ترانکینگ چیست و چگونه کار میکند؟ ترانک شبکه (network trunk) یک لاین یا محفظه ارتباطی است که جهت حمل چندین سیگنال به صورت همزمان طراحی شده است تا بدین وسیله دسترسی شبکه را بین دو نقطه فراهم نماید. در واقع یک شبکه کانالکشی است که کابلهای مختلف را در درون خود مخفی کرده و آنها را از گزند آب و گردوغبار محافظت میکند. به علاوه از بروز آشفتگی و درهم ریختگی سیم و کابل، پریزها و موارد دیگر جلوگیری میکند. همین امر نیز موجب صرفهجویی در مکان شده و راحتی استفاده را به همراه دارد. با این مطلب از برقچی همراه باشید تا شما را با انواع و کاربرد ترانکینگ بیشتر آشنا کنیم.
ترانکینگ چیست؟
همانطور که عنوان شد، ترانکینگ شبکه (Network trunking) یک نوع محافظ کابل است که از بهمریختگی و آسیب کابلها جلوگیری میکند. ترانکینگ معمولاً فضا و مسیر مشخصی را برای عبور کابلها به وجود میآورد. در واقع از ترانکینگ در انواع سیمکشیهای برق، شبکههای کامپیوتری، تلفن سانترال و هر قسمت که از کابلها تشکیل شده باشد به کار میرود. ترانک بهصورت شاخههای 2 متری به بازار عرضه و به فروش میرسد. اکنون ترانکها از نوع PVC تولید میشوند؛ اما با این حال ممکن است بعضی از شرکتها برای تولید این وسیله از پلاستیک abs نیز به کار ببرند. به کار بردن این نوع پلاستیک موجب حفاظت از ترانکینگها در برابر حری و نفوذ ناپذیر شدن در مثابل جریان آب نیز شوند.
حتما بخوانید: سیپ ترانک (Sip Trunk) چیست و چه مزایایی دارد؟
کاربرد ترانکینگ
نقش اصلی ابزاری همچون ترانکینگ جلوگیری از درهم ریختگی و بههم پیچیدگی کابلها و محافظت از آنها دربرابر هر نوع آسیب است. زمانی که کابلهای موجود در شبکه به خاطر اضافه شدن تجهیزات متعدد افزایش پیدا میکند، مسلماً آشفتگی و درهم ریختگی مکان نیز بیشتر میشود. استفاده از ترانکینگ علاوه بر کاهش فضای اشغالی به محیط نظم میبخشد و کابلها را در برابر هرگونه آسیب فیزیکی نظیر ساییدگی، فشار، ضربه و همینطور بریدگی مصون نگه میدارد. بنابراین عمر مفید سیم و کابل افزایش مییابد.
از ترانکینگ میتوان در کابلکشی مجتمعهای تجاری و صنعتی بهره برد. این ابزار کاربردی به شما اجازه میدهد تا کابلها و سیمهای برق، تلفن و سایر موارد را از یکدیگر تفکیک نموده و برای هر یک از آنها مسیر عبوری جداگانهای تعریف شود. همین امر نیز موجب میشود تا حد امکان از بروز نویز و تداخلهای الکترومغناطیسی ممانعت به عمل آید.
انواع ترانکینگ
ترانکینگ از لحاظ مکان مورد استفاده به سه دسته اصلی تقسیم میشوند. از آنجایی که هر یک از انواع ترانکینگ کاربردهای مخصوص به خود را دارد شناخت قابلیتها و کاربرد آنها اهمیت زیادی پیدا میکند.
ترانکینگ دیواری
این ابزار معمولاً برای کارهای ساختمانی نظیر مجتمعهای مسکونی، تجاری و اداری استفاده میشود. یعنی در سیمکشیهای معمول برق نظیر، پریز، کلید، UPS و غیره به کار میرود. ترانکینگ دیواری مخصوصاً جهت نصب بر روی دیوار ساخته شده است.
ترانکینگ دفنی
این محصول به صورت تو کار طراحی شده و برای سیستمهای تلفن و شبکه مناسب است. در کابلکشیهای فشار ضعیف و فشار قوی میتوان از این محصول بهره برد. با استفاده از این ترانکینگ میتوانید حجم کابل را افزایش دهید. از آنجایی که نوع دفنی را میتوان در سطوح و کف ساختمان یا مجتمع جایگذاری کرد برای استفاده در شبکههای گسترده کاملا ایدهآل است. این محصول اکثرا از ورق گالوانیزه ساخته میشود که در برابر زنگزدگی و رطوبت مقاوم است.
ترانکینگ ستونی
این نوع ترانکینگ که موجب کاهش مسیر کابل میشود معمولاً در فضاهایی همچون همایشها، اتاقهای کنفرانس، سالنهای آموزشی، محیطهای اداری و از این قبیل مورد استفاده قرار میگیرد. مزیت بهرهگیری از ترانکینگ ستونی این است که نیازی به حفر کردن دیوار یا تراشیدن بخشی از آن نیست.
حتما بخوانید: کاربرد ترانکینگ و مزایای استفاده از آن
اجزاء مختلف ترانکینگ
پس از اینکه به خوبی با مفهوم ترانکینگ چیست آشنا شدید، نوبت معرفی اجزاء تشکیل دهنده آن میرسد که شامل موارد زیر میشوند:
بدنه: محفظه یا بدنه ترانک دارای شیارهایی جهت قرارگیری پارتیشن است که معمولاً در شاخههای دو متری طراحی میشوند. اندازههای هر یک از آنها را میتوان در طبقات 80 در 50، 50 در 105، 50 در 195 پیدا کرد.
پارتیشن: جداکننده یا پارتیشن وظیفه دارد مسیر عبور سیم برق و کابل را از یکدیگر جدا کند. با این کار از بروز نویز و تداخلهای سیگنالی و الکترومغناطیسی جلوگیری میشود.
درب: این قطعه در دو نوع نرم و سخت طراحی شده و بر روی هر یک از شاخههای ترانک مستقر میشود. درب نرم به خاطر انعطافپذیری بالایی که دارد کاربردیتر بوده و به راحتی قابل جدا شدن است.
قطعه اتصال: این بخش از ترانک که با نام درزگیر هم شناخته میشود میتواند دو شاخه ترانک را به یکدیگر متصل کند. محل اتصال و قرارگیری نیز با این وسیله مخفی خواهد شد.
زاویه تخت: این زاویه برای اتصال دو ترانک در سطوح مسطح استفاده میشود که به شکل قائم بر هم قرار میگیرند.
مسدود کننده: جهت بستن بخش انتهایی و ابتدایی ترانک کاربرد دارد.
زاویه خارجی: این قطعه برای اتصال ترانکینگ در گوشه خارجی دیوار استفاده میشود.
زاویه داخلی: برای پوششدهی گوشه داخلی دیوار به کار میرود.
سه راهی: برای ایجاد انشعاب و شاخه در مسیر ترانکها طراحی شده است.
کادر ماژول: این کادرها جهت قرارگیری کلید و پریز بر روی بدنه ترانک کاربرد دارند. این قطعات معمولا در ابعاد 2، 4، 6 و 8 ماژول ارائه میشوند.
اهمیت استفاده از ترانکینگ در شبکه
از آنجایی که شبکههای خانگی و اداری همواره در حال توسعه هستند وجود ابزاری که بتواند علاوهبر امکان گسترش شبکه و دستگاههای موجود در آن، نظم شبکه را بر هم نزند ضروری است. ترانکینگها با اینکه فضای چندانی را اشغال نمیکنند، میتوانند یک مسیر کابلکشی هدفمند در اختیار شما قرار دهند. امکان قرار دادن کلید، پریز و کابلهای اضافی نیز میتواند در توسعه بیشتر شبکه، افزایش تعداد دستگاهها و همچنین کاربران متصل به شبکه مؤثر واقع شود.
حتما بخوانید: راهنمای خرید داکت، ترانک و کیستون شبکه (از کجا بخرم؟)
مزایای استفاده از ترانکینگ
به نظر شما مزیت استفاده از ترانکینگ چیست؟ در این بخش به معرفی نقاط قوت استفاده از چنین ابزاری میپردازیم. پس در ادامه همراه باشید:
کاهش نویز و محافظت از کابل: کابلها با جای گرفتن در محفظه ترانکینگ از هر گونه آسیب فیزیکی نظیر پوسیدگی، پارگی یا ساییدگی در امان میمانند. از سوی دیگر پارتیشنهای ترانکینگ هم از بروز نویز و اختلال سیگنال جلوگیری میکنند.
مدیریت آسان کابل: با طبقهبندی کابلهای مختلف در ترانکینگ علاوهبر دسترسی آسان، ظاهر مرتبتری هم به محیط میدهد.
ماژولار بودن: وجود کادرهای ماژول در ساختمان ترانکینگ امکان اضافه کردن پریز و کلید برق را در هر مکانی که بخواهید ارائه میدهد. بنابراین برای اضافه کردن یک کلید یا پریز نیازی به تراشیدن بخشی از دیوار نخواهد بود.
امنیت بالا در زمان سیمکشی همزمان: برخی اوقات نیاز است که کابلکشی شبکه در کنار سیمکشی تلفن و برق قرار بگیرد. استفاده از ترانکینگهای ضد حریق و آب موجب میشد که از بروز حوادث پیشبینی نشده ممانعت به عمل آید.
تنوع رنگی: رنگبندی متنوع ترانکینگها این امکان را به شما میدهد که مطابق با دکوراسیون و رنگ ساختمان خود دست به انتخاب بزنید. انتخاب هوشمندانه در کنار زیبایی بصری!
تفاوت داکت و ترانکینگ
یکی دیگر از تجهیزات شبکه که از لحاظ عملکرد تشابهاتی با ترانکینگ دارند داکتها هستند. داکتها اغلب بر روی سقف یا کف ساختمان نصب میشوند و برای عبور سیم و کابل و سازماندهی آنها کاربرد دارند. با اینکه این تجهیزات همچون ترانکینگها از کابلها در برابر آسیبهای خارجی جلوگیری میکنند اما فرق اساسی ترانکینگ و داکت را میتوان در موارد زیر دانست:
نصب: از نظر نصب و راهاندازی داکتها راحتتر از ترانکینگ مستقر شده و دردسر چندانی ندارند.
اندازه: ترانکها در مقایسه با داکتها میتوانند حجم بیشتری از کابلها را در خود جای داده و طبقهبندی کنند. یعنی کابلهای شبکه، تلفن، برق و سایرین را به راحتی عبور میدهند. این درحالی است که داکتها اغلب یک نوع کابل را در خود جای میدهند.
قیمت: از آنجایی که ترانکینگها نسبت به داکتها کاربردیتر هستند از لحاظ قیمتی در سطح بالاتری قرار میگیرند. اگر شما به دنبال محصولی ارزانتر از ترانکینگ میگردید که بتواند تا حدی همان کار را برای شما انجام دهد بهتر است داکتها را انتخاب کنید.
کارآیی: قابلیت نصب چندین کلید، پریز برق، پریز تلفن و عبور همزمان کابلها و سیمهای مختلف موجب میشود که ترانکینگها از نظر کارکرد از جایگاه بالاتری برخوردار باشند.
راهنمای خرید ترانکینگ
پیش از اینکه برای خرید ترانکینگ اقدام کنید، ابتدا باید سایز مناسب خود را انتخاب نمایید. یعنی باید ظرفیت شبکه و تعداد کابلهایی که مورد استفاده قرار میگیرند را برای انتخاب سایز ترانک در نظر بگیرید. نوع کابل نیز در خرید ترانکینگ مؤثر است. زیرا اگر ترانکینگ را برای عبور کابلهای شبکه نیاز دارید نوع ساده آن هم میتواند کار شما را راه بیاندازد. در صورتی که کابلکشی شما شامل کابلها و سیمهای برق و کابلهای شبکه است نوع پارتیشنداری را خریداری کنید که از جنس PVC ساخته شده است. از سوی دیگر باید تعیین کنید که ترانکینگ شما قرار است در کدام بخش ساختمان نصب شود. چراکه ترانکینگها متناسب با مکان نصب در انواع مختلفی طراحی شدهاند. در نهایت نیز رنگبندی ترانکینگ را مطابق با دکور ساختمان خود انتخاب نمایید.
حتما بخوانید: راهنمای خرید ترانکینگ و متعلقات
بهترین برند ترانکینگ
امروزه برندهای خارجی و داخلی زیادی در زمینه تولید ترانکینگ مشغول فعالیت هستند که هر یک از آنها به نوبه خود کیفیت قابل قبولی را ارائه میدهند. برای اینکه بدانیم بهترین برندهای ترانکینگ چیست لازم است برندهای زیر را بررسی کنیم:
برند لگراند: این شرکت که در بازارهای ایرانی نیز اسم و رسم پرآوازهای دارد در زمینه تولید تجهیزات شبکه ار جمله ترانکینگ، کابل شبکه و متعلقات آن شامل بدنه، درزگیر، کادر ماژول، درب و زاویههای مختلف فعالیت میکند. ترانکهای این برند از شیارهای چهارگانه با ظاهری جذاب و شکیل برخوردار هستند.
برند دانوب: شرکت دانوب یکی از شرکتهای تولید کننده ترانکینگ در ایران به شمار میرود. محصولات این برند قابلیت رقابت با همتایان خارجی خود را داشته و انعطافپذیری بالایی دارند. جنس ترانکینگ دانوب از PVC مستحکم بوده و در ابعاد 2 متری ارائه میشوند. شما میتوانید متناسب با سلیقه ترانکینگهای دانوب را رنگ کرده و به تعداد مورد نیاز پارتیشنبندی نمایید.
برند سوپیتا: این شرکت ایرانی یکی از تولید کنندگان مطرح داکت و ترانکینگ در ایران است که در تولید محصولات خود از PVC مرغوب بهره میبرد. همین امر نیز ترانکینگهای سوپیتا را در برابر حریق و نفوذ آب محافظت میکنند. محصولات این برند کاملاً مطابق با استانداردهای روز دنیا طراحی میشوند و از کیفیت خوبی برخوردار هستند.
آراستگی محیط با استفاده از ترانکینگ
با داشتن اطلاعات کاربردی در زمینه ترانکینگ چیست میتوانید از هزینههای اضافی خرید ترانکینگ یا کابلکشی بیرویه جلوگیری نمایید. از سوی دیگر بدون آسیب به ساختمان، ظاهری آراسته و شکیل به محیط بدهید. اگر قرار است در آینده دور یا نزدیک شرکت و شبکه خود را گسترش دهید انتخاب ترانکینگ به جای داکت میتواند کاملاً هوشمندانه باشد. چراکه کاربرد اصلی ترانکینگ را میتوان راحتی نصب و امکان انشعابات متعدد در کابلکشیهای اضافی دانست؛ بدون آنکه به ظاهر و دکوراسیون ساختمان آسیبی وارد شود. از اینکه تا پایان این مطب با مجله برقچی همراه بودید از شما عزیزان متشکریم. امیدواریم نظرات خود را در این زمینه با ما به اشتراک بگذارید.
حتما بخوانید: آموزش نصب پچ پنل ( راهنمای کامل)
دیدگاه شما