آموزش

پاورمتر چیست و کاربرد آن در افزایش عمر تجهیزات فیبر نوری

پاورمتر چیست و آیا واقعا با استفاده از پاورمتر می‌توان عمر تجهیزات فیبر نوری اعم از مودم فیبر نوری را افزایش داد؟ در حقیقت پاورمتر اپتیکال وسیله ای است...
Author image placeholder زهرا فغانی ۰۹ بهمن ۱۴۰۰
2636
6
پاورمتر چیست و کاربرد آن در افزایش عمر تجهیزات فیبر نوری
مطالعه: 4 دقیقه
2636
6
0

پاورمتر چیست و آیا واقعا با استفاده از پاورمتر می‌توان عمر تجهیزات فیبر نوری اعم از مودم فیبر نوری را افزایش داد؟ در حقیقت پاورمتر اپتیکال وسیله ای است که عمدتا توسط کارفرمایان حرفه ای مخابرات استفاده می‌شود و کاربرد آن در افزایش عمر تجهیزات فیبر نوری به خصوص مودم فیبر نوری بسیار حائز اهمیت است چرا که صلابت و سلامت جریان موجود در کابل فیبر نوری را تایید می‌کند. درواقع اگر توان موجود در پچ کورد فیبر نوری غیر استاندارد باشد، این دستگاه آن را مشخص کرده و مانع از آسیب رسیدن به ماژول فیبر نوری موجود در مودم شما می‌شود و از این طریق طول عمر مودم فیبر نوری شما افزایش پیدا می‌کند. از این رو در این مقاله شما با مفهوم پاورمتر، اجزا تشکیل دهنده پاورمتر، انواع آن و همچنین با چگونگی عملکرد و کاربرد آن آشنا خواهید شد. از این رو در ادامه با ما در این مقاله از برقچی همراه باشید.

پاورمتر چیست؟

پاورمتر در مفهوم کلی دستگاهی چندمنظوه است که توان، انرژی، ولتاژ و جریان را محاسبه می‌کند و دارای انواع مختلفی می‌باشد. البته هنگامی که از تکنسین‌ها مخصوصا تکنسین تجهیزات فیبر نوری اسم پاورمتر را می‌شنوید عموما به پاورمتر فیبر نوری اشاره دارد. این دستگاه در کنار دستگاه‌های دیگر مانند رادیومتر و فوتومتر یا لیزرها برای اندازه گیری قدرت یا توان نور استفاده می‌شود. پاورمترها در ابعاد و با سنسورهای مختلف تولید می‌شوند. پاورمتر به صورت تکفاز یا سه فاز و در مدل های دستی، ریلی یا تابلویی نیز تولید می‌شوند.

اجزا تشکیل دهنده پاورمتر:

پاورمتر دستگاه پیچیده ای نیست و به طور کلی از دو جز تشکیل می‌شود. اولین جز، سنسور دستگاه است که به آن سنسور کالیبره شده می‌گویند. دومین جز نیز صفحه نمایش یا مانیتور است که این اندازه گیری ها را نشان می‌دهد.

اجزا تشکیل دهنده پاورمتر

اجزا تشکیل دهنده پاورمتر

1. سنسور کالیبره شده

سنسورهای مورد استفاده در پاورمترها از جنس نیمه هادی می‌باشند و دقت اندازه گیری پاورمتر را مشخص می‌کنند. دقیق ترین پاورمترها قابلیت کالیبراسیون با خطا 1% دارند. دیود به کار رفته در این سنسور محدوده طول موج و توان را مشخص می‌کند. این قطعه دارای 2 پایه است و نور از محیط اطراف خودش جذب کرده و آن را به جریان الکتریکی تبدیل می‌کند.

2. صفحه نمایش

در نمایشگر یا صفحه نمایش نیز قدرت نوری اندازه گیری شده و طول موج تنظیم شده نمایش داده می‌شود.

انواع تست توسط پاورمتر:

با این حال که پاورمتر به تنهایی کاربردهای فراوانی دارد، اما تکنسین‌ها به صورت ترکیبی از این دستگاه استفاده می‌کنند.

  • تست OLS یا Optical Light Source: در این تست از منبع نوری برای آزمایش کابل فیبر نوری استفاده می‌شود.
  • VLF یا Visual Fault Locator: در این تست از قلم فیبر نوری برای یافتن نقطه شکست، خم یا ترک‌خوردگی هسته فیبر نوری استفاده می‌شود.
  • OLTS یا Optical Loss Test Set: این تست ترکیبی برای تست توان فیبر نوری و تلفات توان و بازتاتب و افت انعکاسی به کار می‌رود.

بیش‌تر بخوانید: انواع تست کابل شبکه


روش‌های اندازه‌گیری قدرت نوری:

همان‌طور که اشاره شد پاورمتر در کنار دستگاه‌های دیگر به اندازه گیری توان نوری می‌پردازد. بنابراین در ادامه به این دستگاه‌ها و روش‌ها اشاره می‌کنیم.

  • استفاده از پاورمتر نوری یا OPM به همراه منبع نوری پایدار که به اختصار منبع نوری نیز معروف است؛ این دو دستگاه اگر به صورت End-to-End به کابل فیبر نوری وصل شوند، تضعیف قدرت فیبر نوری را در طول کابل اندازه‌گیری می‌کنند.
  • استفاده از دستگاه پاورمتر و دستگاه SLS یا دستگاه‌های تستر لیزر؛ با ترکیب این دو می‌توان به شناسایی خودکار طول موج و تنظیم مقدار مرجع از راه دور پرداخت.
  • استفاده از دستگاه OTDR یا Optical Time Domain Reflectometer؛ این دستگاه به معنای بازتاب سنجی نور در دامنه زمان است. از تست OTDR برای عیب‌یابی شبکه نوری استفاده می‌شود. این دستگاه برای چک کردن کابل نوری در فواصل طولانی و بالای 250 متر به کار می‌رود. همچنین با این دستگاه می‌توان از کیفیت نصب مفصل نیز باخبر شد.

بعد از فیوژن کردن فیبر حتما از کارفرما بخواهید پاورمتر بزند

برای چک کردن توان لازم است بعد از فیوژن کردن حتما از پاورمتر استفاده شود.

کاربرد توان سنج یا همان پاورمتر:

پاورمتر که به فارسی توان سنج نامیده می‌شود کاربردهای فراوانی دارد که در ادامه به چند مورد اشاره شده است:

  •  مکان یابی
  • عیب یابی
  • پیش بینی و پیش گیری مشکلات احتمالی شبکه
  • استفاده در شرکت‌های داده پردازی
  • اپراتورهای برق صنعتی

مزایای استفاده از پاورمتر چیست؟

استفاده از پاورمترها کمک زیادی در کاهش هزینه‌ها خواهد کرد. زیرا با بررسی و تشخیص میزان هدر رفت انرژی در دستگاه‌ها پرهزینه فیبر نوری نیاز به تعویض و یا تعمیر را مشخص می‌کند.


بیش‌تر بخوانید: آموزش کار با تستر کابل شبکه مدل sc8108


جمع بندی:

در این مقاله از مجله برقچی به پاورمتر چیست و کاربرد آن در افزایش عمر تجهیزات فیبر نوری پرداختیم و شما با مفهوم پاورمتر یا همان توان سنج، اجزا تشکیل دهنده دستگاه پاورمتر، انواع آن و همچنین کاربرد و مزایای آن آشنا شدید. همانطور که گفتیم پاورمتر نقش مهمی در افزایش طول عمر تجهیزات فیبر نوری به خصوص مودم فیبر نوری ایفا می‌کند. چراکه سلامت جریان موجود در کابل فیبر نوری را تایید می‌کند. در حقیقت این دستگاه توان کابل غیر استاندارد را مشخص کرده و مانع از آسیب رسیدن به ماژول فیبر نوری موجود در مودم می‌شود. در نتیجه عمر مودم فیبر نوری شما افزایش پیدا می‌کند. از هماهی شما سپاس‌گزاریم.

5/5 - (4 امتیاز)
اشتراک گذاری مطلب

مراحل کار برقچی

درخواست خرید
مشاوره و راهنمایی
اعلام قیمت
صدور پیش‌فاکتور
آماده‌سازی کالا
ارسال کالا در همان روز
صدور فاکتور
تسویه نهایی
ارسال کالا
در همان روز

دیدگاه شما

اشتراک
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
دیدن همه دیدگاه ها

مقالات مرتبط

<