده یا آلومینیوم هستند که با یک عایق PVC احاطه و توسط یک روکش باکیفیت و مرغوب حفاظت میشوند. روکشهای کابل نیز اغلب با توجه به کاربرد از مواد مستحکمی نظیر PVC، ترموپلاست و پلیونیل ساخته میشوند.
امروزه از کابلهای برق برای مصارف گوناگونی بهره میگیرند که، ممکن است بنابر محیط مورد استفاده و کاربرد با سایرین کاملا متفاوت باشند. از این رو کابلهای برق را براساس کاربردی که ارائه میدهند، میتوان در انواع مختلفی همچون کابل کولر، کابل مخابرات، کابل خودنگهدار، کابل کواکسیکال، کابل اعلام حریق و سایر موارد طبقهبندی کرد.
انواع کابل برق
به طورکلی، با پیشرفت هر چه بیشتر صنعت تجهیزات الکتریکی، تولید و ساخت انواع کابلها نیز رواج بسیاری یافته و به بازار رقابتی میان برندهای مختلف دامن زده است. با اینکه تولیدات هر شرکت ممکن است تفاوتهایی با سایر رقیبان داشته باشد اما استانداردهایی نیز وجود دارند که در تمامی برندها مشترک است. بنابراین اگر بخواهیم کابلهای برق را به انواع مختلفی تقسیمبندی کنیم نباید تنها به یکی از ویژگیهای آنها بسنده کنیم. چراکه این تجهیزات از لحاظ سطح مقطع، نوع و جنس هادی، نوع عایق و عملکرد نیز با یکدیگر متفاوتاند و ممکن است مشتریان را در زمان خرید سردرگم نمایند. بدین جهت دانستن برخی نکات لازم در زمان خرید کابل برق انتخاب مناسب را برای مشتریان راحتتر مینماید. به همین دلیل است که ما این راهنمای خرید کابل برق را برای شما عزیزان ارائه کردیم، تا با انواع مختلف آنها آشنایی پیدا کنید.
بیشتر بخوانید: انواع سایز کابل برق
کابل افشان
کابل افشان در واقع کابلی است که هادی آن از سیمهای افشان تشکیل شده است. این نوع کابل نسبت به سایرین از انعطافپذیری بیشتری برخوردار بوده و در مسیرهای پر پیچ و خم انتخاب ایدهآلی به حساب میآید. از آنجایی که سطح مقاومت آن کمتر از کابلهای مفتول است باید در زمان خرید حتما سطح مقطع مناسب آن را تهیه کنید.
کابل مفتول
همانطور که از نام آن پیدا است، سیمهای به کار رفته در این نوع کابل از نوع مفتولی است. سطح مقاومت این نوع کابل بسیار بالا بوده و بهترین انتخاب برای لوازم الکتریکی پرمصرف به شمار میرود. به خاطر آلیاژ به کار رفته در آن، کابل مفتول نسبت به کابل افشان قابلیت انعطافپذیری چندانی ندارد.
کابل فشار قوی
کابلهای ولتاژ بالایی که قابلیت انتقال جریانهای بیش از 30 کیلو وات را دارند، کابل فشار قوی یا کابل قدرت نامیده میشود. چنین کابلهایی از یک سیستم عایقبندی کامل برخوردار هستند که شامل یک محافظ فلزی هم میشود. اغلب دکلهای بزرگ و بین شهری و صنایع مختلف از این نوع کابل جهت عبور جریان الکتریکی بهره میبرند.
کابل نسوز
کابلهای نسوز یکی دیگر از کابلهایی است که در این راهنمای خرید کابل برق به شما عزیزان معرفی میکنیم. این نوع کابل به خاطر قابلیت تحمل دمای بالایی که دارند به این نام شناخته میشوند. در واقع همین مشخصه آنها نیز، احتمال وقوع آتشسوزی و حریق را به طور قابل ملاحظهای کاهش میدهند. این نوع کابل در انواع مختلفی همچون کابل کنترل، کابل قدرت، کابل اعلام حریق و بسیاری دیگر به بازار عرضه میشوند. از جمله کاربردهای این نوع کابل میتوان به صنایع فولاد سازی، پزشکی، خودروسازی، صنایع نفت و پتروشیمی، کشتیسازی و حمل و نقل اشاره کرد.
کابل کولر
این نوع کابل دارای هادی مسی و عایق پی وی است که علاوه بر عبور انرژی الکتریکی کابل از مقاومت بالایی در برابر عوامل محیطی برخوردار است. کابل کولر که اغلب با نام کابل فرمان کولر گازی یا کابل کولر اسپیلت و کابل کولر آبی نیز شناخته میشوند. از این کابل میتوان جهت نصب لوازم الکتریکی و تجهیزات برقی که دو شاخه متصل به کابل دارند استفاده کرد.
ساختار کابل برق
کابلهای برق عموماً از دو یا چند رشته سیم رسانا که با نام هادی شناخته میشوند، ساخته شده و یک عایق غیر رسانا آن را احاطه کرده است؛ سپس توسط یک لایه روکش بیرونی محافظت میشود. در مجموع ساختار اصلی کابل را میتوان شامل سه بخش هادی، روکش و عایق دانست که در ادامه مقاله راهنمای خرید کابل برق بیشتر به آنها میپردازیم.
هادی کابل
هادی کابل در واقع همان بخش رسانای کابل است که از جنس مس آنیل شده یا آلومینیوم ساخته شده است. وظیفه اصلی این عضو عبور جریان الکتریکی و انتقال آن به وسایل و تجهیزات برقی است.
روکش کابل
روکشهای کابل نیز جهت محافظت بیشتر کابل در مقابل عوامل محیطی مثل نور خورشید، دمای خیلی سرد یا بسیار گرم، ساییدگی، ضربه و سایر موارد طراحی شدهاند. بنابراین برای ساخت روکشهای کابل از پلاستیکهای مرغوبی نظیر PVC استفاده میشود.
بیشتر بخوانید: کابل برق چیست؟ انواع و کاربرد آن
عایق کابل
وظیفه عایق کابل، کنترل بار هادی و ایمنی بیشتر در زمان استفاده از کابل است. از آنجایی که عایقها بخش بیرونی هادی را میپوشانند حتما باید مقاومت بالایی در مقابل افزایش دما داشته باشند. به همین دلیل است که اغلب از موادی همچون پی وی سی، XLPE، پلی اتین و سایر پلاستیکهای باکیفیت و مستحکم برای تولید عایق کابلها استفاده میشود.
نکات مهم هنگام خرید کابل برق
از آنجایی که کابلهای برق در صنایع مختلف به کاربرده میشوند و هر وسیله برقی به یک کابل سازگار با خود نیاز دارند، تنوع این تولیدات نیز روز به روز بیشتر میشود. بنابراین، شما باید در زمان خرید نکات مهمی را که در این راهنمای کابل برق به آنها میپردازیم حتما درنظر داشته باشید.
جنس هادی
همانطور که پیش از این گفته شد، معمولاً هادی کابل از جنس مس یا آلومینیوم است. نوع مسی اغلب طرفداران بیشتری داشته و نسبت به هادی آلومینیومی از انعطافپذیری کمتری برخوردار هستند. البته حتماً توجه داشته باشید که کابلهای موردنظر خود را از برندهای معتبر تهیه کنید. زیرا برخی از شرکتهای سودجو برای بالا بردن وزن کابل سایر فلزات نظیر فولاد را با هادی مسی ترکیب میکنند. در نتیجه قدرت رسانایی کابل به طور قابل توجهی کاهش مییابد.
سطح مقطع کابل
کابلها بسته به نوع کاربردشان، از سطوح مقطع متفاوتی برخوردار هستند. انتخاب یک کابل با سطح مقطع پایین، امکان وقوع آتشسوزی را بالا میبرد. به همین دلیل، پیش از هرگونه اقدام باید از اطلاعاتی که در این راهنمای خرید کابل برق ارائه شده است بهره بگیرید.
سطح ولتاژی کابل
کابلهای برق از گذشته تاکنون در انواع مختلفی به بازار عرضه شدهاند که معروفترین طبقهبندی آنها براساس سطح ولتاژ صورت میگیرد. بهطور کلی کابل برق را میتوان از لحاظ میزان جریان عبوری یا همان سطح ولتاژ به کابلهای فشار ضعیف، فشار متوسط و فشار قوی تقسیم کرد. به این شکل که، کمترین سطح ولتاژ از 300/300 ولت آغاز شده و به حداکثر میزان ممکن یعنی بیش از 400 کیلو ولت میرسد.
تعداد رشته کابل
یکی دیگر از معیارهای تقسیمبندی انواع کابل، تعداد رشتههای آن است. بهطور استاندارد، کابلهای فشار ضعیف (LV) به یک تا پنج رشته، فشار متوسط (LV) به یک تا سه رشته و کابلهای فشار قوی (LV) به یک تا سه رشته نیاز دارند.
نوع عایق و روکش
جنس عایقی که در کابلهای برق مورد استفاده قرار میگیرد، عموماً شامل PVC، پلی اتیلن، نایلون، پلی یورتن، سیلیکون رابرو، پلیمر و مشتقات آن است. استفاده از چنین مواد مختلفی موجب میشود که کابلها از لحاظ مشخصههایی همچون سختی، نرمی، انعطافپذیری، میزان مقاومت در برابر ساییدگی و اشعه خورشید یا مواد شیمیایی با یکدیگر متفاوت باشند.
برترین برندهای تولید کننده کابل برق
امروزه شرکتهای سازنده زیادی وارد عرضه رقابتی تولید سیم و کابل برق شدهاند. بسیاری از آنها در گذشته نیز شهرت خوبی داشته و تاکنون کیفیت بالای محصولات خود را حفظ کردهاند. برخی دیگر به تازگی پا به این میدان گذاشتند و با بهرهگیری از جدیدترین و بهترین ماشینآلات صنعتی جایگاه خوبی را به دست آوردهاند. شرکت خراسان افشار نژاد، البرز الکتریک نور، کمان، مغان و کرمان از جمله برترین برندهای تولید کننده کابل برق در ایران به شمار میروند.
دلیل اختلاف قیمت بین سیم و کابل برق
بدیهی است که کابلها کیفیت بالاتر و قابلیتهای ارزنده بیشتری نسبت به سیمهای برق دارند. مطمئناً صنایع قدرتمندی نظیر خودرو سازی یا حمل و نقل، نیازمند محصولی هستند که بتواند پاسخگوی جریان ولتاژ مورد نظر آنها باشد. تفاوت مشخصههایی نظیر نوع کاربرد، مواد سازنده، جنس هادی، سطح ولتاژ و سطح مقطع سیم و کابل نیز موجب شده است که به اختلاف قیمت بیشتر این دو محصول دامن بزند.
بهترین قیمت کابل برق
مطمئناً خرید مستقیم یک محصول از تولیدکننده یا نمایندگیهای معتبر در مقایسه با خرید آن از واسطههای گوناگون قیمت مناسبتری را برای شما به دنبال خواهد داشت. فروشگاه آنلاین برقچی یکی از برترین عرضهکنندگان کابل و سیم برق است که به خاطر دارا بودن نمایندگی و امتیاز فروش مستقیم، باکیفیتترین محصولات را با بهترین قیمت ارائه میدهد. شما میتوانید با مراجعه به این سایت علاوه بر تجریه یک خرید فوقالعاده، از مشاوره کارشناسان حرفهای این فروشگاه نیز کمک بگیرید.
بیشتر بخوانید: تفاوت سیم فاز و نول چیست؟
جمعبندی
در این مطلب از برقچی با مباحثی نظیر راهنمای خرید کابل برق، معرفی انواع کابل، ساختار آنها و بهترین برندهای تولید کننده به خوبی آشنا شدید. دانستید که در زمان خرید کابل چه نکاتی را باید در نظر گرفت و دلیل اختلاف قیمت سیم و کابل برق چیست. از اینکه تا پایان همراه بودید از شما عزیزان متشکریم. امیدواریم با درج نظرات ما را در ارائه بهتر این مطالب یاری کنید.
دیدگاه شما