رنگ بندی کابل شبکه (LAN) و استانداردهای آن

رنگ بندی کابل شبکه

یکی از مهم‌ترین اجزا در هر شبکه، کابل‌های آن است. کابل‌ها باید استاندارد مشخصی داشته باشند. اطلاع از موضوعاتی نظیر استاندارد کابل شبکه LAN و رنگ بندی کابل شبکه اهمیت زیادی دارد. برای انجام کارهایی نظیر سوکت زدن کابل شبکه، دانستن این استانداردها، به خصوص رنگ بندی کابل‌ها و حتی ترتیب قرارگیری‌شان مهم است. به طور کلی ۲ نوع استاندارد برای کابل شبکه وجود دارد. یکی از آن‌ها استاندارد T568A و دیگری T568B نامیده می‌شوند. هر کدام از این استانداردها رنگ بندی مخصوص به خود را دارند. در ادامه این مقاله از سایت برقچی با ما همراه شوید تا با رنگ بندی کابل شبکه و استانداردهای آن آشنا شوید.

فهرست:

رنگ بندی و استاندارد کابل شبکه (LAN)

همانطور که اشاره کردیم دو استاندارد برای رنگ بندی کابل شبکه وجود دارد. اما قبل از بررسی این رنگ‌بندی‌ها و ترتیب قرارگیری‌شان باید با رنگ‌های اصلی و فرعی کابل شبکه و همچنین وظیفه هر رنگ در کابل شبکه آشنا شوید. پس در ادامه این بخش با ما همراه باشید.

استاندارد کابل شبکه
استاندارد کابل شبکه

بیشتر بخوانید:‌ کابل شبکه چیست؟ معرفی و انواع کابل شبکه


وظیفه هر رنگ در کابل شبکه

ابتدا باید بگوییم که خاکستری، سبز، زرد یا قهوه‌ای و آبی در اغلب اوقات رنگ‌های اصلی کابل شبکه به شمار می‌آیند. رنگ‌های فرعی کابل شبکه هم شامل مواردی مانند نارنجی، بنفش، قرمز، سیاه، صورتی و سفید هستند. اما وظیفه هر رنگ در کابل شبکه چیست؟ برای پاسخ به این سوال باید موارد زیر را عنوان کرد:

  1. وظیفه رنگ خاکستری در کابل شبکه: کابل‌های خاکستری برای ایجاد اتصالات استاندارد استفاده می‌شوند. در واقع از این کابل‌ها برای شبکه مسکونی و تجاری استفاده می‌شود.
  2. کابل سبز رنگ: انتقال سیگنال مثبت
  3. کاربرد رنگ زرد در کابل شبکه: از این کابل‌ها برای ایجاد ارتباطات POE استفاده می‌کنند.
  4. وظیفه کابل‌هایی با رنگ آبی: اتصال به سرور ترمینال با کمک کابل‌های آبی رنگ امکان‌پذیر می‌گردد.

تا به این قسمت با وظیفه هر رنگ در کابل شبکه آشنا شدید. اکنون نوبت آن رسیده که با دو روش مختلف از رنگ بندی کابل شبکه یعنی رنگ بندی کابل شبکه cat5 و رنگ بندی کابل شبکه cat6 آشنا شوید. در ادامه این بخش به معرفی هر دوی این موارد می‌پردازیم.

رنگ بندی کابل شبکه cat5

برای انجام رنگ بندی کابل شبکه rj45 دو روش cat5 و cat6 وجود دارد. این دو نوع کابل تفاوت چندانی با هم ندارند. به طور مثال کابل شبکه cat6 قطورتر از cat5 است. برای اتصال cat5 به کانکتور rj45 معمولا از استاندارد رنگ بندی T568A استفاده می‌شود. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با استاندارد T568A و استاندارد T568B بیشتر آشنا شوید.

رنگ بندی کابل شبکه cat6

به منظور اتصال کابل شبکه cat6 به کانکتور rj45 که یک کانکتور مخصوص شبکه است، بیشتر اوقات از روش استاندارد T568B استفاده می‌کنند. این کابل‌ها جدیدتر از کابل‌های cat5 هستند. جالب است بدانید رنگ کابل‌های موجود در cat5 و cat6 تفاوت چندانی با هم ندارند. با این حال آن‌ها را با روش‌های گوناگونی به کانکتور متصل می‌کنند.

رنگ بندی کابل شبکه poe (رنگ بندی کابل شبکه برای دوربین مداربسته)

Poe یک فناوری برای اتصال دوربین مدار بسته است. در واقع poe مخفف Power over Ethernet است. این سیستم امکان برق‌رسانی به دستگاه‌های الکتریکی با کمک کابل‌های LAN را فراهم می‌کند. در این صورت نیازی به استفاده از هزاران سیم و کابل نیست. البته دقت داشته باشید که اگر اولویت رنگ بندی کابل شبکه poe را رعایت نکنید، این دستگاه می‌سوزد.

رنگ بندی کابل شبکه
رنگ بندی کابل شبکه

استاندارد کابل شبکه

برای اتصال کابل شبکه، همانطور که اشاره کردیم دو استاندارد عمده و اصلی وجود دارد. یکی از آن‌ها استاندارد T568A و دیگری استاندارد T568B است. برای انجام این کار باید حتما این استانداردها را به درستی رعایت کنید. پس در ادامه این مقاله با ما همراه شوید تا درباره این موضوع برایتان بیشتر توضیح دهیم.

استاندارد T568A

در گذشته استفاده از روش استاندارد T568A بسیار رایج‌تر از T568B بود. با این وجود امروزه این مسئله کاملا تغییر کرده است. ترتیب رنگ بندی در استاندارد T568A به ترتیب از چپ به راست شامل موارد زیر است.

  • سبز-سفید
  • سبز
  • نارنجی-سفید
  • آبی
  • آبی-سفید
  • نارنجی
  • قهوه‌ای-سفید
  • قهوه‌ای

استاندارد T568B

جالب است بدانید که استاندارد T568B، رایج‌ترین روش برای انجام اتصالات شبکه است. به همین دلیل بهتر است که این روش را بهتر از موارد دیگر بدانید و فرابگیرید. ترتیب رنگ بندی این استاندارد از چپ به راست شامل موارد زیر است:

  • نارنجی-سفید
  • نارنجی
  • سبز-سفید
  • آبی
  • آبی-سفید
  • سبز
  • قهوه‌ای-سفید
  • قهوه‌ای

آشنایی با انواع کابل شبکه براساس استانداردها

انواع کابل شبکه را می‌توان به ۴ دسته اصلی و مهم تقسیم کرد. این چهار دسته شامل کابل زوج به هم تابیده (Twisted Pair)، کابل Unshielded Twisted (UTP)، کابل کواکسیال (Coaxial)، کابل چند جفتی (Multi Pair) هستند. در ادامه این بخش قصد داریم که شما را با کابل شبکه استریت (Straight) و کابل کراس اور (Crossover) و کابل رول اور (Rollover) آشنا کنیم.

کابل شبکه استریت (Straight)

دو سر کابل شبکه استریت یا مستقیم به یک شکل سوکت متصل می‌شود. به طور مثال هر دو سر این اتصالات دارای استاندارد T568A است. یا مثلا دو طرف آن دارای استاندارد T568B هستند. این نوع از چینش کابل یکی از رایج‌ترین انواع چینش و اتصال کابل شبکه است. کاربرد کابل شبکه استریت در اتصال شامل اتصال سوئیچ به سرور یا PC، سوئیچ به روتر، هاب به سرور یا PC، مودم به PC و روتر به مودم است.

کابل کراس اور (Crossover)

کابل کراس اور در موارد خاصی استفاده می‌شود. این نوع چینش شبکه، برای اتصال سوئیچ به سوئیچ، سوئیچ به هاب، هاب به هاب، روتر به روتر، پورت اترنت روتر به NIC پی‌سی و PC به PC به کار می‌رود. این نوع از چینش یک طرفش دارای اتصال T568B و طرف دیگرش T568A است.

کابل رول اور (Rollover)

کابل‌های رول اور برای اتصال بین کامپیوتر و پورت‌های کنسول روتر یا سوئیچ استفاده می‌شود. به این نوع از اتصال، کنسول یا کنسول سیسکو هم می‌گویتد. در حالت رول اور، کابل‌ها به صورت قرینه وصل می‌شوند. به یاد داشته باشید که برای متصل کردن به این روش، باید از کانکتور استفاده شود.

انواع کابل شبکه
انواع کابل شبکه

بیشتر بخوانید:‌ کابل شبکه چیست؟ معرفی و انواع کابل شبکه


نتیجه‌گیری

اطلاع از نکاتی که در بالا گفتیم، برای بسیاری از افراد ضروری است. با مطالعه این مطلب از سایت برقچی درباره کابل رول اور، استریت، کراس اور، استاندارد T568A و استاندارد T568B همچنین رنگ بندی کابل شبکه cat6 و cat5 توضیح دادیم. در نتیجه اگر سوالی در این زمینه دارید، توصیه می‌کنیم که مطلب بالا را با دقت تمام مطالعه نمایید.

سوالات متداول

کابل شبکه با استاندارد T568A یا T568B؛ کدام بهتر است؟

در بسیاری از موارد گفته می‌شود که استاندارد T568A رایج‌تر از استاندارد T568B است. استفاده از T568A در ایران بسیار محبوب‌تر است. ولی امروزه در جهان و به خصوص در آمریکا، بیشتر از استاندارد T568B استفاده می‌کنند. به همین دلیل بهتر است با هر دوی این روش‌ها آشنایی داشته باشید. به این ترتیب نمی‌توانیم بگوییم که استفاده از یکی از این روش‌ها بهتر است.

ترتیب رنگ بندی کابل شبکه چگونه است؟

همانطور که در این مقاله اشاره کردیم، ترتیب رنگ بندی کابل شبکه به روش‌های مختلفی انجام می‌شود. در واقع این اتصالات استانداردهای جهانی دارند. برای انجام اتصالات کابل شبکه از استاندارد T568A و یا استاندارد T568Bاستفاده می‌کنند. ترتیب رنگ بندی کابل شبکه در هر کدام از این روش‌ها متفاوت است. در این مقاله ترتیب آن‌ها را به صورت کامل توضیح داده‌ایم.

4.4/5 - (13 امتیاز)
اشتراک
اطلاع از
guest
8 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
دیدن همه دیدگاه ها
وحید
وحید
1 ماه پیش

بسیار عالی

Last edited 1 ماه پیش by وحید
وحید
وحید
2 ماه پیش

نوشتین فقط ۴سیم استفاده میشه و ۴تا بلا استفاده هست🙄محض اطلاع درصورت استفاده از سویچ های ۱۰۰ مگابایت ۴ سیم استفاده میشه ولی واس ارسال اطلاعات با سرعت ۱۰۰۰مگابایت هر ۸ سیم استفاده میشه!!! هر سیم وظیفه خودش رو داره و بلا استفاده نیس!! چون اطلاعات دوربین ها بصورت ۱۰۰ مگابایت ارسال میشه دو زوج دیگه استفاده نمیشه وای ارسال توان استفاده میکنیم

Last edited 2 ماه پیش by وحید
اسمعیل راستگار
اسمعیل راستگار
6 ماه پیش

باسلام، متاسفانه متوجه چگونگی وصل سیم های کابل POE نشدم من از POE در ارتباط بین رادیو گیرنده اینترنت و مودم استفاده میکنم که دارای چهارسیم میباشد میخواستم سوکتش رو که قطع شده بود دوباره با یک سوکت نو سیم بندی رو انجام دهم ، در شکل ظاهراً این سیم ها و رنگبندیشان با سیم های POEمن اختلاف دارند سیم های POE من عبارتند از نارنجی ، آبی ، سفید ، سفید آبی ، ممنون میشم اگر راهنمایی فرمایید با تشکر از مقاله جالب و آموزنده شما

محمد طاها منصفی
محمد طاها منصفی
1 سال پیش

سلام وقت بخیر ببخشید کدوم رنگ سیم ها فرستنده وای فای هستند

وحید
وحید
2 ماه پیش

داداش سیم چ ربطی به وای فای داره؟؟؟؟

علی محمدی
علی محمدی
2 سال پیش

سلام وقت بخیر من دو رشته ازسیمهای کابل شبکه مربوط به دوربینم قطع شده آیا میتوانم از دو رشته واسه انتقال برق استفاده کنم در صورت بلی کدام پینهای سوکت خالی باشه
با تشکر

سیدحامد علوی
سیدحامد علوی
2 سال پیش
پاسخ به   علی محمدی

رشته های 1 و 2 و 3 و 6 در کابل های شبکه برای انتقال اطلاعات استفاده میشه. و رشته های 4.5.7.8 کابل شبکه برای انتقال برق هست

محمد
محمد
4 ماه پیش
پاسخ به   سیدحامد علوی

سلام من طبق این مدل وصل کردم نشد