آموزش

کابل مخابراتی چیست؟ کاربرد آن

امروزه یکی از اصلی‌ترین ابزارهای ارتباطی و انتقال دیتا، کابل‌های مخابراتی هستند. معمولا از این نوع کابل جهت انتقال سیگنال‌های قدرتمند و داده‌های مخابراتی در زیرساخت‌های ارتباطی بهره گرفته...
اسماء غفاری اسماء غفاری ۰۳ بهمن ۱۴۰۱
1156
1
0
کابل مخابراتی چیست؟ کاربرد آن
مطالعه: 5 دقیقه
1156
1
0

امروزه یکی از اصلی‌ترین ابزارهای ارتباطی و انتقال دیتا، کابل‌های مخابراتی هستند. معمولا از این نوع کابل جهت انتقال سیگنال‌های قدرتمند و داده‌های مخابراتی در زیرساخت‌های ارتباطی بهره گرفته می‌شود. با پیشرفت هرچه بیشتر تکنولوژی و روی کار آمدن راهکارهای کارآمدتر، انواع زیادی از کابل مخابرات وارد بازار شده است. به‌گونه‌ای که ممکن است انتخاب یک کابل مناسب را مشکل‌ساز کند. از این‌رو، در این مقاله برقچی علاوه بر موضوع کابل مخابراتی چیست به معرفی انواع و کاربرد آن نیز می‌پردازیم. پس تا پایان همراه باشید.

کابل مخابراتی چیست؟

به‌طور کلی می‌توان گفت که تمام کابل‌هایی که در شبکه‌های مخابراتی وظیفه انتقال سیگنال و دیتا را بر عهده دارند در دسته کابل مخابرات قرار می‌گیرند. این کابل‌ها علاوه‌بر تسهیل بیشتر صنعت ارتباطات می‌توانند جهت انتقال داده و سیگنال‌های قدرتمندی نظیر اینترنت هم به کار گرفته شوند. این نوع کابل اغلب در تعداد زوج‌ها و سطوح مقطع مختلف طراحی می‌شود. با این وجود، برای انتقال داده از نقطه‌ای به نقطه دیگر و تسهیل ارتباط دو طرفه در فاصله‌های طولانی کاملا مناسب است.


بیشتر بخوانید: راهنمای خرید کابل مخابرات


کاربرد کابل مخابراتی

حال که دانستیم کابل مخابراتی چیست و به چه منظوری استفاده می‌شود بهتر است با کاربرد آن نیز بیشتر آشنا شویم. همانطور که پیش‌تر عنوان شد، وظیفه اصلی یک کابل مخابراتی انتقال داده و سیگنال‌های ارتباطی است. در سال‌های قبل، کاربرد این نوع کابل تنها به انتقال سیگنال‌های صوتی محدود می‌شد. اما امروزه این ارتباط دستخوش تحولات بسیاری شده است. بنابراین، اگر سیگنال‌های ارسالی داده‌های تصویری باشند یا سیگنال‌های الکتریکی و صوتی اصلا فرقی نمی‌کند. نکته مهم آن است که کابل مورد نظر بتواند علاوه‌بر کیفیت ساخت بالایی که دارد پاسخگوی نیاز افراد نیز باشد.

انواع کابل مخابراتی

انواع کابل مخابراتی

انواع کابل مخابراتی

امروزه کابل‌های مخابراتی در دو نوع مسی و فیبر نوری تولید می‌شوند که هر یک از آنها قابلیت استفاده به عنوان کابل‌های زمینی، هوایی و حتی دریایی را دارند. از آنجایی که انتقال سیگنال و داده از طریق هوا، زمین و دریا نیز باید صورت بگیرد؛ نکات زیادی از جمله جنس و نوع پوشش بیرونی کابل اهمیت زیادی پیدا می‌کند. چراکه مسئله مهم انتقال ایمن و بدون اختلال سیگنال‌ها است. از این‌رو، کابل مخابراتی از لحاظ نوع روکش، جنس رشته سیم، سطح مقطع، نوع هادی و کاربرد در انواع مختلفی تقسیم می‌شود. برخی از آنها عبارت‌اند از:

کابل کواکسیال

به نظر شما کابل مخابراتی کواکسیال (Coaxial) یا هم محور چیست؟ این نوع کابل از جنس مس آنیل شده ساخته و در دو کانال هم محور و مشترک طراحی شده است. کابل کواکسیال اغلب جهت اتصال به اینترنت، انتقال سیگنال‌های تلویزیون و اتصال گیرنده‌ها و فرستنده‌های رادیویی استفاده می‌شود. کابل‌های مخابراتی هم محور در سه طبقه زیر قرار می‌گیرند:

  • کابل RG-59: وظیفه حمل سیگنال‌های ویدیویی
  • کابل RG-6: وظیفه برقراری ارتباطات ماهواره‌ای
  • کابل RG-11: قابلیت استفاده جهت توسعه شبکه‌های LAN به سبک BNC

کابل فیبر نوری

از جمله پرکاربردترین کابل‌های مخابراتی نوع فیبر نوری آن است. این نوع کابل قابلیت‌های متنوع و گسترده‌ای ارائه می‌دهد و همواره توجه بسیاری از فعالان حوزه ارتباط را به خود جلب می‌کند. کابل‌های فیبر نوری مخابراتی از رشته سیم‌هایی از جنس سیلیکا یا پلاستیک تشکیل می‌شوند. به همین دلیل نیز در مقایسه با سایر کابل‌ها با سرعت بالاتری سیگنال‌ها و داده‌های مختلف را انتقال می‌دهند. کابل‌های فیبر نوری براساس کاربردی که دارند می‌توانند در داخل یا خارج از ساختمان‌ها مورد استفاده قرار بگیرند.

  • کابل فیبر نوری داخلی: این کابل‌ها قابلیت انعطاف بالاتری داشته و فاقد مواد سمی و هالوژن هستند. جهت ایمنی بیشتر محیط در تولید این نوع کابل‌های مخابراتی از مواد خاصی استفاده شده است تا مقاومت بیشتری در برابر آتش‌سوزی‌های احتمالی داشته باشند.
  • کابل فیبر نوری خارجی: این کابل‌ها به خاطر استفاده‌ای که در محیط بیرون دارند نسبت به رطوبت و آتش‌سوزی مقاوم هستند. پوشش ضد جونده، تحمل دمای منفی 40 تا مثبت 80، خاصیت ضد رطوبت و عایق ضخیم از دیگر ویژگی‎‌های این کابل است.

کابل آنتن

کابل آنتن

کابل آنتن

یکی از انوع دیگر کابل مخابراتی که در دسته کابل کواکسیال قرار می‌گیرد، کابل آنتن است. هادی این کابل چند رشته‌ای از جنس مس بوده که در پوشش نازکی از آلومینیوم قرار دارد. از این نوع کابل جهت اتصال آنتن به دستگاه‌هایی نظیر تلفن، تلویزیون، مودم و روتر استفاده می‌شود. البته در برخی مواقع جهت انتقال برق و تصویر در دوربین‌های امنیتی و سینگال‌های ماهواره‌ای نیز گزینه مناسبی به‌شمار می‌رود. عایق درونی کابل آنتن بسیار ضخیم بوده و از شیلد‌های متنوعی برخوردار است.

کابل تلفن

کابل تلفن

کابل تلفن

یکی از کاربردی‌ترین کابل‌هایی که در این مقاله کابل مخابراتی چیست به شما معرفی می‌کنیم، کابل تلفن نام دارد. این کابل که در دو دسته زمینی و هوایی تولید و ارائه می‌شود در زمره مهم‌ترین ابزارهای ارتباطی نیز قرار می‌گیرد. معمولا در تولید هادی کابل تلفن از مس یا آلومینیوم استفاده می‌کنند. نوع مسی اغلب با عنوان CCC نوع آلومینویم نیز با نام CCA شناخته می‌شوند. لازم به ذکر است کیفیت نوع مسی بیشتر بوده از قیمت بالاتری برخوردارند.

تعداد زوج های کابل مخابراتی

کابل‌های مخابراتی معمولا از لحاظ تعداد زوج در یک تا 200 زوج تولید می‌شوند. سیم رانژه در واقع همان سیم‌های تلفن تک زوجی هستند که جهت برقراری ارتباط (بخت زدن) میان درگاه‌های ترمینال کروز به کار می‌روند. نوع دو زوجی نیز برای ایجاد ارتباط میان دستگاه‌های تلفن و پریز کاربرد دارند. شاید برایتان سوال پیش بیاید که تقسیم‌بندی کابل مخابراتی براساس تعداد زوج شامل چیست. بنابراین در پاسخ باید موارد زیر را معرفی کنیم:

  • کابل تک زوج یا رانژه
  • کابل دو زوج
  • کابل چهار زوج
  • کابل شش زوج
  • کابل ده زوج
  • کابل پانزده زوج
  • کابل بیست زوج
  • کابل بیست و پنج زوج
  • کابل سی و دو زوج
  • کابل پنجاه زوج
  • کابل صد زوج
  • کابل دویست زوج

رنگ بندی زوج های کابل مخابراتی

رنگ بندی زوج های کابل مخابراتی

رنگ بندی زوج های کابل مخابراتی

به طور معمول شناسایی تعداد زوج سیم‌های کابل مخابراتی برا‌ساس رنگ آنها صورت می‌گیرد. بنابراین شناخت و آشنایی با رنگ‌بندی زوج‌ها میتواند در حین عیب‌یابی و اتصال کاربرد زیادی داشته باشد. رنگ‌های زوج سیم‌ها از 5 رنگ اصلی و 5 رنگ فرعی تشکیل می‌شود که شامل موارد زیر هستند:

  • رنگ‌های اصلی: سفید، قرمز، زرد، بنفش و مشکی
  • رنگ‌های فرعی: آبی، سبز، قهوه‌ای، نارنجی و طوسی

رنگ‌های اصلی می‌توانند در ترکیب با رنگ فرعی حدودا 25 زوج سیم را شامل شوند که جهت اتصال دستگاه سانترال در شبکه‌های مخابراتی مورد استفاده قرار گیرند.


حتما بخوانید: بهترین برند سیم و کابل


جمع‌بندی

در این مطلب برقچی با مباحثی نظیر کابل مخابراتی چیست و کاربرد آن آشنا شدید. دانستید که کابل‌های مخابرات از لحاظ کاربرد، تعداد زوج و جنس رشته سیم در چه انواعی تقسیم می‌شوند. فروشگاه آنلاین برقچی یکی از برترین ارائه‌دهندگان تجهیزات شبکه از جمله انواع سیم و کابل مخابراتی همچون کابل آنتن، کابل تلفن هوایی و کابل تلفن زمینی است. شما می‌توانید در صورت تمایل با مراجه به وب‌سایت اصلی فروشگاه برقچی علاوه‌بر خرید محصول مورد نظر از نظرات کارشناسان حرفه‌ای این مجموعه نیز کمک بگیرید. از اینکه تا پایان همراه بودید از شما عزیزان متشکریم. امیدواریم با درج نظرات خود ما را در ارائه هر چه بهتر این گونه مطالب یاری کنید.

امتیاز شما به این نوشته چقدر است؟
اشتراک گذاری مطلب

مراحل کار برقچی

درخواست خرید
مشاوره و راهنمایی
اعلام قیمت
صدور پیش‌فاکتور
آماده‌سازی کالا
ارسال کالا در همان روز
صدور فاکتور
تسویه نهایی
ارسال کالا
در همان روز

دیدگاه شما

اشتراک
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
دیدن همه دیدگاه ها

مقالات مرتبط

<