آموزش

VPN چیست؟ هرآنچه که باید بدانید!

با وجود اتفاقات اخیر در کشور و محدودتر شدن شبکه اینترنت و دسترسی به آن، کاربران فضای مجازی و دنیای اینترنت به دنبال بهترین راهکار برای دسترسی به اینترنت...
ریحانه جعفری ریحانه جعفری ۲۵ مهر ۱۴۰۱
17901
VPN چیست؟
مطالعه: 6 دقیقه
17901
0

با وجود اتفاقات اخیر در کشور و محدودتر شدن شبکه اینترنت و دسترسی به آن، کاربران فضای مجازی و دنیای اینترنت به دنبال بهترین راهکار برای دسترسی به اینترنت هستند. بسیاری از کاربران برای انجام فعالیت‌های شغلی یا حتی تحقیقاتی نیاز به دسترسی به سایت‌ها و اپلیکیشن‌های خارجی دارند. اما با وجود فیلتر شدن همین سایت‌ها و اپلیکیشتن‌ها، امکان دسترسی را برای کاربران فراهم نمی‌کند. یکی از همین اپلیکیشن‌ها اینستاگرام است که بسیاری از افراد در آن کسب‌ و کار دارند و نیاز دارند به این اپلیکیشن (نرم افزار) دسترسی راحت‌تری داشته باشند. این روزها به دلیل محکم‌تر شدن فیلترینگ در دنیای مجازی، افراد به دنبال فیلتر شکن یا VPN هستند. اگر شما چیزی درباره این نرم افزار نمی‎‌دانید اصلا نگران نباشید. در این مقاله از برقچی متوجه می‌شوید که VPN چیست؟ هرآنچه که باید بدانید را نیز برای شما توضیح خواهیم داد. با ما همراه باشید.

VPN چیست و چگونه کار می‌کند؟

VPN در واقع مخفف کلمه Virtual Private Network به معنای شبکه مجازی خصوصی است. در حقیقت این امکان را برای شما فراهم می‌کند که دستگاه خود را از یک فضای نا امن و شلوغ دور و در بستر یک تونل امن به یک شبکه خصوصی دیگر در اینترنت متصل کنید. به این صورت یک اتصال کاملا امن و بدون اینکه اطلاعات شما در دسترس وب‌سایت‌های دیگر قرار بگیرد، خواهید داشت.

یک مثال ساده‌تر برای شما می‌زنیم تا بهتر درک کنید. مثلا در نظر بگیرید برای ورود به شبکه داخلی دانشگاه یا محل کار خود فقط از نام کاربری و گذرواژه مخصوص به خود باید استفاده کنید. در غیر این صورت نمی‌توانید وارد شوید. اما بعد از وارد کردن اطلاعات و اتصال به VPN، یک خط ارتباطی مانند تونل‌ بین کامپیوتر یک کاربر و VPN ایجاد می‌شود که غیرقابل ردیابی است. اطلاعاتی که از طریق این تونل انتقال داده می‌شود، برای اطمینان بیشتر از امنیت آن، به شکل کاملاً ویژه‌ای رمزگذاری و دگرگون می‌شوند.

VPN چیست و چگونه کار می‌کند؟

VPN چیست و چگونه کار می‌کند؟

استفاده از VPN  در دو صورت برای شما می‌تواند فایده داشته باشد. اول اینکه با فعال کردن وی‌پی‌ان شما می‌توانید با استفاده از سرورهای آن، از کشوری دیگر به شکل غیر واقعی وارد فضای اینترنت شوید. معمولا از این مورد برای دسترسی به محتواهای غیر قابل دسترس در کشور خود استفاده می‌شود. مثلاً یکی از آن محتواها نتفلیکیس است که برخی از کشورها قادر به استفاده از آن نیستند. در این صورت باید با استفاده از وی‌پی‌ان به آن دسترسی پیدا کرد. یا گوگل آنالیتیک که یکی از همان سرویس‌هایی است در ایران مسدود شده و بدون VPN امکان دسترسی به آن وجود ندارد.


بیشتر بخوانید: آموزش ساخت اکانت نتفلیکس Netflix در ایران


اما  کل اطلاعات ترافیک در شبکه اینترنت شما باید رمزگذاری شود که این موضوع دومین مسئله مهم استفاده از VPN است. می‌توان گفت تقریباً از این راه هیچکس قادر به دنبال کردن ردپای شما در فضای اینترنت نخواهد بود.به همین دلیل امنیت اطلاعات شما کاملاً تضمین می‌شود. حتی یک هکر معمولی در هر جایی که از وای‌فای‌ آن استفاده می‌کنید؛ یا سازمانی که وضعیت اینترنت‌گردی‌ شما را بخواهد ببیند، قادر به این کار نخواهد بود. درصورت عدم استفاده از VPN مشکلی برای شما به وجود نمی‎‌آید؛ اما بهتر است به نکاتی که برای شما گفتیم حتما توجه کنید.

تاریخچه VPN

در دهه اول قرن ۲۱ رخنه‌های امنیتی به وجود آمد که جرائم اینترنتی را به دنبال داشت و روزانه کاربران زیادی از  خطرات دنیای اینترنت مطبع می‌شدند. به استفاده از VPN برای کاربران به صرفه و قابل دسترس بود و توانست نیازهای آنها را رفع کند. وی‌پی‌ان به آن‌ها امکان اتصال یک شبکه خصوصی در یک اتصال عمومی راه دور را داد.از این رو، کاربران با سطح بالایی از حفاظت حریم خصوصی مواجه شدند. لازم به ذکر است که وی‌پی‌ان برای مخفی شدن از تکنیک‌های زیادی (البته در سطح کاملاً ابتدایی در آن زمان) استفاده می‌کرد تا بتواند از اطلاعات کاربران با رمزگذاری حفاظت کند.

پروتکل‌های مختلفی برای استفاده از VPN از آن زمان تا کنون وجود داشت که پرداختن به هرکدام از آنها بحث برانگیز است. اما از سال 2005 تا کنون دیگر پروتکل جدید به بازار ارائه نشد.

VPN چه مزایا و معایبی دارد؟

استفاده از هر نرم افزاری مزایا و معایب خاص خود را دارد. لازم است درصورت استفاده از هر کدام با تمامی ویژگی‌های آن نرم افزار به طور کامل آشنا شوید. در این بخش از مقاله شما را با مزایا و معایب استفاده از VPN آشنا می‌کنیم.

مزایا VPN

  • کدگذاری و امن شدن ترافیک با استقاده از VPNها
  • امکان دور زدن قوانین برخی از وب سایت‌ها
  • انتقال داده به صورت امن و غیر مستقیم
  • حفاظت بالا از موقعیت جغرافیای شما و عدم شناسایی موقعیت مکانی توسط سایت‌ها
VPN چه مزایا و معایبی دارد؟

VPN چه مزایا و معایبی دارد؟

معایب VPN

  • محدودیت استفاده از وی‌پی‌ان در برخی از کشورها و عدم دسترسی به آن
  • کیفیت بالا و گرانتر بودن نسخه پولی VPN نسبت به نسخه رایگان آن
  • اتصال مستقیم ترافیک به اینترنت در صورت قطع شدن VPN
  • محدودیت سرورها در وی‌پی‌ان‌های رایگان و امکان قطع شدن آنها

ویژگی های یک VPN خوب

ممکن است یکی از دلایل استفاده از VPN نداشتن اعتماد به ISP باشد. در این صورت لازم است نکاتی را در رابطه با نحوه عملکرد وی‌پی‌ان بدانید. همچنین باید بدانید یک VPN خوب چه ویژگی‌های دارد.

  • رمزگذاری آدرس IP: آدرس IP یک VPN باید از ISP و سایت‌های دیگر مخفی شود. در این صورت به شما این امکان را می‌دهد که به طور آنلاین و بدون اینکه توسط ارائه دهنده وی‌پی‌ان یا سایت دیگری زیر نظر گرفته شوید. اطلاعات مورد نظر را ارسال و دریافت کنید.
  • رمزگذاری پروتکل ها: VPN باید بتواند رد پای شما را غیر قابل مشاهده کند. مثلاً در قالب سابقه سرچ (جستجو)، سابقه کوکی‌ها و همچنین اینترنت. رمزگذاری کوکی‌ها می‌تواند از دسترسی اشخاص دیگر محرمانه‌ترین اطلاعات شخصی مالی و محتواهای دیگر سایت جلوگیری کند؛ از این جهت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
  • کلیدهای خاموشی اینترنت: کلید خاموشی یا Kill Switch یکی از ویژگی‌هایی است که در بسیاری از وی‌پی‌ان‌ها وجود دارد. در صورتی که پروتکل VPN به درستی عمل نکند کلید خاموشی با یک اقدام امنیتی، اتصال به اینترنت را قطع می‌کند. اگر وی‌پی‌ان نتواند به درستی عمل کند، وجود این ویژگی می‌تواند از افشای آدرس IP شما به صورت تصادفی یا غلط، جلوگیری کند.
  • احراز هویت دو مرحله ای: در اصل یک VPN قدرتمند توسط روش‌های مختلف احراز هویت به بررسی تمامی افرادی که می‌خواهند وارد سیستم شوند را مورد بررسی قرار می‌دهد. مثلاً، پس از درخواست وارد کردن رمز عبور خود و دریافت کد به تلفن همراه شما می‌تواند دسترسی شخصی دیگر به اتصال امن شما را سخت کند.

خطرات استفاده از VPN

قطعاً استفاده از نرم‌افزاری علاوه‌بر فواید خود، خطراتی را نیز به دنبال دارد. وی‌پی‌ان نیز از این قائله مستثناء نیست. پیش‌تر ذکر کردیم، اطلاعاتی که از طریق وی‌پی‌ان منتقل می‌شوند، پس از اینکه ساختار و رمزگذاری آنها دچار تغییرات شد، مجددا آنها را رمزگشایی می‌کنند. اما لازم است بدانید این موضوع باعث می‌شود که سرعت دانلود به شکل قابل توجهی افت کند. همچنین، هرچه فاصله سرورهای VPN زیاد باشد، سرعت اینترنت شما کاهش می‌یابد.

خطرات استفاده از VPN

خطرات استفاده از VPN

این روزها دسترسی اتصالات VPN یه محتوا ذر بسیاری از وب‌سایت‌های بزرگ مسدود شده است، این موضوع می‌تواند یکی از معایب محدودیت در استفاده از وبسایت‌ها و خدمات اینترنتی به حساب آید. سایت Netflix که یک سایت بسیار مشهوری است تمام اتصالات وی‌پی‌ان خارج از آمریکا را برای دسترسی به کتابخانه آمریکایی‌ خود مسدود کرده‌است. حتی خود کاربران آمریکایی با وجود استفاده از VPN کشورهای دیگر، در کشور خود نیز این محدودیت را دارند.


بیشتر بخوانید: بهترین روش اتصال به VPN و VPS


بهترین روش برای اتصال به VPN

با وجود تمامی توضیحاتی که در این مطلب داده شد، اما لازم است بدانید استفاده از VPN رایگان ممکن است خطراتی برای اطلاعات شما به دنبال داشته باشد. بهترین روشی که می‌توانید توسط آن به وی‌پی‌ان متصب شوید، استفاده از روتر است. با اینکه نصب و اجرای برنامه‎‌های سنگین مانند سرور مجازی و وی‌پی‌ان‌ها مزیت‌های خاص خود را دارند، اما اندکی دست‌وپا‌گیر هستند. مثلا با هر بار روشن کردن دستگاه خود باید عملیات راه‌اندازی VPN را انجام دهید که بسیار وقت‌گیر است. اما زمانی که وی‌پی‌ان را روی روتر نصب کنید چنین مشکلاتی نخواهید داشت. روتر میکروتیک یکی از دستگاه‌هایی است که می‌توانید به این منظور از آن استفاده کنید. به این شکل که، بعد از ست کردن وی‌پی‌ان در روتر میکروتیک کاربران به راحتی و بدون هیچ محدودیت و طی کردن چند مرحله می‌توانند وب گردی و یوتیوب گردی کننذ.

جمع بندی

در آخر اتصال درست به VPN می‌تواند کمک زیادی حفظ حریم شخصی افراد و اطلاعات آنها در فضای اینترنت کند. بنابراین دقت کنید تا به دستی از آن استفاده کنید. در این مقاله دانستید که VPN چیست؟ هرآنچه که باید بدانید را نیز توضیح دادیم. امیدواریم این مطلب بتواند در استفاده درست از وی‌پی‌ان به شما کمک کند. لطفا نظرات و پیشنهادات و سؤالات خود را برای ما بنویسید.

3.9/5 - (13 امتیاز)
اشتراک گذاری مطلب

مراحل کار برقچی

درخواست خرید
مشاوره و راهنمایی
اعلام قیمت
صدور پیش‌فاکتور
آماده‌سازی کالا
ارسال کالا در همان روز
صدور فاکتور
تسویه نهایی
ارسال کالا
در همان روز

دیدگاه شما

اشتراک
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
دیدن همه دیدگاه ها

مقالات مرتبط

<