کابل شیلددار چیست؟

کابل شیلددار چیست؟ انواع کابل شیلددار

همانطور که می‌دانیم سیم‌کشی و کابل ‌ها بخش ضروری زندگی شهری هستند و انتخاب آن در کیفیت برقراری ارتباطات و نگهداری تاسیسات نقش بسزایی دارد. همچنین اگر مایلید اتصالات و نتیجه بهتری داشته باشید باید بدانید کابل شیلددار چیست؟ و با انواع آن آشنا شوید. بنابراین در ادامه این مقاله از مجله برقچی با ما همراه باشید تا در مورد انواع، کابرد، جنس شیلد و مزایای استفاده از کابل شیلددار و تفاوت آن با کابل‌های دیگر آشنا شوید.

فهرست مطالب: 

کابل شیلددار چیست؟

به طور کلی مغزی درون کابل‌ها رشته‌هایی از مس، آلومینیوم یا آلیژهای دیگر است برای محافظت در برابر تداخالات الکترومغناطیسی آن را شیلددار یا محافظ‌دار می‌کنند. بنابراین رشته‌های مسی درون کابل شیلددار (Shielded cable) از محافظت برخوردار هستند تا از جریان برق یا جریان انتقال اطلاعات (بسته به نوع کابل) در برابر نویز جلوگیری شود. همچنین جنس و نوع این محافظ‌ها بسته به انتخاب سازندگان و استفاده نیز به شیلد بافته فلزی، فویل، قیطانی، پیچشی، نواری و شیلد ترکیبی تقسیم می‌شوند.

کابل شیلددار چیست؟
کابل شیلددار چیست؟

بیشتر بخوانید: بهترین برند سیم و کابل


انواع کابل شیلددار

کابل‌های شیلددار بسته به نوع استفاده و کاربردی که دارند به انواع کابل شیلد دار قدرت، کابل شیلددار فرمان، کابل شیلددار مخابرات، کابل شبکه شیلددار تقسیم می‌شوند. همچنین به طور کلی به دو دسته کلی کابل شبکه شیلددار و کابل برق شیلددار طبقه‌بندی می‌شوند.

کابل شیلددار قدرت

یکی از انواع کابل برق، کابل قدرت یا کابل فشار قوی (ولتاژ بالا) است که می‌توانید آن را در فضای آزاد و زیر زمین نصب کنید. بنابراین کابل شیلددار قدرت نوع محافظت شدۀ این کابل‌ها است که در پروژه‌های مهم مانند نیروگاه‌های بزرگ مورد استفاده قرار می‌گیرند. همچنین به دلیل افزایش ماندگاری و توانایی این کابل‌ها با شیلد اضافه شده می‌توانید از آن‌ها برای برای مصارف درون آب، کانال‌ها، زیرخاک استفاده کنید.

کابل شیلددار فرمان

کابل‌های فرمان یا کابل کنترل (Control Cables) کابل‌های چند هادی هستند که در اتوماسیون و کاربردهایی با نیاز به دقت بالا استفاده می‌شوند و عموما به ولتاژ بالا نیاز ندارند. با کابل‌های فرمان می‌توانید انتقال فرآیندهای خودکار را اندازه گیری و تنظیم کنید. کابل‌های شیلددار فرمان را نیز می‌توانید با محافظ فویل، محافظ نواری یا ترکیبی از این دو بیابید شیلدها از کابل در برابر میدان مغناطیسی مزاحم (به دلیل ضعیف فشار بودن) جلوگیری کنند.

کابل شیلددار مخابرات

کابل مخابرات به دسته‌های کلی زمینی و هوایی و مسی و فیبر نوری تقسیم می‌شود. بدیهی است که کابل‌های هوایی به دلیل قرار گرفتن در معرض آب و هوا، باید دارای محافظ باشند. البته این محافظ بیشتر بر لایه بیرونی یا روکش بیرونی تأکید دارد. با این حال کابل‌های شیلددار مخابراتی نیز برای محافظت بیش‌تر از جریان انتقال نیرو یا داده تهیه و تولید شده‌اند. این کابل‌های مخابراتی شیلددار شامل کابل مخابراتی تلفن هوایی و زمینی می‌شود.

کابل شبکه شیلددار

می‌دانیم که کابل شبکه در دسته تجیهزات پسیو شبکه قرار دارد و از آن برای انتقال داده درون شبکه ایجاد شده استفاده می‌شود. بنابراین کابل شبکه شیلددار به جفت‌کابل‌های محافظت شده ای اشاره دارد، که از نویزها و تداخلات ایجاد شده جلوگیری کرده و انتقال داده به صورت مداوم و بدون قطعی و تاخیر را امکان‌پذیر می‌کند. دو اصطلاح کابل شبکه STP و یا SFTP برای کابل شبکه شیلددار بسیار رایج هستند.


بیشتر بخوانید: آموزش نصب موس بی سیم به لپ تاپ و کامپیوتر


از کابل شیلددار در چه مکان‌هایی استفاده می شود؟

همان‌طور که می‌دانیم برای جلوگیری از به وجود آمدن میدان الکتریکی بین یک هادی با هادی دیگر از کابل شیلددار استفاده می‌شود. بنابراین بسیاری از کابل‌های فشار متوسط و فشار قوی ملزم به استفاده از شیلد هستند. بنابراین در مکان‌هایی که احتمال ایجاد نویز بالاست (مانند دکل‌های برق و مخابراتی یا سیم‌کشی نیروگاه‌ها) از این کابل‌ها استفاده می‌شود. به این ترتیب چنین کابل‌هایی که برای مصارف صنایع نظامی نیز استفاده می‌شوند تا در سیگنال اختلال ایجاد نشده و از نویز جلوگیری شود.

جنس شیلد بافته شده در کابل‌ها

همانطور که اشاره شد این شیلدها به انواع شیلد بافته شده ، فویل، قیطانی، پیچشی، نواری و شیلد ترکیبی تقسیم می‌شوند.  شیلد بافته شده نیز معمولاً از سیم‌های بسیار نازکی از جنس مس خالص، مس با روکش قلع یا در مواردی مس با روکش نقره ساخته می‌شوند. استفاده از آلومینیوم در شیلد بافته شده نیز به ندرت صورت می پذیرد.

جنس شیلد بافته شده در کابل ها
جنس شیلد بافته شده در کابل ها

فویل‌های محافظتی نیز ورقه‌های بسیار نازکی از مس هستند که در طرف دیگر آن‌ها لایه بسیار نازک نارسانا قرار گرفته است. این نارسانا در اکثر موارد از جنس پلی استر میلار (Mylar) ساخته می‌شود. از تفاوت این دو می‌توان گفت که شیلد بافته شده در طیف فرکانسی بیشتری کار می‌کند. در مقابل فویل حجم کمتری اشغال می‌کند و کابل‌ها قطر کمتری پیدا می‌کنند.

مزایای کابل شیلددار

همان طور که اشاره شد مهم‌ترین دلیل استفاده از کابل‌های شیلددار حذف جریان‌ها و نویزهای خارجی است. همچنین از مزایای کابل شیلددار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • طول عمر بیشتر
  • مقاوم به همۀ شرایط آب و هوایی
  • محافظت در مقابل رطوبت و آلودگی‌ها
  • انتقال سریع و دقیق داده‌ها
  • برخورداری از استحکام کششی
  • انعطاف پذیری مناسب
  • قابلیت استفاده در مجراهای یا کانال‌های زیرزمینی

تفاوت کابل شیلددار با دیگر انواع کابل‌ها

در واقع می‌توان گفت تفاوت کابل شیلددار با کابل‌های دیگر به مزایای آن نسبت به کابل‌های دیگر اشاره دارد. به عبارت دیگر کابل شیلد دار در برابر میدان و امواج مغناطیسی حفاظت شده است و کابل بدون شیلد فاقد محافظ الکترومغناطیسی و الکترواستاتیکی می باشد. البته با توجه به داشتن این مزیت‌ها قیمت کابل شیلددار بیشتر از نوع بدون شیلد در سایز یکسان است.

علاوه بر این هنگامی که صحبت از کابل شیلددار می‌شود، در واقع منظور همان کابل جفت تابیده شیلد دار (STP) است که در مقابل آن کابل جفت تابیده بدون محافظ یا UTP قرار دارند و بدون محافظت و مزیت‌های مربوط به آن هستند.


بیشتر بخوانید: کابل افشان چیست؟ تفاوت آن با کابل معمولی


جمع بندی

با مقاله کابل شیلددار چیست؟ انواع کابل شیلددار آموختیم که به بهره بردن با انواع سیم و کابل شیلددار اتصالات ایمن‌تر با دقت بیشتری خواهیم داشت. علاوه بر اینکه با انواع کابل شیلددار آشنا شدیم، به کابرد، جنس شیلد به کار رفته و مزایا و تفاوت‌های آن نیز پرداختیم. در انتها امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد. از همراهی شما سپاس‌گزاریم.

5/5 - (2 امتیاز)
اشتراک
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
دیدن همه دیدگاه ها