معمولاً برای داشتن یک شبکه پایدار اینترنتی زیرساختهای خاصی مورد نیاز است که باید به شکل صحیح اعمال شوند. چراکه عملکرد سایر ابزارها و تجهیزات شبکه به همین زیرساختها متکی است. یکی از مهمترین اجزاء پسیو شبکه کابلها هستند. کابل شبکه کابلی است که جهت اتصال اینترنت به دستگاههای مختلف به کار میرود. اگر فرایند اتصال با مشکل مواجه شود ممکن است کابل شبکه شما معیوب باشد. بدیهی است که کابلهای معیوب موجب بروز مشکلات اتصال دستگاه میشوند. به همین منظور، باید با استفاده از یک سری آزمایشها و دستگاهها مشکلات و خطاهای موجود را بررسی کرده و جهت رفع آنها اقدام کنید. در این مقاله از برقچی قصد داریم شما را با نحوه تست کابل شبکه را با کمک تستر و بدون آن آموزش دهیم.
آشنایی با انواع تست کابل شبکه
امروزه روشهای مختلفی جهت تست کابل شبکه روی کار آمدهاند که هر یک از آنها الگوی عملکرد متفاوتی دارند اما اگر بخواهیم به شکل کلی به آن اشاره کنیم دو نوع تست کابل LAN وجود دارد. روش اول به وسیله دستگاهی به نام تستر صورت گرفته و در روش دوم آزمایشات مربوط به مشکلات کابل بدون این دستگاه انجام میشود. دو راهکار کاربردی دیگر که برای بررسی کابل شبکه یا همان تست فلوک استفاده فراوانی دارند را در ادامه مورد بررسی قرار میدهیم.
Premenant Test (تست پرمننت)
این نوع آزمایش اغلب توسط نصبکنندگان و با هدف تضمین انطباق بخش ثابت سیستم کابلکشی مورد استفاده قرار میگیرند. نحوه انجام تست پرمننت کابل شبکه چیست؟ برای انجام این کار، ابتدا دو سر کابل باید به کیستون متصل شود. سپس با ماژولهای پرمننت واقع در تستر فلوک، کابل را به دستگاه وصل میکنیم. این روش به خاطر وجود ماژولهای پرمننت تا حدی مشکل به نظر میرسد، اما نتیجه کاملاً رضایتبخش است. معمولاً برای شبکههای بزرگ و متوسط با اطلاعات زیاد، میتوان از چنین روشی کمک گرفت و از عملکرد کابل شبکه اطمینان حاصل کرد.
Channel Test (تست چنل)
تست چنل نوع دیگری از تست فلوک به شمار میرود که نسبت به روش قبلی سریعتر و راحتتر انجام میشود. برای استفاده از این تست کافی است دو سر کابل شبکه را به کیستون وصل کنید. سپس با کمک پچ کورد دستگاه را به کابلهای شبکه متصل نمایید و فرایند تست را آغاز کنید. برخی معتقدند کابلهایی که تست پرمننت را با موفقیت پشت سر بگذارند در تست چنل نیز به خوبی عمل میکنند. در غیر این صورت امکان خطا هم وجود دارد.
حتما بخوانید: انواع تست کابل شبکه
نحوه تست کابل شبکه
برای اینکه بهتر با نحوه تست کابل شبکه آشنا شوید، ابتدا باید فاکتورها و پارامترهای تأثیرگذار در فرایند تست را بشناسید. این فاکتورها همان ویژگیهای کابل شبکه هستند که باید متناسب با استاندارد به کار رفته عمل کنند. در صورتی که هر یک از این فاکتورها بنا به دلیلی استاندارد خود را رعایت نکنند عملکرد کابل شبکه دچار مشکل خواهد شد. از اینرو در زمان انجام تست باید آنها را در نظر بگیرید. در بخش زیر انواع تست کابل شبکه را به شما معرفی کرده و مراحل انجام آنها را آوردهایم.
نحوه تست کابل شبکه با تستر
1. یک دستگاه تستر کابل شبکه تهیه کنید. در صورتی که متوجه شدید که کابل شبکه یا LAN شما قادر به ارسال سیگنال نیست میتوانید با کمک گرفتن از یک تستر از خرابی آن مطمئن شوید. اگر از فروشگاههای اینترنتی تستر کابل را خریداری میکنید، توجه داشته باشید که این دستگاه دو جزء دارد. یکی از آنها درگاه اصلی تست و دیگری پورت گیرنده آن است. البته برخی از شرکتها ممکن است جک ورودی و گیرنده را در یک دستگاه قرار داده باشند. در هر حال، پیش از استفاده حتماً دستورالعمل محصول را مطالعه نموده و از وجود باتری در دستگاه مطمئن شوید.
2. یک سر کابل را به بخش TX دستگاه وصل کنید. برای این کار مهم نیست که کدام سر کابل شبکه را انتخاب کنید. توجه داشته باشید که در زمان اتصال باید یک صدای کلیک مانند بشنوید. این امر نشاندهده اتصال کابل به تستر است.
حتما بخوانید: نکات مهم نگهداری از سیم و کابل
3. سر دیگر کابل را به جک گیرنده یا همان بخش RX وصل کنید. در صورتی که ورودیهای TX و RX هر دو بر روی یک دستگاه قرار دارد هر دو سر کابل را به همان دستگاه وصل کنید. اما اگر تستر در دو بخش مجزا طراحی شده، هر یک از سرهای کابل را به یکی از دستگاهها متصل نمایید. (معمولاً قطعات مجزای تستر به خاطر کشیدن کابل به اتاق دیگر است تا فرایند اتصال کابل را در مسافتهای مختلف مورد بررسی قرار دهد.)
4. پس از وصل کردن کابل، تستر را روشن کنید تا فرایند آزمایش آغاز شود. معمولاً هر یک از ورودیهای تستر از نه عدد چراغ برخوردار هستند. هشت چراغ اول برای بررسی سیمهای کابل شبکه و چراغ نهم نیز مربوط به وضعیت اتصال به زمین است. اگر کابل شما به زمین متصل نباشد این چراغ روشن نمیشود و شما باید سایر چراغها را بررسی کنید. یعنی اگر تمامی چراغها (جز اتصال به زمین) به صورت همزمان روشن شوند کابل شبکه سالم بوده و هیچ مشکلی ندارد.
5. اگر چند یا تمامی چراغهای کابل ( به جز بخش اتصال به زمین) روشن نشدند، کابل معیوب است. بنابراین بهتر است کابل خود را تعویض کنید.
نحوه تست کابل شبکه بدون تستر
1. اولین نشانه معیوب بودن کابل اترنت، اتصال ضعیف است. برای بررسی این موضوع کافی است از کامپیوتر خود کمک بگیرید. نگاهی به نوار پایین سیستم بیاندازید تا وضعیت اتصال را مشاهده کنید. اگر کامپیوتر به شبکه متصل نبود ممکن است اشکال از کابل باشد.
حتما بخوانید: تأثیر نویز روی کابل شبکه
2. در گام دوم باید اتصال فیزیکی کابل را بررسی کنید و مطمئن شوید که کابل شبکه به صورت کامل به کامپیوتر و مودم متصل باشد. ابتدا کامپیوتر خود را چک کنید و کابل را تا انتها فشار دهید. اگر کابل حرکتی نکرد یعنی اتصال قبلاً انجام شده است. اما اگر صدای کلیک مانندی شنیدید یعنی قبلاً کابل به طور کامل به کامپیوتر متصل نشده است. همین روش را برای بررسی اتصال کابل به مودم استفاده کنید.
3. مودمها اغلب در بخش اتصال کابل شبکه به یک چراغ وضعیت مجهز هستند که قدرت سیگنال را نشان میدهد. چراغ سبز نشانگر اتصال موفق و چراغهای زرد و قرمز نشاندهنده مشکلات سیگنال هستند. اگر چراغ وضعیت مودم شما هنوز به رنگ سبز درنیامده است، باید اتصال خود را بررسی کنید.
4. مطمئن شوید که کابل شبکه دچار پیچخوردگی، ساییدگی، پارگی یا بریدگی نشده باشد. اگر هر گونه مشکلی در روکش و بدنه کابل مشاهده نمودید، بهتر است برای تعویض آن اقدام کنید. چراکه ممکن است دچار آسیب داخلی باشد.
5. یکی از روشهایی که ممکن است در نحوه تست کابل شبکه مفید واقع شود استفاده از یک کابل LAN جدید است. این کار به شما کمک میکند تا مشکل کابل یا مودم خود را تشخیص دهید. کافی است یک کابل شبکه جدید را به مودم و دستگاه وصل کنید. سپس منتظر بمانید تا اتصال برقرار شود. اگر اتصال برقرار شد یعنی کابل سالم است. اگر اتصال برقرار نشد، احتمالاً مشکل از مودم شما است.
حتما بخوانید: کارت شبکه چیست؟ هرآنچه که باید بدانید!
انتخاب بهترین روش تست کابل شبکه
همانطور که گفته شد، خرابی کابل LAN موجب اختلال در شبکه و عملکرد سایر تجهیزات آن میشود. بنابراین داشتن اطلاعات لازم در زمینه تست و بررسی وضعیت کابل میتواند از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری کند. به نظر شما باتوجه به آموزشی که در خصوص نحوه تست کابل شبکه در اختیار شما قرار دادیم کدام روش بهتر است؟ آیا تاکنون با مشکل اتصال کابل شبکه به کامپیوتر یا سایر دستگاهها مواجه شدید؟ انتخاب شما کدام یگ خواهد بود؟ از اینکه تا پایان با مجله برقچی همراه بودید از شما عزیزان متشکریم. امیدواریم با درج نظرات خود ما را در ارائه هر چه بهتر این مطالب یاری کنید.
دیدگاه شما