مجله برقچی > راهنمای خرید > تفاوت کابل فشار قوی و ضعیف (مقایسه کاربردی)
7918تفاوت کابل فشار قوی و ضعیف (مقایسه کاربردی)
در دنیای مدرن امروز الکتریسیته دارای نقش اساسی است که نمیتوان از تاثیر آن بر زندگی ما غافل شده و آن را نادیده گرفت. کابلها از مهمترین اجزای سیستمهای برقی به شمار میروند که وظیفه آنها انتقال انرژی الکتریکی مورد نیاز به مراکز مختلف خواهد بود. کابلها با توجه به نوع ساختار، ولتاژ، کاربرد و عایق بودن خود به انواع مختلفی تقسیم میشوند که از مهمترین این انواع میتوان به کابل فشار قوی و کابلهای فشار ضعیف اشاره کرد. ما در این مطلب قصد داریم شما را با تفاوت کابل فشار قوی و ضعیف آشنا کرده و در رابطه با کاربرد هر یک از آنها صحبت کنیم.
فهرست:
- کابل فشار قوی چیست و چه کاربردی دارد؟
- کابل فشار ضعیف چیست و چه کاربردی دارد؟
- تفاوت کابل فشار قوی و ضعیف
- تفاوت در ساختار
- تفاوت در ولتاژ
- تفاوت در عایق
- تفاوت در کاربرد
کابل فشار قوی چیست و چه کاربردی دارد؟
برای اینکه بتوان جریانهای الکتریکی را با ولتاژ بالا انتقال دارد از کابلهای فشار قوی استفاده میشود. کابلهای فشار قوی از هادیهای مسی یا آلومینیومی تولید میشوند که با استفاده از روکش یا عایق محافظ پوشانده شدهاند. این کابلها کاربردهای مختلفی در صنعت ارائه میدهند که هر یک از آنها از نقش اساسی و تعیینکنندهای برخوردارند. از اساسیترین کاربردهای کابلهای فشار قوی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- انتقال برق بین نیروگاهها و شبکههای توزیع
- انتقال برق میان ساختمانها
- توزیع برق در فاصلههای طولانی
- انتقال برق به مراکز مختلف شهری و صنعتی
به طور کلی کابلهای فشار قوی معمولا برای انتقال جریان الکتریکی با ولتاژ 35 الی 230 کیلووات استفاده میشوند. در واقع تنها با کمک چنین کابلهایی است که میتوان میزان برق مورد نیاز ساختمانها و مراکز شهری را تامین کرد. انواع کابلها تنها به کابلهای فشار قوی محدود نشده و دارای انواع فشار ضعیف نیز هستند که در ادامه تفاوت کابل فشار قوی و ضعیف را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
مزایا کابل فشار قوی
در این بخش شما را با چند مورد از مزیتهای کابلهای فشار قوی آشنا میکنیم که عبارتند از:
- کارآمد بودن برای انتقال برق در فواصل طولانی
- به حداقل رساندن تلفات انرژی
- قابل استفاده در شرایط آب و هوایی مختلف
- مقاوم در برابر تحمل بارهای الکتریکی سنگین
- امکان دفن کابلهای فشار قوی زیر زمین
معایب کابل فشار قوی
اما کابلهای فشار قوی در کنار مزیتها از معایبی نیز برخوردارند که برخی از مهمترین آنها شامل موارد زیر است:
- هزینه ساخت و نگهداری بالا
- خطرات ایمنی فراوان حین کار با ولتاژ بالا
لازم به ذکر است کابلهای فشار قوی باید دارای مشخصاتی همچون هادی با مقاومت کم، عایق با مقاومت الکتریکی بالا و روکش محافظ باکیفیت باشند تا بتوانند جریان الکتریکی با ولتاژ بالا را از خود عبور دهند.
بیشتر بخوانید:
کابل فشار ضعیف چیست و چه کاربردی دارد؟
کابلهای فشار ضعیف همانطور که از اسم آنها پیدا است جهت توزیع برق با ولتاژ پایین طراحی شدهاند که ساختار سادهتری نسبت به کابلهای فشار قوی دارند. این کابلها معمولا برای انتقال جریان برق با ولتاژ کمتر از 1000 ولت ساخته شدهاند.
کابلهای فشار ضعیف از 3 قسمت رسانای برق، روکش و عایق تهیه میشوند که قسمت رسانا به عنوان هسته اصلی کابل جریان برق را حمل کرده و روکش و عایق موجب عدم آسیبدیدگی کابل از آسیبهای فیزیکی خواهند شد. در این بخش، شما را با مهمترین کاربردهای کابل فشار ضعیف آشنا میکنیم که شامل موارد زیر میشوند:
- توزیع برق در ساختمانها و منازل
- توزیع برق در محیط های صنعتی
مزایا کابل فشار ضعیف
این کابلها دارای مزیتها و معایبی نیز هستند که برخی از مزایای موجود برای آنها شامل موارد زیر است:
- کابلهای فشار ضعیف به راحتی نصب میشوند.
- از قیمت مقرونبه صرفهای برخوردارند.
- تنوع کابلهای فشار ضعیف بسیار بالا است.
معایب کابل فشار ضعیف
در این بخش شما را با چند مورد از معایب این نوع کابلها آشنا میکنیم که عبارتند از:
- کابلهای فشار ضعیف مقاومت کمتری در برابر حرارت دارند.
- کابلهای فشار ضعیف مقاومت کمتری در برابر نشتی جریان برق دارند.
نمیتوان گفت که کابل فشار ضعیف کمتر از کابل فشار قوی استفاده میشود، زیرا هر یک با توجه به نوع نیاز و کارایی خاص خود در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند.
تفاوت کابل فشار قوی و ضعیف
به طور کلی تفاوت کابل فشار قوی و ضعیف بر اساس بررسیهای انجام شده با توجه به موارد مختلفی مشخص میشود که هر یک دارای شرح حال خاص خود هستند. کابلهای فشار قوی بر اساس ولتاژ طبقهبندی میشوند که معمولا دارای دستهبندی زیر است.
- کابلهای ولتاژ فوقالعاده بالا
- کابلهای فشار قوی
- کابلهای فشار متوسط
کابلهای فشار ضعیف نیز دارای انواع مختلفی هستند که با توجه به عوامل مختلفی همچون نوع عایق، نوع رسانا، نوع روکش و نوع ولتاژ طبقهبندی میشوند. کابلهای فشار ضعیف و قوی دو یار همیشگی یکدیگر محسوب میشوند که برق را از نیروگاهها به مراکز توزیع منتقل خواهند کرد. این دو کابل با در نظر گرفتن تفاوتهای ساختاری و ظاهری نقش مهمی در دنیای امروزه ما که زندگی به جریانات الکتریکی وابسته است، ایفا میکنند.
اگر شما بخواهید جریان برقی را با ولتاژ پایین از فاصلهای عبور دهید، باید از کابلهای فشار ضعیف برای آن استفاده کنید. اما اگر قصد عبور جریان برق با ولتاژ بالا و سنگین را دارید باید حتما برای عملکرد بهتر از کابلهای فشار قوی استفاده کنید. تفاوت برق فشار قوی و فشار ضعیف حین استفاده از آنها به خوبی قابل مشاهده است.
اگر علاقمند به کسب اطلاعات بیشتری در خصوص تفاوتهای کابل فشار ضعیف و کابل فشار قوی هستید توصیه میکنیم ما را در بخشهای بعدی این مطلب همراهی نمایید.
تفاوت در ساختار
تفاوت در ساختار از مهمترین تفاوتهای میان کابل فشار قوی و کابل فشار ضعیف به شمار میرود. بدبهی است کابلهای فشار قوی از ساختار پیچیدهتری برخوردار باشند، زیرا وظیفه عبور جریال الکتریسیته با ولتاژ بالا را دارند. در مقابل کابلهای فشار ضعیف از ساختار سادهتری نسبت به کابلهای فشار قوی برخوردار هستند و برای عبور جریان الکتریسیته با ولتاژ پایین مناسب خواهند بود.
در واقع هر یک از کابلهای فشار قوی و ضعیف بر این اساس اینکه چگونه توانایی عبور جریان برق را با ولتاژهای متفاوت داشته باشند، ساخته و تولید میشوند. برای مثال کابلهای فشار قوی از یک هادی مسی با عایق XLPE و روکش حفاظتی از جنس فولاد تشکیل شدهاند.
در مقابل کابلهای فشار ضعیف ساختمانی معمولا از یک هادی مسی با عایق PVC و روکش حفاظتی از جنس پلاستیک ساخته شده است. بر این اساس میتوان تفاوت کابل فشار قوی و فشار ضعیف در ساختار آنها را به راحتی مورد بررسی و مشاهده قرار داد.
تفاوت در ولتاژ
در واقع میتوان گفت مهمترین تفاوت کابل فشار قوی و ضعیف در ولتاژ آنها است که در بخشهای قبلی به طور مختصر به آن اشاره کردیم. ولتاژ کابلهای فشار قوی برای انتقال برق با ولتاژ بالا مورد استفاده قرار میگیرند، درحالی که کابلهای فشار ضعیف جهت انتقال برق با ولتاژ پایین کاربرد دارند.
کابلهای فشار قوی معمولا توانایی انتقال جریان برق با ولتاژ 10 کیلوولت الی 500 کیلوولت را دارا هستند. تفاوت در ولتاژ کابلهای فشار قوی و کابلهای فشار ضعیف، موجب ایجاد تفاوتهای دیگری در این دو کابل نیز میشوند. برای مثال کابلهای فشار قوی باید از عایق قویتری در ساخت خود برخوردار باشند تا بتوانند از نشت جریان جلوگیری کنند.
از طرف دیگر کابلهای فشار قوی باید از روکش حفاظتی باکیفیت و قویتری برخوردار باشند تا در مقابل آسیبهای فیزیکی که ممکن است پیش روی آنها باشد، مقاومت کنند. اگر بخواهیم با یک مثال ساده برای شما توضیح دهیم باید بگوییم کابلهایی که جهت انتقال برق از نیروگاهها به مراکز توزیع مورد استفاده قرار میگیرند از نوع کابلهای فشار قوی هستند. ولتاژ این کابلها معمولا بین 100 تا 400 کیلوولت طراحی شده است تا توانایی عبور جریان الکتریکی سنگین را داشته باشد.
تفاوت در عایق
اگر بخواهیم کابلهای فشار ضعیف و کابلهای فشار قوی را از دیگر جنبهها نیز مورد بررسی قرار دهیم متوجه وجود تفاوت میان عایقبندی آنها نیز میشویم. بدیهی است کابلهای فشار قوی باید دارای عایق قویتری باشند تا بتوانند از نشت جریان جلوگیری کنند و بالاترین کیفیت خود را ارائه دهند.
جنس عایق کابلهای فشار قوی و کابلهای فشار ضعیف با توجه به کاربرد، با یکدیگر تفاوت دارند. عایق کابلهای فشار قوی معمولا به دلیل جلوگیری از نشت جریان از مواد پلیاتیلن با چگالی بالا XLPE یا پلی وینیل کلرید PVC ساخته میشوند.
عایق کابلهای فشار ضعیف نیز که برای انتقال جریان برق با ولتاژ پایین مورد استفاده قرار میگیرند، معمولا از موادی همچون پلیاتیلن و PVC برخوردار هستند.
تفاوت در کاربرد
همانطور که اشاره کردیم کابلهای فشار قوی برای انتقال برق با ولتاژ بالا و کابلهای فشار ضعیف جهت انتقال برق با ولتاژ معمولی یا پایین مورد استفاده قرار میگیرند. به همین دلیل از هر یک از این دو نوع کابل در صنایع مختلف استفاده میشود تا بتوان بهترین بازدهی را از آنها دریافت کرد.
کابلهای فشار قوی در دو نوع کابلهای هوایی و کابلهای زمینی تولید و عرضه میشوند. نمونههای هوایی آن در فضای باز و روی تیرهای برق نصب میشوند و نمونههای زمینی آن نیز در داخل زمین دفن میشوند. کابلهای فشار ضعیف نیز معمولا برای انتقال جریان برق از مراکز توزیع به ساختمانها یا منازل مورد استفاده قرار میگیرند.
این نوع کابلها نیز در دو نوع صنعتی و ساختمانی وجود دارند که نمونه صنعتی آن برای استفاده در محیطهای صنعتی طراحی شده و نمونه ساختمانی آن برای استفاده در داخل ساختمانها جهت انتقال برق از مراکز به منازل تعبیه شده است.
ویژگی | کابل فشار قوی | کابل فشار ضعیف |
ساختار | ساختار پیچیدهتری دارند | از ساختار سادهتری برخوردارند |
ولتاژ | برای انتقال برق با ولتاژ بالا به کار میروند | جهت انتقال برق با ولتاژ پایین کاربرد دارند |
عایق بندی | دارای عایق قویتری هستند و از مواد پلیاتیلن با چگالی بالا XLPE یا پلی وینیل کلرید PVC ساخته میشوند | از عایق ساده تری برخوردارند و معمولا از موادی همچون پلیاتیلن و PVC ساخته میشوند |
کاربرد | در فضای باز و روی تیرهای برق و همچنین در داخل زمین به کار میروند | در محیطهای صنعتی و در داخل ساختمانها جهت انتقال برق از مراکز به منازل تعبیه میشود |
حتما بخوانید:
سخن پایانی
کابلهای فشار قوی و فشار ضعیف، هر کدام وظایف و کاربردهای خاص خود را در انتقال جریان برق دارند. از نام آنها به راحتی میتوان فهمید که هر کدام برای چه نوع ولتاژی استفاده میشوند. کابلهای فشار قوی جهت انتقال جریان برق با ولتاژهای بالا به کار میروند، در حالی که کابلهای فشار ضعیف برای ولتاژهای پایینتر مناسباند.
در این مقاله، تفاوت بین کابلهای فشار قوی و ضعیف و کاربردهای آنها در دنیای مدرن را بررسی کردهایم. امیدواریم با مطالعه این مقاله، توانایی پاسخگویی به سوالات مرتبط با کاربردها، مزیتها و معایب این دو نوع کابل را بدست آورید. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر، میتوانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.
سوالات متداول
حداکثر ولتاژ قابل تحمل کابل فشار ضعیف چقدر است؟
کابل فشار ضعیف، حداکثر میتواند 1000 ولت را تحمل کند.
کابل فشار قوی مقاوم تر است یا کابل فشار ضعیف؟
در کابلهای فشار ضعیف از انواع عایق های پلیمری استفاده میشود ولی در کابلهای فشار قوی از مواد دیگری با نام پلی اتیلن کراس استفاده میشود. همچنین کابلهای فشار قوی نسبت به کابلهای فشار ضعیف از ضخامت بیشتری برخوردار هستند.
متاسفیم که این مطلب نتوانسته نظر شما را جلب کند. لطفا با نظرات و پیشنهادات خود، ما را در بهبود همیشگی سایت یاری دهید.
ثبت دیدگاه