آموزش

تشخیص نویز در خط تلفن

نویز خط تلفن از جمله عواملی است که بر روی کیفیت ارتباطات صوتی یا سرعت اینترنت تاثیر منفی می‌گذارد و باعث قطع و وصل شدن‌های مکرر می‌شود. به همین...
سیدحامد علوی سیدحامد علوی ۱۵ فروردین ۱۴۰۰
16183
تشخیص نویز در خط تلفن
مطالعه: 5 دقیقه
16183
6

نویز خط تلفن از جمله عواملی است که بر روی کیفیت ارتباطات صوتی یا سرعت اینترنت تاثیر منفی می‌گذارد و باعث قطع و وصل شدن‌های مکرر می‌شود. به همین دلیل آشنایی با نحوه تشخیص میزان نویز خط تلفن برای اینترنت مودم از اهمیت زیادی برخوردار است. در این مقاله قصد داریم تا بطور مفصل به بحث نویز و عوامل ایجاد کننده آن بپردازیم و راه تشخیص اینکه بفهمیم نویز در خط تلفن وجود داره یا نه را باهم بصورت کامل یاد بگیریم; پس با مجله برقچی همراه باشید.

 

 

نویز چیست؟

نویز چیست؟

نویز چیست؟

بیایید قبل از اینکه به دنبال نحوه تشخیص میزان نویز در خط تلفن باشیم، با ماهیت نویز بیشتر آشنا شویم. در سیستم‌های مخابراتی که با انتقال سیگنال (آنالوگ یا دیجیتال) سر و کار دارند، همیشه مقداری سیگنال ناخواسته در شبکه وجود دارد که بر روی سیگنال اصلی تاثیر می‌گذارد. این نویز کیفیت ارتباطات و سرعت اینترنت را در مبدا یا مقصد را کاهش می‌دهد.

نویز(noise) را می‌توان نوعی آلودگی صوتی دانست که بر روی سیگنال‌های مخابراتی اثر منفی می‌گذارد. نویز در کانال‌های ارتباطی یا در تجهیزات فرستنده و گیرنده ایجاد می‌شود و معمولا دامنه فرکانسی ثابتی ندارد  و همین موضوع تشخیص noise را پیچیده می‌کند.

 


این مقاله را نیز بخوانید:

نحوه تقویت سیگنال وای فای و افزایش سرعت مودم و روتر


انواع نویز

برای نویزها می‌توان ۲ دسته کلی را در نظر گرفت:

  • نویز داخلی
  • نویز خارجی

نویز داخلی خط تلفن چگونه ایجاد می‌شود؟

نویز داخلی خط تلفن در تجهیزات داخلی ساختمان یا سیم‌کشی‌ها ایجاد می‌شود. تشخیص منبع این گونه نویزها کار زیاد سختی نیست و با از بین بردن منبع ایجاد کننده نویز، می‌توان مقدار آن را کاهش داد.

نویز خارجی خط تلفن چگونه ایجاد می‌شود؟

نویز خارجی خط تلفن  را می‌توان در کانال‌های ارتباطی بین مبدا  و مقصد مشاهده کرد. این نویز را نمی‌توان بصورت کامل از بین برد ولی می‌توان با اتخاذ تدابیری، تاثیر آن را بر روی پیام اصلی کاهش داد.

تاثیرات منفی نویز خطوط تلفن بر روی ارتباطات

نویزها در خطوط تلفن می‌توانند بر روی کیفیت مکالمات صوتی و ارتباطات اینترنتی اثر منفی بگذارند. شاید تاکنون برای شما هم پیش آمده باشد که با پشتیبان شرکت سرویس‌دهنده اینترنتی تماس گرفته باشید و مشکل کیفیت یا سرعت پایین اینترنت خود را مطرح کرده باشید و آنها در جواب شما گفته باشند که مشکل از نویز خط تلفن شما است.

پشتیبان‌های شرکت‌های خدمات اینترنتی برای برطرف کردن نویز راهکارهایی ارائه می‌دهند ولی این راهکارها زیاد کارآیی ندارند. به همین دلیل بهتر است با راهکارهای اصولی برطرف کردن نویز آشنا باشیم.

معیارهای تشخیص نویز در خط تلفن اینترنت

برای اندازه‌گیری نویز معیارهای گوناگونی مطرح می‌شود.

۱. مفهوم SNR چیست؟

مفهوم SNR چیست؟

یکی از این معیارها SNR یا همان نسبت سیگنال به نویز (signal to noise ratio) می‌باشد.

شاخص SNR باید چند باشد؟

برای محاسبه SNR باید نرخ سیگنال اصلی را به سیگنال نویز بدست آورد. هر چه مقدار SNR بالاتر باشد به معنای این است که شاهد نویز کمتری در خط تلفن هستیم. اگر مقدار SNR زیر ۶ دسی‌بل باشد به معنای نویز خیلی شدید در خط تلفن خواهد بود. مقادیرSNR و وضعیت نویز برای هر کدام را می‌توان در ادامه مشاهده کنید:

  • SNR زیر 6 دسی‌بل: وضعیت نویز خیلی بد
  • SNR بین 7 تا 10 دسی‌بل: وضعیت نویز معمولی
  • SNR بین 11 تا 20 دسی‌بل: وضعیت نویز خوب ولی با مشکلات همگام‌سازی
  • SNR بین 20 تا 28 دسی‌بل: وضعیت نویز خیلی خوب
  • SNR بالای 29 دسی‌بل: وضعیت نویز عالی

مفهوم LINE ATTENUATION

Line Attenuation یا میرایی خط به معنای از دست دادن قدرت سیگنال در کابل‌های شبکه یا اتصالات است. این مقیاس میزان نویز خط از سمت مودم تا Dslam را نمایش می‌دهد‌(Dslam که مخفف Digital Subscribe line Access Multiplexer است، ابزاری برای ایجاد دسترسی اشتراکی اینترنت برای تعداد زیادی از کاربران است). باید توجه داشت که هر چه میزان Link Attenuation کمتر باشد شاهد مقدار نویزی کمتری خواهیم بود.

 


حتما بخوانید: کاهش نویز (Noise) خط اینترنت مودم ADSL


 

نحوه تشخیص SNR با مودم برای تشخیص نویز

برای دیدن مقدار SNR و Attenution در مودم باید از طریق آی‌پی 192.168.1.1 وارد صفحه تنظیمات مودم شده و سپس به سربرگ status برویم. سپس گزینهDSL Link Status را انتخاب کرده و مقادیر SNR و Atenution را مشاهده کنیم.

این دو پارامتر به خوبی میزان نویز را نشان می‌دهند. با افزایش نرخ SNR می‌توان مقدار نویز را کاهش داد و کیفیت اینترنت را بهبود داد.

بعد از اینکه مقدار SNR را از داخل پنل مودم بدست آوردید سعی کنید تمامی عواملی که می‌توانند موجب نویز شوند را شناسایی و تاثیر آنها را به حداقل برسانیم. البته بعد از اینکه هر عامل مزاحم را حذف کردید مقدار SNR را بررسی کنید تا تاثیر آن را بر روی نویز بدست آورید.

چگونه می‌توان مقدار SNR را افزایش دهیم؟

برای برطرف کردن نویز در خطوط تلفن، اولّین کار یافتن مقصر و عامل اصلی ایجاد کننده نویز می‌باشد. سیم‌کشی های معیوب، طولانی یا استفاده از کابل‌های برق به جای کابل‌های تلفن باعث کاهش سیگنال اصلی می‌شوند و یکی از عوامل ایجاد کننده نویز در خطوط تلفن می‌باشند.

باید توجه داشته باشیم که کابل‌های ضعیف در ارتباطات صوتی مشکلی ایجاد نمی‌کنند ولی بر روی ارتباطات دیجیتال و سرعت اینترنت اثرات سویی می‌گذارند. یکی از موضوعاتی که باعث ایجاد نویز می‌شود مشکلات مخابراتی می‌باشد. اگر مشاهده کردید که خط تلفن شما دارای نویز است بعد از کنترل سیم‌کشی داخلی با مخابرات یا سرویس‌دهنده ISP خود تماس بگیرید و تقاضای بررسی خط تلفن خود را بدهید.

نکاتی برای کاهش نویز و افزایش SNR

با رعایت نکات ساده و ابتدایی می‌توان مقدار SNR را افزایش داد و شاهد کاهش میزان نویز بود. برخی از این نکات عبارتند از:

  1. اصلاح ساختار سیم‌کشی در ساختمان
  2. نصب اسپیلتر در مسیر مودم
  3. دور کردن مودم از تجهیزاتی که میدان معناطیسی دارند نظیر پرینتر، اسکنر و دستگاه‌های کارتخوان
  4. استفاده از دو شاخه‌های برق استاندارد
  5. بکارگیری سیم‌های ضد نویز و سوکت‌های تلفن استاندارد
  6. بروزرسانی نرم‌افزارهای سوئیچ یا روتر
  7. ایجاد تغییرات در مرورگرها از جمله فایرفاکس

تست سرعت اینترنت

بیشترین اثر نویز خط تلفن بر روی سرعت اینترنت می‌باشد. برای تست سرعت اینترنت می‌توان از نرم‌افزارها یا سایت تست سرعت اینترنت استفاده کرد. این نرم‌افزارها سرعت اتصال بین کامپیوتر مبدا با یک سرور انتخابی را به صورت Peer to Peer می‌سنجند. یکی از این ابزارها speedtest.net است. توجه داشته باشید در هنگام تست، VPN رو حتما خاموش کنید.

سرعت پایین اینترنت نشان دهنده یک مشکل جدّی می‌باشد. در چنین مواقعی بهتر است با شرکت ارائه کننده خدمات اینترنت(ISP) خودتان تماس بگیرید و مشکل را با آنان در میان بگذارید و راهکار دریافت کنید.

 


حتما بخوانید: راهنمای خرید مودم همراه


جمع بندی

مشکل نویز خط تلفن از جمله موضوعاتی است که کاربران زیادی را با مشکل مواجه می‌سازد. برای اینکه بتوانیم نویز را کاهش یا بصورت کامل برطرف کنیم باید تشخیص درستی از میزان نویز خط تلفن داشته باشیم تا نحوه مناسبی برای مواجه با آن پیدا کنیم. در پایان از شما همراهان مجله برقچی کمال تشکر را داریم.

4/5 - (14 امتیاز)
اشتراک گذاری مطلب

مراحل کار برقچی

درخواست خرید
مشاوره و راهنمایی
اعلام قیمت
صدور پیش‌فاکتور
آماده‌سازی کالا
ارسال کالا در همان روز
صدور فاکتور
تسویه نهایی
ارسال کالا
در همان روز

دیدگاه شما

اشتراک
اطلاع از
guest
6 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
دیدن همه دیدگاه ها
محمد
محمد
3 سال پیش
  • در توضیحات ” SNR بین 20 تا 28 دسی‌بل: وضعیت نویز خیلی بد” اشتباه است snr در این حالت ” خیلی خوب” است لطفا اصلاح بفرمایید.
  • با تشکر
دکتر محسن چراغی
دکتر محسن چراغی
1 سال پیش
پاسخ به   محمد

سلام snr هیچ ربطی به نویز خط ندارد
ما خطوطی داریم که snr عالی سی دسیبل داره ولی نویز خیلی بالایی دارن

علتش چیست تقویت هایی الکترو موج بر سر خط قرار گرفته که باعث تقویت سیگنال دریافتی شده

علت نویز ((ترافیک بالا و اراعه خطوط زیاد روی کابل و عدم سرور سازی رو کابل منطقه و فرسودگی کابل ))

راه حل کشیدن کابل برگردان توسط مخابرات منطقه برای مسافت بالای پانصد متر باید در طی مسیر تقویت الکترو موج نصب شه

بهمن ولی پور ترکمانی
بهمن ولی پور ترکمانی
3 سال پیش

سلام مودم من وقتی بهش متصل میشم کنار وای فای علامت تعجب میاد و مینویسه اینترنتی وجود ندارد من اصلا نمیتونم بهش متصل بشم تا اینکه بخوام تنظیمش کنم مامور مخابرات اومد بعد بررسی گفت نویز دارید و یه برق کار بیارید مشکلتون داخلی. باید چکار کنم با تغییر شرکت سرویس دهنده حل میشه مشکل؟

Khodadad
Khodadad
3 ماه پیش

سلام اول از اونجایی که خط تلفن اومده تو خونه به مودم وصل کن اگه مشکل حل شد سیم کشی داخل خرابه اگه با وصل شدن به سر خط تلفن هنوز مشکل برقراره بازم نیاز نیست شرکت سرویس دهنده را تعویض کنی مخابرات را قانع کن یه خط سالم بدون نویز را تحویلت بدهند موفق باشید و سربلند

Sajad
Sajad
8 ماه پیش

سلام اگه همه چراغ )منظور چراغ dslو اینترنتت روشنه ولی دوباره علامت تعجب برات میافته باید ادرس مک رو ریست کنن برات زنگ بزنید پشتیبانی خط اینترنت مثلا مخابرات 2020 داخلی 4

مقالات مرتبط

<