رنگ بندی کابل شبکه

رنگ بندی کابل شبکه

رنگ بندی کابل شبکه یا ترتیب سیم های کابل شبکه در واقع به کاربرد سیم های زوجی که در کابل شبکه و سوکت شبکه وجود دارد, اشاره می‌کند.

اهمیت رعایت رنگ بندی صحیح در اتصال سوکت به کابل شبکه در برقراری نوع ارتباط مورد نظر مشخص می‌شود. باید توجه داشت که برخلاف یه باور عمومی که همین که هر دو سر کابل شبکه رنگ‌ بندی یکسانی داشته باشد کافیست، باید با استاندارد سوکت زدن و ساختار کابل شبکه آشنا باشید. برای درک بهتر رنگ بندی کابل شبکه با ما همراه باشید.

فهرست:

چهار رنگ اصلی کابل شبکه

رنگ بندی کابل شبکه با  8 سیم با رنگ‌های مختلف مشخص می‌شود. 4 رنگ اصلی و 4 رنگ فرعی. 4 رنگ اصلی عبارتند از : سبز، آبی، نارنجی و قهوه‌ای و 4 رنگ فرعی هم ترکیبی از رنگ‌های اصلی با رنگ سفید هستند. یعنی سفید سبز، سفید آبی، سفید نارنجی و سفید قهوه‌ای. یک رنگ اصلی و یک رنگ فرعی با همدیگر تشکیل یه زوج می‌دهند. به عنوان مثال، رنگ سبز و رنگ سفید سبز می‌شود یه زوج که به همدیگر پیچیده شده‌اند.


بیشتر بخوانید:‌ کابل شبکه چیست؟ معرفی و انواع کابل شبکه


وظیفه هر رنگ در کابل شبکه UTP /وظیفه رشته سیم های کابل شبکه

رنگ‌های اصلی, به عنوان مثال رنگ اصلی(سبز) برای ارسال سیگنال مثبت و رنگ فرعی(سفید سبز) برای ارسال سیگنال منفی در نظر گرفته شده است‌ که هر دو باهم عمل ترنزمیت (transmit) یا انتقال داده را انجام می‌دهند. همچنین از آبی و سفید آبی برای انتقال صدا، از  سفید نارنجی و نارنجی برای ریسیو(receive) یا دریافت داده و از سفید قهوه‌ای و قهوه‌ای به عنوان لینک آگزیلاری‌(auxiliary) یا کمکی استفاده می‌شود.

استاندارهای کابل شبکه

در ادامه موضوع رنگ بندی کابل شبکه باید به استانداردهای کابل شبکه بپردازیم. به طور خلاصه، در بین این هشت سیم و هشت رنگ 4 عدد از آنها وظیفه انتقال سیگنال را بر عهده دارند و 4 سیم دیگر به منظور استفاده از سرعت‌های بالا مانند 1000 و استفاده های جانبی تعبیه شده است .
برای سوکت زدن نیز دو نوع عنوان  استاندارد A و B  وجود دارد. در سیم کشی این دو استاندارد ترتیب تمامی رنگ ها ثابت است و تنها جای رنگ های نارنجی و سفید نارنجی با جای رنگ های سبز و سفید سبز تغییر می‌کند .

رنگ بندی کابل شبکه استاندارد T-568A یا رنگ بندی کابل شبکه نوع Cross

رنگ بندی کابل شبکه نوع Cross
رنگ بندی کابل شبکه نوع Cross

رنگ بندی کابل شبکه استاندارد T-568B یا رنگ بندی Straight کابل شبکه

رنگ بندی کابل شبکه
رنگ بندی کابل شبکه

 

در نتیجه این این دو استاندارد برای منظورها و کابل کشی های متفاوت به کار می‌روند. اساس رنگ‌بندی استفاده این سوکت در تجهیزات شبکه می‌باشد . یعنی اینکه ما اگر 2 تا از تجهیزات هم خانواده مانند 2 دستگاه سوئیچ شبکه را به هم دیگر وصل کنیم حتما باید از رنگ‌بندی کراس یا استاندارد T-568A استفاده کنیم و اگر بخواهیم بین PC و سوئیچ شبکه ارتباط برقرار کنیم از از رنگ‌بندی Straight با استاندارد T-568B استفاده می کنیم.


بیشتر بخوانید: معرفی بهترین کابل شبکه


ساختار و رنگ بندی کابل شبکه در سیم‌های کراس‌ cross و استریت straight

کابل شبکه مستقیم یا استریت براي ارتباط سوئیچ شبکه به روتر  سوئيچ به کامپيوتر ، و هاب به کامپيوتر به کار مي‌رود. از طرف دیگر کابل کراس براي ارتباط دو پايانه مانند سوئيچ به سوئيچ، سوئيچ به هاب، هاب به هاب، روتر به روتر، کامپيوتر به کامپيوتر و روتر به کامپيوتر به کار مي‌رود.

همان‌طور که اشاره شد درون هر دو کابل 8 سیم وجود دارد. از ۸ سیم موجود ۴ تای آن‌ها استفاده نمی‌شود و فقط ۴ تای آن‌ها برای دریافت و ارسال به صورت مثبت و منفی به هم وصل می‌شوند. نکته قابل توجه این است که در هر دو سر سیم استریت ترتیب سیم‌ها یکی است ولی در سیم‌های کراس جای رنگ سبز و نارنجی در انتهای دیگر عوض می‌شود.

رنگ بندی سوکت یا کانکتور rj45

این سوکت در واقع دارای 8 پین یا تیغه می‌باشد، که 8 عدد سیم کابل شبکه را زیر این تیغه‌ها نگه می‌دارد. در کابل شبکه CAT6 و  کابل شبکه CAT5E یکی است و می‌تواند سرعتی معادل یک گیگ در ثانیه را فراهم آورد. در سیم‌های کراس یک سمت سوکت از رنگ‌های سفید نارنجی و نارنجی‌, سفید آبی و آبی برای انتقال و از سبز و سفید سبز برای دریافت استفاده می‌شود و در سمت دیگر سوکت از نارنجی و سفید نارنجی برای دریافت و از سبز و سفید سبز , آبی و سفید آبی برای انتقال استفاده می‌شود.

تا کنون در مورد رنگ بندی کابل شبکه، نحوه سکوت زدن و استاندارد کابل کشی سیم های بدون محافظ یا UTP سخن گفتیم. انواع مختلفی از کابل های شیلد دار موجود است و با نام های مختلفی مثل SUTP ، FUTP  از یکدیگر شناخته می شود اما اصطلاح رایج برای همه آنها SFTP است. سوکت زدن این نوع کابل‌ها کمی متفاوت که در ادامه به آن می‌پردازیم.

نحوه سوکت زدن کابل شبکه SFTP

سوکت کابل SFTP هم مثل سایر کابل های شبکه RJ45 می باشد اما کمی متفاوت است. به طوری‌که همگی باید دارای بدنه یا یک روکش فلزی برای اتصال به ارت باشند و ورقه فلزی داخل کابل یا سیم drain (سیم بدون روکش نازک داخل کابل) به بدنه فلزی سوکت لحیم یا اتصال یابد.

برخی از سوکت های باکیفیت SFTP  دهانه گشادتری نسبت به سوکت های معمولی هستند و دارای یک شانه کوچک برای مرتب سازی سیم های 8 تایی در کنار هم می‌باشد.


بیشتر بخوانید: تفاوت کابل شبکه UTP و SFTP چیست؟


رنگ بندی کابل تلفن: رنگ بندی کابل های مخابراتی

سیم و کابل مخابراتی دارای دو دسته رنگ اصلی و فرعی می باشند. رنگ های اصلی به ترتیب سفید، قرمز، مشکی، زرد و بنفش هستند و رنگ های فرعی به ترتیب آبی، نارنجی، سبز، قهوه ای و طوسی هستند. کلیه کابل های مخابراتی از ترکیب رنگ های اصلی با رنگ های فرعی بدست می آیند و نهایتا از این ترکیب رنگ های اصلی و فرعی بیست و پنج زوج تشکیل می شود.

به این ترتیب کابل‌های مخابراتی در تعداد زوج‌های مختلف تولید می‌شوند. به عنوان مثال سیم‌های تک زوج به عنوان سیم رانژه شناخته شده و سیم‌های دو زوج برای اتصال تلفن به پریز تلفن استفاده می‌شود.

رنگ بندی کابل شبکه در کیستون

کیستون (Keystone) یک قطعه کوچک است که رابط بین پریز شبکه و کابل شبکه و نهایتا کامپیوتر هست. کیستون شبکه بر اساس کابل به دو دسته CAT5,CAT6 تقسیم می‌شوند. انواع مختلفي از كيستون ها وجود دارد و شركت هاي مختلف محصولات خود را با اندكي تفاوت در ترتيب رنگ‌ها مي‌سازند اما همه ي آنها نیز بر روي بدنه ي خود ليبل‌هاي كوچكي دارند که ترتيب رنگها را بر اساس استاندار A و B مشخص می‌کند.


بیشتر بخوانید: کیستون چیست و چه کاربردهایی دارد؟


 

رنگ بندی کابل شبکه poe / رنگ بندی کابل شبکه برای دوربین مداربسته

POE به چه معناست؟

اصطلاح POE مخفف  Power Over Ethernet به معنای تغذیه از شبکه است. تجهیزاتی که دارای قابلیت POE هستند امکان تغذیه از طریق شبکه را دارند و برق مصرفی آن‌ها از طریق همان کابلی که آن‌ها را به شبکه متصل می کند تامین خواهد شد. هم‌چنین POE بخشی از یک استاندارد بین المللی است.

در این مکانیزم از کابل انتقال داده شبکه (Cat5 , Cat6) برای انتقال برق مورد نیاز دستگاه های انتهایی شبکه مانند اکسس پوینت و تلفن و سانترال و دوربین مداربسته و مواردی این چنین استفاده می‌شود.

همان‌طور که اشاره شد از میان ۴ زوج یا ۸ سیم کابل شبکه ، فقط چهار سیم  برای تبادل داده استفاده می شوند (نارنجی، نارنجی-سفید، سبز و سبز-سبز) در حالی که چهار سیم باقیمانده بیکار هستند. بنابراین در این مکانیزم از این ۴ سیم برای انتقال نیرو استفاده می‌کنند.

اگر یک مدار ساده مانند تصویر زیر را تصور کنید متوجه می‌شوید که می توان از زوج های آبی آبی سفید و قهوه‌ای و قهوه‌ای سفید برای انتقال توان استفاده کرد. بنابراین انتهای هر جفت باید به منبع تغذیه و دیگری به بار وصل شود. در این مثال باتری منبع تغذیه  و دوربین به عنوان بار خواهد بود. با منبع و بار در حلقه بسته، مدار زیر تکمیل شده و دوربین پاسخ را نشان می دهد.

POE به چه معناست؟
POE به چه معناست؟

ارسال برق به دوربین مداربسته IP با استفاده از یک منبع تغذیه معمولی یا یک دستگاه POE امکان پذیر است. دوربین مداربسته یا تلفن تحت شبکهVOIP با قابلیت POE بخش PD یا دیسپلیتر مخصوص در داخل آن دستگاه طراحی و نصب شده است و اگردارای قابلیت poe نباشد باید از جدا کننده پاور تکی استفاده نمائید.


بیشتر بخوانید: بهترین دوربین مداربسته خانگی


جمع‌بندی

در پست رنگ‌ بندی کابل شبکه (ترتیب سیم های کابل شبکه) به اهمیت رعایت رنگ بندی صحیح در اتصال سوکت به کابل شبکه صحبت کردیم. آموختیم که درون هر کابل 8 سیم وجود دارد. از ۸ سیم موجود ۴ تای آن‌ها استفاده نمی‌شود و فقط ۴ تای آن‌ها برای دریافت و ارسال به صورت مثبت و منفی به هم وصل می‌شوند. تفاوت سیم‌های استریت و کراس نیز ترتیب زوج‌ها در سیم‌های کراس بود که جای رنگ سبز و نارنجی در انتهای دیگر عوض می‌شود. هم‌چنین در مواردی که استفاده بهینه از کابل شبکه مورد نیاز از مانند دوربین مداربسته می‌توان از مکانیزم POE یا استفاده از زوج‌های بیکار برای انتقال توان استفاده کرد.

از اینکه با همراه بودید سپاسگزاریم.

همچنین شما می‌توانید با مرکز مشاوره و راهنمایی تیم برقچی با شماره 35000020-021 در تماس باشید تا مشاورین ما در اسرع وقت پاسخگوی شما باشند.
4.3/5 - (12 امتیاز)
اشتراک
اطلاع از
guest
3 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
دیدن همه دیدگاه ها
محمد طاها منصفی
محمد طاها منصفی
1 سال پیش

سلام وقت بخیر ببخشید کدوم رنگ سیم ها فرستنده وای فای هستند

علی محمدی
علی محمدی
2 سال پیش

سلام وقت بخیر من دو رشته ازسیمهای کابل شبکه مربوط به دوربینم قطع شده آیا میتوانم از دو رشته واسه انتقال برق استفاده کنم در صورت بلی کدام پینهای سوکت خالی باشه
با تشکر

سیدحامد علوی
سیدحامد علوی
2 سال پیش
پاسخ به   علی محمدی

رشته های 1 و 2 و 3 و 6 در کابل های شبکه برای انتقال اطلاعات استفاده میشه. و رشته های 4.5.7.8 کابل شبکه برای انتقال برق هست