در این مقاله قصد داریم به موضوع تعداد هسته و حافظه کش پردازندهها چگونه روی اجرای بازی تاثیر میگذارند؟ بپردازیم. ممکن است بارها شنیده باشید که برای اجرای بهتر بازی روی لپ تاپ و کامپیوتر، حداقل به 6 یا 8 هسته نیاز دارید. چنین تفکری معمولاً به دلیل 8 هستهای بودن پردازنده کنسول بازی همچون کنسول بازی سونی پلی استیشن 5 (PS5) و یا کنسول بازی XBOX ONE، ایجاد شده که تصور غلطی است و پشتوانه محکمی ندارد.
سنجش قدرت پردازنده با استفاده از معیاری همچون تعداد هستههای پردازنده، امری ساده است ولی چندان کاربردی ندارد. چراکه بسیاری از پردازندههای 2 هستهای و 4 هستهای به کنار کشیده میشوند؛ این در حالی میباشد که ممکن است توان پردازشی مناسبی برای بازی داشته باشند.
با این حال تعداد هستههای پردازنده نباید به عنوان معیاری برای سنجش قدرت آن، مورد استفاده قرار بگیرد چراکه عملکرد کلی پردازنده توسط موارد دیگری تعیین میشود. در ادامه با ما همراه باشید تا با تاثیر حافظه کش و تعداد هسته در اجرای بازی آشنا شوید.
سرعت CPU به چه عواملی وابستگی دارد؟
3 عامل فرکانس پردازنده، حافظه کش و تعداد هسته، روی سرعت پردازش CPU یا همان پردازنده، تاثیر گذارند. که در این بخش از مقاله قصد داریم به بررسی این 3 عامل بپردازیم.
1. فرکانس پردازنده
مهمترین عامل در سرعت CPU لپ تاپ و کامپیوتر شما، میزان فرکانس آن است که با واحد هرتز مشخص میشود. البته به دلیل بزرگ بودن عدد آن، واحد GHz یا گیگاهرتز را برایش بیان میکنند. هر گیگاهرتز برابر با 1 میلیارد هرتز است. مثلا میگویند CPU رایانه شما، 2.8 گیگاهرتز است. به این معنی که پردازنده در هر ثانیه 2.8 میلیون کار پردازشی را میتواند انجام دهد.
2. تعداد هسته
مورد تاثیرگذار بعدی در سرعت CPU، تعداد هستههای آن است. در گذشته فقط پردازندههای تکهستهای در بازار وجود داشتند؛ اما به مرور با احساس نیاز به سرعت بیشتر در رایانهها، پردازندههایی با تعداد هستههای 2، 4، 6، 8 و حتی 16 هم به وجود آمدند. بنابراین اضافه شدن هر هسته به CPU، بهمعنی افزایش قدرت و همچنین سرعت پردازش آن است. تعداد هستههای بیشتر CPU به شما امکان را میدهد تا برنامههای بیشتری را همزمان اجرا کرده و با سهولت بیشتری از یک برنامه به برنامه دیگر بروید.
3. حافظه کش
یکی دیگر از عامل مهم و تاثیرگذار در سرعت CPU، حافظه کش آن است. این حافظه صرفاً چیزی در حد چند مگابایت فضا دارد؛ اما همین چند مگابایت فضا، سبب سادهتر کردن کار CPU برای دریافت اطلاعات از RAM میشود که عملا سرعت آن را بالا میبرد. از این رو در انتخاب میزان حافظه کش، دقت لازم را داشته باشید؛ چراکه تاثیر بیشتری در مقایسه با تعداد هستههای CPU در اجرای بازی دارد.
بیشتر بخوانید: پردازنده نسل یازدهمی Intel Core i7-11700K در گیک بنچ 5 رؤیت شد
مقایسه عملکرد تعداد هستههای CPU؛ 6 هسته ای یا 16 هسته ای؟!
با مقایسه اطلاعات بدست آمده از پردازندههای سری ZEN3 به همراه کارت گرافیک قدرتمند GeForce RTX 3090، به این نتیجه رسیدیم که به طور میانگین پردازنده 16 هستهای Ryzen 9 5950X، پنج درصد سریعتر از پردازنده 6 هستهای Ryzen 5600X و پردازنده 8 هستهای Ryzen 5800X، سه درصد از X5600 سریعتر بوده است. این آزمایشها بر اساس رزولوشن 1080 بودند.
مشابه همین تست برای پردازندههای نسل دهم اینتل، به همراه کارت گرافیک RTX 3090 با رزولوشن 1080p انجام شد. اما نتایج کاملاً متفاوتی بدست آمد. به این صورت که پردازنده 8 هستهای Core i7-10700K، نه درصد سریعتر از پردازنده 6 هستهای Core i5-10600K است. و این در حالی است که پردازنده 10 هستهای Core i9-10900K، شانزده درصد سریعتر از Core i5-10600K میباشد که مقدار بسیار قابل توجه و تامل برانگیزی است.
به طور معمول دارندگان محصولات اینتل ادعا میکنند که با ارتقا پردازنده خود به نسخهای با تعداد هسته بیشتر، عملکرد بهتری را در بازیها تجربه میکنند و نتایج بدست آمده نیز شاهد همین ماجراست. اما آیا اختلاف میان مدلی مثل Core i7 8700K با Core i9 10900K تنها محدود به تعداد هسته میشود یا عوامل دیگری نیز در این بین تاثیر گذارند؟
تاثیر حافظه کش در اجرا بازیها:
برای پاسخ به این سوال ابتدا باید به مقایسه حافظه کش پردازندههای اینتل و AMD بپردازیم. پردازندههای سری Zen 3 همگی از 32 مگابایت حافظه کش L3 به ازای هر مدار، برخوردارند. به این صورت که حافظه کش کلی در سری رایزن 5 و رایزن 7، 32 مگابایت و این مقدار برای رایزن 9، به 64 مگابایت افزایش پیدا کرده است.
اما این روند در پردازندههای اینتل متفاوت است و با تغییر تعداد هستهها، مقدار حافظه کش اختصاص داده شده نیز کم و زیاد میشود. نسل دهم سری Core i5 از 12 مگابایت حافظه کش L3 بهره میبرند، درحالی که سری Core i7 به 16 مگابایت و سری Core i9 به 20 مگابایت حافظه از این نوع مجهز شدهاند.
بنابراین، از Core I5-10600K تا Core I9-10900K، شما نه تنها 67٪ هسته بیشتر، بلکه از 67٪ ظرفیت حافظه پنهان بیشتری نیز بهره مند خواهید شد. با این حال هنوز بسیاری از بازیها قادر نیستند تا از نهایت عملکرد I5-10600K استفاده کنند. اکنون این سوال پیش میآید که آیا نقش حافظه کش بیشتر از تعداد هستهها است؟
برای یافتن پاسخ پرسش قبلی میتوانیم با غیرفعال کردن هستهها در هر پردازنده، اقدام به مقایسه میزان تاثیر حافظه کش بر عملکرد کلی کنیم. با نتایج بدست آمده از بررسی پردازنده 8 هستهای در بازی Rainbow Six Siege، به این نتیجه رسیدیم که افزایش حافظه کش L3 از 16 مگابایت به 20 مگابایت موجب شده است تا 5 درصد بهبود در عملکرد کلی را شاهد باشیم و جالب اینجاست که دو هسته بیشتر، تنها 3 درصد عملکرد را افزایش میدهند. با این مقایسه به این نتیجه میرسیم که میزان حافظه کش بیشتر نسبت به افزایش تعداد هسته پردازنده، تاثیری بیشتری در اجرای بازی دارد.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید سیستم گیمینگ و بهترین کامپیوتر دسکتاپ مخصوص بازی
سخن پایانی:
با پیشرفت تکنولوژی، کالای دیجیتال از گوشی هوشمند گرفته تا لپ تاپ و کامپیوتر، روز به روز در حال پیشرفت هستند. به این صورت که پردازنده نقش مهمی در انتخاب آنها ایفا میکند. به همین دلیل به فکر افتادیم تا مقالهای با موضوع “تعداد هسته و حافظه کش پردازندهها چگونه روی اجرای بازی تاثیر میگذارند؟” برای شما عزیزان آماده کنیم. همانطور که گفتیم تعداد هسته پردازنده و میزان حافظه کش آن، 2 عامل مهم در اجرای بازی به شمار میآیند. با توجه به بررسیهایی که انجام دادیم به این نتیجه رسیدیم که میزان حافظه کش نسبت به تعداد هسته پردازنده، تاثیر بیشتری در اجرا بازی دارد. همچنین با هزینه کمتری میتوان پردازندهای با حافظه کش بیشتر خریداری کرد که یک مزیت خوب به حساب میآید.
دیدگاه شما
نگاه شما به افق دور مورد احترام و تشکرمردم است.