مجله برقچی > نقد و بررسی > VoIP چیست و چه کاربردی دارد؟
2162VoIP چیست و چه کاربردی دارد؟
از جمله فناوریهایی که تاکنون در زمینه ارتباطات تلفنی ارائه شده، سیستم ویپ (VoIP) بهترین گزینه است. این فناوری امکان برقراری تماس صوتی را از طریق وسایل الکترونیکی نظیر لپ تاپ و کامپیوتر، گوشی هوشمند و تلفن تحت شبکه VoIP و برخی از مرورگرها فراهم میآورد. به همین دلیل ممکن است سوال بسیاری از افراد این باشد که ویپ VoIP چیست و چه کاربردی دارد. از آنجایی که پیش زمینه موفقیت یک کسب و کار ارتباط مطمئن و اصولی است، استفاده از جدیدترین و بهترین امکانات نیز ضرورت پیدا میکند. بدیهی است که پروتکل انتقال صدا در بستر اینترنت (VoIP) بهترین انتخاب ممکن در صنعت ارتباطات مدرن به شمار میرود. تا پایان این مطلب در خصوص ویپ VoIP چیست و چه کاربردی دارد همراه باشید تا اطلاعات بیشتری از این حوزه در اختیار شما قرار دهیم.
فهرست مقاله:
- تلفن VoIP چیست؟
- VoIP چه کاربرد هایی دارد؟
- مقایسه سیستم VoIP و تلفن ثابت سنتی
- مزایا و امکانات متعدد سیستم VoIP
- هزینه راه اندازی سیستم VoIP
تلفن VoIP چیست؟
تلفن VoIP دستگاهی است که امکان برقراری تماس تلفنی را از طریق اینترنت فراهم میکند. کاربران میتوانند همانند سایر برنامههای ویپ از خدماتی نظیر تماس داخلی رایگان و حتی طرحهای مکالمه ماهانه استفاده کنند که تاحدی موجب صرفهجویی در هزینهها نیز خواهد شد. تلفن ویپ از فناوری مقیاسپذیری بهره میبرد که امکان تغییر تعداد خطوط را داشته و شما میتوانید متناسب با نیاز خود تنظیمات مربوطه را اجرا کنید. بهطور کلی میتوان گفت که این نوع تلفن از طریق اتصال آنلاین بهترین ارتباط و خدمات ممکن را به کاربران ارائه میدهد.
VoIP چگونه کار میکند؟
وظیفه اصلی سیستم VoIP تبدیل سیگنالهای صوتی به سیگنال دیجیتالی است. به عبارت دیگر، انتقال داده در دستگاههای دارای این فناوری، بر بستر اینترنت صورت گرفته و امکان برقراری و دریافت تماسهای صوتی را فراهم میآورد. در چنین سیستمی برای برقراری تماس باید از یک فضای ابری مبتنی بر تلفن بهره گرفت.
از آنجایی سیستم ویپ مبتنی بر خطوط سنتی نیست، قدرت لازم را با اتصال به پهنای باند اینترنت فراهم میکند. بنابراین کاربران میتوانند با استفاده از یک WiFi ایمن و پرسرعت، از خدمات و امکانات این فناوری بهرهمند شوند. جالب است بدانید که مسیریابی تماسهای دریافتی و ارسالی این سیستم با استفاده از شبکههای تلفنی موجود انجام میپذیرد.
VoIP چه کاربرد هایی دارد؟
پیش از دانستن مفهوم ویپ VoIP چیست و چه کاربردی دارد ابتدا باید با کاربردها و قابلیتهای آن آشنا باشیم تا کاربردهای این نوع سیستم را بهتر درک کنیم. در این بخش به طور خلاصه به معرفی کاربردهای فناوری VoIP میپردازیم:
1. انعطافپذیری بیشتر نسبت به خطوط تلفن ثابت
در مقایسه با تلفن های خط ثابت، سیستم VoIP بیشترین کاربرد را در شرکتها و مراکز توسعه ارتباطی دارد. چراکه برخلاف نوع آنالوگ سنتی، فناوری ویپ به مخاطبین بیشتری خدمات ارائه کرده و امکان پوشش مکالمات تلفنی با مسافت طولانی را نیز فراهم میکنند. بنابراین چابکی و انعطافپذیری این نوع سیستم، برای کسب و کارهای بزرگ و شرکتهایی که بهطور دائم نیاز به برقراری ارتباط صوتی دارند کاملا ایدهآل است.
2. برقراری ارتباط تلفنی در هر موقعیت جغرافیایی
فناوری VoIP این امکان را در اختیار شرکتها و مشاغل مختلف قرار میدهد که به سیستمهای ارتباطی شعب و زیرمجموعههای خود دسترسی داشته و کسبوکار مورد نظر را در مکانهای دورتر نیز گسترش دهند. از سوی دیگر، کارمندان از راه دور هم میتوانند با استفاده از اینترنت همواره به سیستم VoIP دسترسی داشته باشند. بنابراین به خاطر وجود بستر ارتباطات ابری این نوع فناوری، دیگر هیچ تماس ضروری و فوری را به خاطر عدم حضور در محیط کار از دست نخواهید داد. از آنجایی که تلفنهای ویپ نیازی به سیم کشی خطوط ندارند، در شبکههای کامپیوتری نیز کاربرد دارند.
3. مقرون به صرفه
حتما بخوانید: سوئیچ سیسکو چیست؟
کاهش هزینه یکی از اصلیترین فاکتورهای استفاده از تلفن VoIP به شمار میرود. از انجایی که خدمات ویپ از طریق اتصال مستقیم IP به شرکت ارائهدهنده صورت میگیرد، دسترسی به اینترنت را به راحتی فراهم میکند. در نتیجه هزینه تمامی تماسهای داخلی، خارجی و بین المللی کاهش مییابد. برای مثال، شما میتوانید با استفاده از چنین سیستمی بدون صرف هزینه اضافی نظیر عوارض تماس تلفنی بینالمللی و هزینههای مصرفی موجود تماس نامحدود برقرار کنید. بنابراین راهاندازی یک سیستم ارتباطی VoIP نسبت به خطوط تلفن ثابت بسیار مقرون به صرفه خواهد بود.
4. برگزاری همزمان کنفرانسهای مجازی صوتی و تصویری
با ایجاد ارتباطات دیجیتالی و اینترنتی نظیر VoIP، برقراری ارتباط میان کارمندان و مشتریان به آسانی صورت گرفته و امکان اشتراکگذاری اطلاعات و افکار و نظرات نیز فراهم میشود. جالب است بدانید که تلفنهای ویپ میتواند حسابهای کاربری شما را به هم پیوند دهد. یعنی شما میتوانید از یک حساب به حساب دیگر جابهجا شده و تماسها را مطابق با آنها مدیریت کنید. به طور کلی هر چقدر که شما با مفهوم ویپ VoIP چیست و اینکه چه کاربردی دارد آشنا شوید از قابلیتهای آن بیشتر شگفت زده خواهید شد.
5. امنیت بیشتر نسبت به ارتباطات سنتی
با توسعه تکنولوژی و افزایش استفاده از آن، روشهای کلاهبرداری و سوء استفاده نیز تاحد زیادی پیشرفت کرده است. دنیای دیجیتال امروزه، اطلاعات مربوط به سرمایه افراد را در بر داشته و حتی بستری برای ذخیره یا خرید و فروش دارایی بهشمار میرود، بنابراین حفظ امنیت آن نیز اهمیت بیشتری پیدا میکند. از آنجایی که استفاده از فناوریهای جدید ممکن است امنیت مجازی کاربران را تحت شعاع قرار دهد، آشنایی با یک فناوری ایمن حائز اهمیت است. سیستم VoIP یکی از این فناوریها است که علاوه بر کاربردی که دارد، امنیت ارتباط شما را نیز تضمین میکند.
6. کیفیت بالای مکالمات
با اینکه در آغاز کار سیستمهای ویپ، نتوانستند از لحاظ کیفیت صدا، رضایت مشتریان را به خود جلب کنند اما با گذشت زمان و افزایش پهنای باند، کیفیت مکالمات این نوع سیستم در زمره بهترینها قرار میگیرد. بنابراین هنگام مقایسه خطوط تلفن سیمی با این نوع سیستم، از نظر کیفیت صدا تفاوت چندانی نمیتوان یافت. به عبارت دیگر، اگر کیفیت مکالمات تلفن VoIP از خطوط تلفن سنتی بالاتر نباشد، کمتر هم نخواهد بود.
مقایسه سیستم VoIP و تلفن ثابت سنتی
به طور کلی تفاوت میان تلفنهای ثابت سنتی و سیستمهای VoIP را میتوان در ویژگیها و امکانات زیر خلاصه کرد.
سیستم VoIP | خط تلفن ثابت |
نیاز به اتصال اینترنت | عدم نیاز به اتصال اینترنت |
عدم نیاز به سختافزار و دستگاه تلفن | نیازمند به دستگاه تلفن و سختافزارهای مربوطه |
هزینه اندک راهاندازی | هزینه بالای راهاندازی |
تماس درون شبکهای رایگان | تماس درون شبکهای غیر رایگان |
امکان جابهجایی خط به هر نقطهای از کشور | ثابت بودن خط و عدم امکان تغییر مکان محدوده تحت پوشش |
کیفیت تماس HD | کیفیت معمولی |
امکانات جانبی رایگان | عدم برخورداری از امکانات رایگان |
حتما بخوانید: سیستم تلفن سانترال عادی و VoIP چه تفاوت ها و چه ویژگی هایی دارند؟
مزایا و امکانات متعدد سیستم VoIP
سیستمهای متکی بر VoIP امکانات و مزایای متنوعی را به کاربران ارائه میدهند که خطوط تلفنی قادر به فراهم کردن آنها نبوده یا اینکه هزینه زیادی را برای بدست آوردنشان تقبل کنید. از جمله امکاناتی که این نوع سیستم به طور رایگان در اختیار شما قرار میدهد میتوان به امکان ضبط مکالمات، ایجاد صف تماس، اپراتور گویا (IVR)، صندوق صوتی و سایر موارد از قبیل زیر اشاره کرد:
- توزیع خودکار تماس (ACD)
- همگامسازی با نرمافزارهای CRM
- اپلیکیشن موبایل
- برگزاری کنفرانسهای صوتی و تصویری
- فکس آنلاین
- مقیاسپذیری بالا
- نصب سریع و راحت
- امکان جابهجایی
- امکان دسترسی با Softphone
- امکان انتقال تماس (Call Forwarding)
- پشتیبانی شبانه روزی
معایب VoIP
فناوری ویپ نیز نظیر سایر سیستمها بیعیب و نقص نبوده و در کنار تمامی مزایا و امکاناتی که ارائه میدهد چند ایراد جزئی نیز دارد:
- احتمال این وجود دارد خدمات خواسته شده مستقیما در بخش خدمات اضطراری قرار نگیرند.
- استفاده از این نوع فناوری نیازمند بهرهگیری از یک ارتباط اینترنتی پرسرعت است.
- در زمان قطعی برق، استفاده از خدمات سیستم VoIP ممکن نخواهد بود.
مهمترین دلیل برای خرید سیستم VoIP چیست؟
با توجه به نکات گفته شده بعید است که تاکنون دلیلی برای استفاده از سیستم و تلفنهای تحت شبکه VoIP پیدا نکرده باشید. اکثر افراد از همان آغاز با دانستن اینکه فناوری ویپ VoIP چیست و چه کاربردی دارد نیاز به استفاده از آن را در خود احساس میکنند. علیرغم تمامی امکانات و قابلیتهای فناوری ویپ، امکان برقراری تماس با هر فردی در هر نقطهای از جهان در کنار هزینه بسیار اندک آن مهمترین دلیلی است که کاربران را به استفاده از آن ترغیب میکند.
آیا کسب و کار من به VoIP نیاز دارد؟
سالهاست که بسیاری از مشاغل و کسبوکارها از خطوط تلفن ثابت برای برقراری ارتباط بهره میگیرند. اینکه استفاده از تلفنهای VoIP برای کدام دسته از مشاغل مناسبتر بوده یا نسبت به تلفن های ثابت عملکرد بهتری دارند چندان راحت نیست. درست است که این دو سیستم با هم تفاوتهای قابل توجهی دارند اما معیار برتری آنها نسبت به یکدیگر را عوامل گوناگونی تعیین میکند. برای مثال، شما میخواهید بدانید که کسبوکار شما نیازی به استفاده از سیستم ویپ دارد یا خیر. برای دانستن این موضوع ابتدا تعداد کارمندان دورکار خود را در نظر گرفته و سپس ببینید که آیا مرکز تلفن سنتی پاسخگوی نیاز شما نخواهد بود؟
چند سال اخیر با وجود همهگیر شدن ویروس کرونا، بسیاری از کسبوکارها اقدام به دورکاری کرده و فعالیت خود را بدین طریق ادامه میدهند. سیستم ویپ برای استفاده در چنین شرایطی کاملا مناسب بوده و امکان مدیریت کسبوکار و ارتباط با مشتریان را به خوبی ارائه میدهد.
حتما بخوانید: تفاوت تلفن سانترال و تلفن معمولی
هزینه راه اندازی سیستم ویپ
همانطور که بارها اشاره شد، راهاندازی سیستم ویپ هزینه زیادی در بر نداشته و از لحاظ صرفه جویی و کاربرد بهترین جایگزین برای تلفنهای معمولی و ثابت محسوب میشود. راحتی استفاده از محصولات این سیستم در کنار خدمات عالی که ارائه میدهد موجب شده است که افراد پس از استفاده از آن دیگر تمایلی به بهرهگیری از تلفنهای خط ثابت نداشته باشند.
هزینههای این سیستم بهطور کلی به دو بخش متفاوت تقسیم میشوند. برای مثال اگر شرکت یا کسبوکار شما شبکه نداشته باشد، باید پیش از اقدام به خرید این سیستم، یک شبکه نتورک (Network) ایجاد کنید. در غیر این صورت، تنها باید هزینه راهاندازی سیستم VoIP را بپردازید.
جمع بندی مقاله ویپ VoIP چیست و چه کاربردی دارد؟
در این مقاله برقچی با مباحثی نظیر ویپ VoIP چیست و چه کاربردی دارد آشنا شدید. اکنون میدانید که برای راهاندازی یک سیستم ویپ VoIP به چه چیزهایی نیاز داشته و در چه صورت کسب و کار شما میتواند از این سیستم بهره ببرد. امروزه همه افراد میتوانند با انتخاب یک استراتژی خوب و استفاده از فناوری ویپ کسب و کار خود را توسعه و گسترش دهند. بنابراین چرا از فرصتی که در اختیار داریم استفاده نکنیم؟ از اینکه تا پایان همراه مجله برقچی بودید از شما عزیزان متشکریم. امیدواریم با درج نظرات خود ما را در ارائه هر چه بهتر این مطالب یاری کنید.
متاسفیم که این مطلب نتوانسته نظر شما را جلب کند. لطفا با نظرات و پیشنهادات خود، ما را در بهبود همیشگی سایت یاری دهید.
ثبت دیدگاه