آموزش

برچسب کابل شبکه چیست؟ انواع و استانداردهای آن

یکی از رایج‌ترین روش‌ها برای سازماندهی کابل‌ها در یک شبکه منظم و اصولی برچسب زنی به کابل‌ها است. این کار برای تشخیص و تمایز کابل‌ها از یکدیگر ضروری به...
رضا میرزایی رضا میرزایی ۰۹ مهر ۱۴۰۳
4304
برچسب کابل شبکه چیست
مطالعه: 6 دقیقه
4304
0

یکی از رایج‌ترین روش‌ها برای سازماندهی کابل‌ها در یک شبکه منظم و اصولی برچسب زنی به کابل‌ها است. این کار برای تشخیص و تمایز کابل‌ها از یکدیگر ضروری به نظر می‌رسد. بنابراین برای همه افرادی که با تجهیزات شبکه سر و کار دارند، آشنایی با نحوه برچسب‌گذاری کابل شبکه ضروری است. اگر می‌خواهید بدانید که لیبل کابل شبکه چیست یا اصول برچسب‌گذاری کابل‌های شبکه کدام است، این مقاله را بخوانید.

لیبل کابل شبکه چیست؟

یک شبکه گسترده از اجزا و تجهیزات مختلفی تشکیل می‌شود. زمانی که تعداد کابل‌ها بالا می‌رود، شناسایی آن ها از یکدیگر دشوار به نظر می‌رسد. به خصوص در زمان عیب‌یابی شبکه، شناسایی کابل‌ها بیش از پیش سخت خواهد شد. در نتیجه برای تشخیص صحیح ویژگی‌ها و مشخصات یک کابل به آن برچسب می‌زنند. در واقع استفاده از برچسب کابل شبکه به شما کمک خواهد کرد که به راحتی تمایز آن‌ها را درک کنید. یعنی می‌توان گفت که استفاده از این برچسب‌ها یکی از اصول نظم‌دهی به شبکه است.

روش‌های متعددی برای لیبل گذاری و برچسب‌گذاری روی کابل‌های شبکه وجود دارد. هر کدام از این روش‌ها نشان دهنده یک اطلاعات و مشخصات خاصی درباره کابل است. در ادامه این مقاله درباره استانداردها و نحوه برچسب گذاری کابل شبکه بیشتر صحبت می‌کنیم. اما قبل از آن بهتر است که با یک نمونه از برچسب‌گذاری در کابل شبکه آشنا شوید و نوع و جزئیات اطلاعات روی آن را بدانید. عکس قرار داده شده در زیر یکی از نمونه روش‌های نام‌گذاری کابل‌ها است. پس حتما عکس را دقیق‌تر مشاهده کنید.

مفهوم پارامترهای لیبل کابل شبکه

مفهوم پارامترهای لیبل کابل شبکه

مزایای برچسب‌گذاری استاندارد کابل شبکه

استفاده از برچسب‌ها برای نظم دهی به کابل‌های شبکه مزایای بسیار زیادی دارد. این روش در واقع یک روش استاندارد و جهانی برای منظم کردن کابل‌های متصل به یک شبکه است. در واقع اصلی‌ترین مزیت استفاده از این روش کمک به اتلاف وقت کمتر است. این صورت که شما با استفاده از برچسب‌ها می‌توانید کابل‌ها را به راحتی پیدا کرده و از یکدیگر متمایز کنید. در نتیجه در زمانی که نیاز به عیب‌یابی یا ایجاد تغییرات در شبکه دارید، این کار زمان کمتری از شما می‌گیرد. شما با استفاده از مشخصات روی لیبل اطلاعات مفید و کاملی درباره نحوه اتصال یک کابل پیدا می‌کنید. در نتیجه استفاده از این روش برای تمام انواع شبکه توصیه می‌شود.

انواع لیبل کابل شبکه (LAN)

همانطور که در ابتدای مقاله هم گفتیم، برچسب گذاری بر روی کابل‌ها انواع مختلفی دارد. از جمله مهم‌ترین و کاربردی‌ترین انواع برچسب کابل شبکه می‌توان به لیبل پرچمی، لیبل شماره‌ای و لیبل کمربندی اشاره کرد. در این بخش به توضیح ویژگی‌های هر یک از این روش‌ها می‌پردازیم. در نتیجه شما می‌توانید بهترین روش را برای نظم‌دهی به شبکه انتخاب کنید. در ادامه جدولی خلاصه و مفید از مزایا و معایب هر کدام از این روش‌ها را آماده‌ کرده‌ایم.

نوع لیبل مزایا معایب
لیبل کمربندی بست محکم و ثابت

مقاومت خوب در برابر عوامل محیطی

قیمت بالا
لیبل شماره‌ای استفاده ساده برای همه افراد عدم امکان درج حروف
لیبل پرچمی قیمت مناسب

استفاده آسان

امکان باز شدن برچسب در صورت عدم نگهداری صحیح

لیبل پرچمی Flag Label

لیبل‌های پرچمی یکی از انواع پرکاربرد برچسب‌های کابل شبکه هستند. این لیبل‌ها معمولاً از جنس PVC ساخته می‌شوند. همچنین در برابر عوامل خارجی مانند مواد شیمیایی یا رطوبت مقاومت بالایی دارند. این برچسب‌ها را اصولاً بر روی قسمت ابتدایی و انتهایی کابل می‌چسبانند. همچنین مشخصاتی مانند پورت و رک را روی آن چاپ می‌کنند. از آن جایی که استفاده از لیبل پرچمی بسیار راحت است، بسیار پرکاربرد و پرطرفدار شده است. همچنین قیمت مناسب، یکی دیگر از ویژگی‌های مثبت آن است. این روش یکی از بهترین روش‌های برچسب‌گذاری کابل شبکه به شمار می‌آید.

لیبل پرچمی Flag Label

لیبل پرچمی Flag Label

لیبل شماره‌ای Tag Number

لیبل‌های شماره‌ای اصولاً کاربرد بسیار زیادی در نظم‌دهی شبکه دارد. این دسته از برچسب‌ها دارای اعداد و شماره‌هایی هستند که به وسیله آن ها می‌توان نوع پورت و رک کابل را به راحتی نشان داد. اعداد این لیبل مخصوص شبکه از 0 تا 9 را شامل می‌شوند.

لیبل شماره‌ای Tag Number

لیبل شماره‌ای کابل شبکه Tag Number

لیبل کمربندی کابل شبکه

به لیبل کمربندی، برچسب کپسولی یا بست‌خور هم می‌گویند. این لیبل‌ها اصولاً از جنس پلاستیک ساخته می‌شوند و به شکل جعبه‌ای هستند. برای نامگذاری کابل‌ها با استفاده از این نوع لیبل‌ها باید مشخصات کابل را روی یک برگه کاغذ که معمولاً همراه با لیبل‌های شماره‌ای به فروش می‌رسد، بنویسید. سپس آن را درون جعبه برچسب قرار دهید. در نهایت هم لیبل شماره‌ای را به کابل ببندید. لیبل‌های کمربندی یکی از تجهیزات برچسب‌گذاری کابل شبکه هستند.


حتما بخوانید: آشنایی با انواع روکش کابل شبکه (PVC، LSZH و ….)


استاندارد لیبل گذاری کابل شبکه

استانداردهای متنوعی برای انجام برچسب گذاری کابل‌های شبکه وجود دارد. در واقع مشخصاتی مانند مکان‌یابی رک شبکه، پچ پنل و کابل روی برچسب درج می‌شود. اما باید بدانید که شناسایی هر یک از این موارد هم اصول و روش‌های خاص خود را دارد. مثلاً برای چاپ مشخصات رک شبکه روی لیبل روش‌های متعددی وجود دارد. در واقع استاندارد TIA/EIA 606 برای برچسب‌گذاری یکی از رایج‌ترین انواع استانداردهای برچسب‌زنی کابل‌های شبکه و مخابراتی است. در این بخش به معرفی استانداردهای برچسب کابل شبکه می‌پردازیم.

استاندارد لیبل گذاری کابل شبکه

استاندارد لیبل گذاری کابل شبکه

مشخصات رک

دو روش اصلی و عمده برای شناسایی رک شبکه وجود دارد. این روش‌ها توسط سازمان‌های جهانی تعیین شده‌اند. بنابراین استانداردهایی هستند که در سراسر دنیا رعایت می‌شوند. یکی از این روش‌ها FS.XY نام دارد. به روش دیگر هم #FS.R می‌گویند.

روش FS.XY

در این روش هر کدام از حروف معنای خاصی دارند. به طور مثال حرف F نشان‌دهنده طبقه رک است. حرف S اسم اتاق کامپیوتر رک را نشان می‌دهد. XY هم مختصات قرار‌گیری رک را نشان می‌دهند.

روش #FS.R

برای انجام نام‌گذاری با این روش باید بدانید که حروف F و S مطابق روش قبلی تعیین می‌شود. اما چیزی که در این روش متفاوت است عدم وجود مختصات XY رک شبکه است. به جای آن از حروف R# استفاده می‌شود. این عدد بیان‌گر شماره اتاق شبکه است.

مشخصات پنل

به جز اطلاعات مربوط به رک شبکه، اطلاعات دیگری هم روی لیبل درج می‌شود. از جمله آن‌ها می‌توان به مشخصات پنل اشاره کرد. برای درج مشخصات پنل هم استاندارد خاصی وجود دارد. این استاندارد fs.R#-R است. F و S و R# همگی مطابق اطلاعات بالا استفاده می‌شوند.

مشخصات کابل

در نهایت هم مشخصات اصلی کابل روی لیبل درج می‌شود. معمولاً این مشخصات را در دو سر کابل نصب می‌کنند، تا به راحتی بتوان یک کابل را از دیگر کابل‌ها متمایز کرد. استاندارد جهانی مربوط به درج مشخصات کابل مطابق عبارت (مقصد) R1-r1:p1 و R2-r2:p2 (مبدأ) است.

مشخصات روی لیبل روش درج مشخصات
شناسایی رک FS.XY
#FS.R
شناسایی پنل FS.R#-R
شناسایی کابل مقصد : R1-r1:p1
مبدا : R2-r2:p2

حتما بخوانید: رنگ بندی کابل شبکه (LAN) و استانداردهای آن


نتیجه‌گیری

برچسب‌گذاری کابل‌ها یکی از مهم‌ترین مراحل ایجاد یک شبکه منظم و اصولی است. با انجام این کار علاوه بر نظم‌دهی به تجهیزات شبکه می‌توانید از امنیت آن هم مطمئن شوید. با مطالعه این راهنمای برچسب‌گذاری کابل شبکه می‌توانید اطلاعاتی درباره انواع روش‌های برچسب‌زنی و استانداردهای مربوط به آن را کسب کنید. سپس با استفاده از این اطلاعات یک شبکه منظم و اصولی طراحی نمایید.

سوالات متداول

لیبل پرچمی کابل شبکه چیست؟

لیبل پرچمی کابل شبکه یکی از محبوب‌ترین و پرکاربردترین انواع لیبل‌ها برای نظم دهی است که به صورت یک اتیکت روی کابل شبکه نصب می‌شود. این برچسب از جنس PVC ساخته می‌شود. به همین دلیل هم در برابر انواع مواد شیمیایی یا عوامل محیطی دیگر مقاوم است. سپس اطلاعات و مشخصات مورد نیاز روی آن چاپ می‌گردد.

استاندارد TIA/EIA 606 چیست و چه کاربردی دارد؟

این استاندارد یک روش جهانی برای انجام لیبل گذاری بر روی کابل‌های شبکه است. در این استاندارد نحوه نامگذاری کابل‌ها و حتی رنگ برچسب کابل شبکه و همه جزئیات مربوط به آن گنجانده شده‌است. معمولاً برای مدیریت کابل‌های مخابراتی، فیبر نوری و شبکه از این روش استفاده می‌شود.

آیا برچسب‌گذاری کابل‌های شبکه تاثیری بر عملکرد شبکه دارد؟

برچسب گذاری شبکه ممکن است بر روی عملکرد کلی آن تاثیری نداشته باشد. اما بر نظم‌دهی و مدیریت شبکه تاثیر بسزایی دارد. در واقع بدون انجام برچسب گذاری مدیریت کابل‌های متعدد عملاً غیر ممکن می‌شود. به همین دلیل هم این مسئله از اهمیت زیادی برخوردار است. تا جایی که استانداردهای بین المللی برای انجام آن تعیین کرده‌اند.

بهترین نوع لیبل برای برچسب گذاری کابل شبکه کدام است؟

انتخاب نوع برچسب گذاری با توجه به سلیقه و نیاز کاربر متفاوت است. اما به طور کلی بهترین روش برای انجام این کار استفاده از لیبل‌های پرچمی است. زیرا این لیبل‌ها از مقاومت خوبی در برابر عوامل بیرونی برخوردارند. در عین حال هم ساده و قابل فهم هستند.

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک گذاری مطلب

مراحل کار برقچی

درخواست خرید
مشاوره و راهنمایی
اعلام قیمت
صدور پیش‌فاکتور
آماده‌سازی کالا
ارسال کالا در همان روز
صدور فاکتور
تسویه نهایی
ارسال کالا
در همان روز

دیدگاه شما

اشتراک
اطلاع از
guest
0 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی ترین بیشترین رای
Inline Feedbacks
دیدن همه دیدگاه ها

مقالات مرتبط

<