آذری جهرمی: اینترنت خانگی ۵G این هفته عرضه می‌شود

آذری جهرمی: اینترنت خانگی ۵G این هفته عرضه می‌شود

وزیر ارتباطات در تازه‌ترین گفت‌وگوی مستقیم خود با مردم از طریق کانال تلگرامی‌اش از عرضه اینترنت خانگی ۵G در هفته جاری و رفع انحصار زیرساخت در بخش واردات پهنای باند به ایران خبر داد. اینترنت خانگی 5G این هفته عرضه می‌شود.

جهرمی همچنین جمع بندی سیاست‌های اعمال شده در این بخش و تاثیر برخی تحولات جدید در این عرصه بر توسعه اینترنت را تشریح کرد. به گفته آذری‌جهرمی حذف بسته‌های اینترنت شبانه از سوی اپراتورها به‌خاطر ابلاغیه‌ای از سوی مراجع فرهنگی کشور بوده که معتقدند این بسته‌های اینترنت تاثیر منفی روی دانش‌آموزان و دانشجویان می‌گذاشته و آن‌ها را شب بیدار نگه می‌داشت و صبح نمی‌توانستند سرکلاس حاضر شوند. جهرمی همچنین در این گفت‌وگو بار دیگر بحث اختلاف با مخابرات را مطرح و تاکید کرده حاضر به پذیرش درخواست افزایش تعرفه از سوی مخابرات نیست چرا که به اعتقاد وزیر ارتباطات این شرکت ابتدا باید روی تکنولوژی‌های جدید سرمایه‌گذاری کند و بالارفتن تعرفه روی سرویس‌ قدیمی امکان‌پذیر نیست. به گفته جهرمی دولت به‌عنوان سهامدار حاضر است برای جذب سرمایه‌گذاری جدید در مخابرات اقدام کند، به این شرط که مابقی سهامداران مخابرات نیز سرمایه ‌بیاورند. جهرمی همچنین در این گفت‌وگو درباره وضعیت اینترنت، قیمت بسته‌ها، تولیدگوشی بومی و اینترنت نسل پنجم توضیحاتی ارائه کرد.

رفع انحصار از زیرساخت، عرضه ۵G خانگی

آذری‌جهرمی در این گفت‌وگو از رفع انحصارزیرساخت تا پایان دولت خبر دادو گفت: این شرکت بعد از خصوصی‌سازی به‌عنوان بخش دولتی مخابرات فعالیت خود را آغاز کرد. با قانونی که در اجرای سیاست‌های کل اصل ۴۴ قانون‌ اساسی و خصوصی‌سازی مخابرات مطرح و توسط مجلس تصویب شد اکنون اینترنت در ایران به‌صورت انحصاری در اختیار شرکت ارتباطات زیرساخت قرار گرفته است و ما در تلاش هستیم از تفسیری که از این قانون وجود دارد و اختیاراتی که در دست دولت است، استفاده کرده و شرایطی را فراهم کنیم تا قبل از اتمام دولت دوازدهم واردات پهنای باند از طریق شرکت‌های مختلف میسر و انحصار شرکت زیرساخت شکسته شود.

او درباره فیبرنوری و راهکاری که باعث می‌شود بقیه شرکت‌ها غیر از مخابرات نیز بتوانند بر بستر فیبرنوری به مردم اینترنت ارائه کنند گفت: در سال ۹۶ مصوبه‌ای در کمیسیون تنظیم مقررات تحت عنوان «بیت‌استریم» داشتیم. براساس این مصوبه مخابرات موظف است با شرکت‌های دیگر همکاری کند تا امکان ارائه خدمات به سایر شرکت‌ها فراهم شود. چند ماه قبل بین شرکت مخابرات ایران، آسیاتک و شاتل در تهران، قم، بوشهر و سایر استان‌ها قراردادهایی امضا شد تا این دو شرکت نیز بتوانند خدمات اینترنت بر بستر فیبرنوری که در انحصار مخابرات است را ارائه کنند اما سهامداران مخابرات همواره بر برداشتن انحصار نگاه بدبینانه دارند و دخالت‌های مدیریتی مانع از انجام این کار می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه مخابرات خیلی سخت در این مسیر حرکت می‌کند و ضمانت‌های اجرایی آن مصوبه نیز به اندازه کافی نیست، افزود: به‌ خاطر دارم زمانی که قرار بود انحصار نسل سوم و چهارم اینترنت همراه در اپراتور رایتل برداشته شود، همین خصلت مدیران مخابرات ایران در سهامداران رایتل هم وجود داشت و سهامداران تامین اجتماعی و وزارت رفاه پیگیر بودند که این انحصار شکسته نشود. آن زمان نیز من اعلام کردم شکستن این انحصار باعث رشد رایتل خواهد شد.

به گفته جهرمی، دولت به جای تمرکز روی VDSL، روی ۵G و FWA (راهکاری است که در حوزه بی‌سیم به‌صورت ثابت خدمات را به مشتریان انبوه و سازمانی ارائه می‌دهد) متمرکز شدیم. اینترنت خانگی ۵G به زودی راه‌اندازی می‌شود، اولین شرکتی که این کار را انجام می‌دهد مبین‌نت است. این شرکت از دوشنبه (۱۸ اسفند) افتتاح اولین مجموعه کاری خود را در زمینه ۵G خانگی در تهران در دستور کار دارد و در فاز بعدی و به تدریج در سال آینده نقاط بیشتری را پوشش خواهد داد تا از برنامه توسعه اینترنت خانگی خود عقب نمانیم. البته در این بین مذاکرات ما با مخابرات هم ادامه دارد و امیدواریم که آن‌ها هم سرمایه‌ لازم‌شان تامین شود و دست از لج بازی با بخش‌خصوصی بردارند تا آن‌ها هم بتوانند کارشان را ادامه دهند.

اینترنت نسل پنجم گران نیست

او درباره اینکه آیا قیمت اینترنت نسل پنجم گران است، خاطرنشان کرد: زمانی که نسل پنجم برقرار شود، سرعت بالا می‌رود و میزان مصرف نیز به‌واسطه آن افزایش پیدا می‌کند. در دنیا معمولا این‌گونه است که به ازای ۱۰۰ درصد رشد ترافیک، قیمت ۵۰درصد کاهش پیدا می‌کند. این فرمول در تمام دنیا اجرایی می‌شود و اصولا قیمت اینترنت همواره نزولی است اما کمک می‌کنند ترافیک رشد کند و مصرف بالا برود. ما نیز این فرمول را در این چند سال داشتیم. تاثیر اینترنتی که توسط شرکت زیرساخت برای اپراتورها تامین می‌شود صرفا ۵ درصد است و ۹۵ درصد تعرفه مصرفی مردم به تصمیمات اپراتور برمی‌گردد. این تصوری که مطرح می‌کنند اینترنت در انحصار زیرساخت است پس گرانی‌اش به همین علت است، تصور غلطی است. تنها ۵ درصد از هزینه اپراتورها برای بسته‌های اینترنتی به شرکت زیرساخت پرداخت می‌شود اما اپراتورها هزینه‌های دیگری مانند هزینه اجاره فضا برای دکل، خرید تجهیزات، برق و نیروی انسانی دارند که هزینه بالایی است.

معمولا با افزایش مصرف، قیمت کاهش پیدا می‌کند و طبیعی است وقتی اینترنت نسل پنجم ارائه شود، قیمت‌ها کاهش پیدا خواهند کرد. این روال منطقی بازار است و اگر تصمیمی خلاف این گرفته شود ضد توسعه اینترنت و ضدفناوری اطلاعات در ایران است. گران شدن اینترنت به این معنی است که علاقه‌مند به توسعه اینترنت نیستیم. در مدت ۴ سال گذشته همه چیز گران شد، اما دولت اجازه نداد قیمت اینترنت افزایش پیدا کند. در شورای‌عالی فضای مجازی نیز مصوب شد که هزینه ارتباطات و فناوری اطلاعات در سبد هزینه خانوار نباید بیش از ۲ درصد شود و تعرفه‌گذارها باید مصوبه فضای مجازی را رعایت کنند. او درباره گرانی مودم و گوشی‌های همراه با تاکید بر اینکه تولید و عرضه گوشی به وزارت ارتباطات مربوط نیست تاکید کرد: ما تولیدکننده نیمه هادی تلفن همراه نیستیم و بسیاری از گوشی‌های تولیدی داخل کشور وارداتی است و واردات نیز به قیمت ارز وابسته است. نسبت به دوسال قبل تا الان قیمت گوشی و مودم رشد سرسام‌آوری داشته همان‌طور که قیمت ارز به‌دلیل تحریم‌های ظالمانه و وضعیت دیپلماسی بین‌المللی بالا رفته و روی تمام زندگی مردم تاثیر گذاشته است.

مخالفت با افزایش تعرفه مخابرات

جهرمی در این گفت‌وگو همچنان تاکید کرد که حاضر به افزایش تعرفه مخابرات نیست. جهرمی گفت: مخابرات همیشه می‌گوید درآمد من کم است و تعرفه را افزایش دهید، ما هم می‌گوییم سرویس جدید دایر کنید که تعرفه بر آن اساس بالا رود، بالا رفتن تعرفه روی سرویس قدیمی امکان‌پذیر نیست. این یک لوپ (چرخه باطل) است که باید از آن خارج شویم. سهامداران اپراتورها باید بخش اعظمی از هزینه لازم برای سرمایه‌گذاری را بیاورند، چون ما نمی‌توانیم از جیب مردم همه هزینه را تامین کنیم. ما به‌عنوان دولت اعلام کردیم حاضر هستیم خودمان نیز آورده بیاوریم و مابقی سهامداران مخابرات هم این را بپذیرند. این شکل از همکاری خوب پیش رفته و امیدواریم به توافق برسیم. زمان زیادی گذاشتیم ولی به نقاط خوبی می‌رسیم که مخابرات از بن‌بست خارج شود و تن به رقابت و سرمایه‌گذاری دهد و ما شاهد رشد توسعه اینترنت خانگی باشیم.

آذری‌جهرمی گفت: طبیعتا چون مخابرات خصوصی شده است دولت نمی‌تواند سرمایه‌ای به آن تزریق کند به جز قدرالسهم ۲۰ درصدی که در مخابرات دارد و به همان اندازه می‌تواند در مخابرات سرمایه‌گذاری کند. ما نمی‌توانیم پولی از بیت‌المال در مخابرات سرمایه‌گذاری کنیم. تلاش برای حل مشکل ادامه دارد و امیدواریم حل شود.

تعرفه واردات گوشی را کاهش دادیم

وی افزود: اقدامات گوناگونی در این رابطه انجام شده است، از جمله اینکه سعی کردیم تعرفه واردات مربوط به این کالاها را کاهش دهیم. اخیرا هم اتفاق خوبی افتاده است و با موافقت شخص رئیس‌جمهوری و دستور رئیس سازمان برنامه و بودجه یک خط اعتباری ۵۰۰ میلیارد تومانی برای این بخش درنظر گرفته شده که در تلاش هستیم این خط اعتباری به‌صورت مستقیم به دست مصرف‌کننده نهایی برسد. یعنی شرایطی را فراهم کنیم که این ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار به شکل وام مناسب برای خرید گوشی و مودم در اختیار مردم قرار بگیرد. شرایط اجرای این تصمیم توسط کارگروهی که در این زمینه تشکیل شده درحال نهایی شدن است و امیدواریم تا پایان فروردین ماه این شرایط و نحوه بهره‌مندی مردم از این وام را اعلام کنیم.

از طرف دیگر برخی بانک‌ها برای پیوستن به چرخه خرید مودم و گوشی و کمک به مردم اظهار آمادگی کرده و دراین موضوع همراه ما شده‌اند که برخی منابع غیردولتی هم از طریق بانک در این زمینه سرمایه‌گذاری شود. زیرساخت‌های این کار باید به شکلی فراهم شود که فرد بتواند از طریق پیامک یا سامانه آنلاین، درخواست ثبت مودم بدهد و دستگاه با پست و از طریق اپراتور مربوطه برای او ارسال شود و کاربر هم ظرف ۲۴ ماه پول مودم را به بانک برگرداند. این کارها انجام شده تا قدرت خرید مردم در زمینه خرید گوشی و مودم افزایش پیدا کند که تا فروردین اجرایی خواهد شد. تامین ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار در این شرایط کشور کار سختی است که خوشبختانه با مساعدت رئیس‌جمهوری و کمک سازمان برنامه و بودجه انجام شده است.

او درباره توسعه VDSL گفت: برنامه داشتیم تاپایان امسال ۵ میلیون پورت VDSL در شهرهای قم، تهران و ۸ شهر دیگر واگذار کنیم که مخابرات ایران نتوانست منابع مالی این کار را تامین کند و از طرفی هم با شرکت‌های بخش‌خصوصی به‌رغم قراردادی که بسته بود (بیت استریم) همکاری نکرد. نتیجه آن شده که حالا در حد یک میلیون پورت VDSL نصب شده داریم و نتوانستیم به‌دلیل عدم همکاری مخابرات به برنامه اصلی دراین زمینه برسیم.

 

5/5 - (5 امتیاز)
اشتراک
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
دیدن همه دیدگاه ها