الکتروموتور

مرتب سازی بر اساس:
  • ارزان ترین
  • گرانترین
  • پرفروش ترین
  • محبوب ترین
لیست قیمت

الکتروموتور (Electric motor) یا موتور الکتریکی چیست؟

در دنیای توسعه‌یافته امروز و با پیشرفت‌های زیادی که در زمینه ماشین‌آلات و تکنولوژی صورت‌گرفته است، کمتر پیش می‌آید که کسی با موتور الکتریکی آشنایی نداشته باشد. الکتروموتور یک دستگاه الکترومکانیکی مدرن است. این دستگاه قادر است انرژی الکتریکی را به نیروی مکانیکی تبدیل کند. 
انرژی الکتریکی که توسط جریان الکتریکی درون سیم‌پیچ با میدان مغناطیسی تعامل دارد منجر به حرکت گشتاور و در نتیجه منجر به تولید انرژی مکانیکی می‌شود. انواع مدل‌های ساخته شده الکتروموتور به‌واسطه مغناطیس کار می‌کنند. باید این نکته را ذکر کنیم که الکترومغناطیس یک منبع مهم برای الکتروموتور است. تعداد زیادی از موتور‌های الکتریکی از نوع دوار هستند و برخی هم به‌صورت خطی عمل می‌کنند. 

تاریخچه پیدایش و توسعه الکتروموتورها

اولین موتور الکتریکی یک الکتروموتور استاتیکی ساده است که در سال 1740 توسط اندرو گوردون ساخته شد. شخص دیگری به نام مایکل فارادی، به کشفیات القایی الکترو مغناطیسی دست یافت و این کار پیشرفت اساسی در زمینه علم برق بود. نیکولا تسلا در سال 1882 میدان مغناطیسی دوار را پایه گذاری کرد. او با این کار راهی برای استفاده میدان مغناطیسی دوار به منزله نیروی مکانیکی باز کرد.
در سال 1883 از این اصول برای طراحی یک موتور القایی دو فاز استفاده کرد. در سال 1885 فردی با نام گالیلئو فراریس به طور مستقل تحقیقاتی را در زمینه الکترو موتور‌ها آغاز کرد و در سال 1888 تحقیقات خود را به صورت مقاله به آکادمی سلطنتی علوم در شهر تورین واقع در ایتالیا ارائه کرد. کار نیکولا تسلا امروزه با عنوان انقلاب صنعتی دوم یاد می‌شود.

نیکولا تسلا به این نکته اشاره می‌کند که می‌توان در راستای حذف کلکتورها اقدام کرد. به صورتی که الکتروموتور با میدان دوار شروع به حرکت کند. تسلا بعدها موفق به کسب حق امتیاز شماره 194/416/0 ایالات متحده برای اختراع موتور خود شد. در سال 1890 میخاییل اسیبوویچ یک موتور سه فاز روتور قفسی اختراع کرد. این موتور امروز به طور وسیع و در کاربرد‌های گوناگون استفاده می‌شود.

تفاوت الکتروموتور با موتوربرق و ژنراتور چیست؟

موتوربرق، ژنراتور و الکتروموتور قطعه‌های اصلی در دنیای الکتریکی هستند که نقش حیاتی در زندگی روزمره ما ایفا می‌کنند. در ژنراتور و موتوربرق انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی تبدیل می‌شود درحالی‌که الکتروموتور از برق برای تولید انرژی مکانیکی استفاده می‌کند. در الکتروموتور جریان برق باید به سیم‌پیچ آرمیچر برای به حرکت درآوردن و چرخش آرمیچر منتقل شود. درحالی‌که سیم‌پیچ آرمیچر در ژنراتور و موتوربرق کار تولید برق را انجام می‌دهد. در نهایت باید یادآور شویم که منبع انرژی موتور الکتریکی، ژنراتور است؛ اما منبع انرژی ژنراتور توربین‌های آبی، بادی و بخار است.

کاربرد‌های الکتروموتور‌ها

بیشتر صنایع امروزی، به‌منظور تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی از موتور‌هایی با سازوکار خاص استفاده می‌کنند. الکتروموتورها در دنیای امروزی به بخش جدایی‌ناپذیری در صنعت تبدیل شده‌اند و بخش زیادی از محصولات الکتریکی موجود در بازار به این موتور مجهز هستند. این موتور در دسته‌بندی‌های مختلفی مورداستفاده قرار می‌گیرد. در زیر به موارد کاربرد این موتور اشاره شد است:

کاربرد الکتروموتور در صنعت

  •  دمنده‌های مختلف
  • کارخانه‌ها
  • دستگاه‌های بسته‌بندی و چاپ
  • ربات‌های صنعتی
  • انواع پمپ و کمپرسور
  • صنعت فولاد  و سیمان
  • صنایع دریایی
  • صنایع هیدرولیک

کاربرد الکتروموتور در صنعت حمل‌ونقل

  • خودرو‌های پیشرفته برقی و لوازم هیبریدی
  •  صنعت هوافضا
  • جرثقیل‌ها

کاربرد الکتروموتور در تجهیزات پزشکی

  •  دستگاه سی‌تی‌اسکن و تصویربرداری پزشکی
  • تجهیزات جراحی
  •  پروتز

در هر یک از این دسته‌بندی‌ها الکتروموتور‌ها در ابعاد و سایز‌های مختلفی مورداستفاده قرار می‌گیرند. ذکر این نکته ضروری است که علاوه بر سایز، مشخصات فنی الکتروموتورها بر اساس نیازمندی مختلف تنظیم می‌شوند.

اجزا و ساختار الکتروموتور

یک موتور الکتریکی ساده از 6 بخش اصلی تشکیل شده است که شامل:

  •  آرمیچر
  •  زغال هادی
  • سوئیچ تغییر‌دهنده جهت برق
  • محور
  •     آهنربا
  • منبع برق DC

سایر اجزای الکتروموتور شامل موارد زیر است:

  • شافت: قطعه‌ای فلزی که از داخل، به خارج بدنه الکتروموتور نیرو وارد می‌کند. این نیرو را از چرخش موتور الکتریکی گرفته شده است. 
  • استاتور: یک قطعه ثابت باقی می‌ماند و معمولاً از تعدادی آهنربا تشکیل شده است. ممکن است یک آهنربا دائمی یا آهنربا الکتریکی باشد. آهنرباهای الکترومغناطیسی دارای یک سیم پیچ است که معمولاً از سیم مسی ساخته شده. 
  • کموتاتور: این قطعه در نزدیکی استاتور است، این قطعه جهت جریان را در دستگاه تغییر می‌دهد. این یکی از قطعات متحرک در موتورهای الکتریکی است. 
  • جاروبک: قطعه‌ای است که با کموتاتور در تماس است و برای تکمیل سوئیچ و تغییر جریان استفاده می‌شود. 
  • بلبرینگ‌: یاتاقان‌های یک موتور الکتریکی در نزدیکی نقطه‌ای قرار دارند که شافت از قاب و بدنه خارج می‌شود و اجازه می‌دهند تا شافت با حداقل اصطکاک بچرخد و حرکت ناخواسته را از بین می‌برند. 
  • روتور: روتور یا همان آرمیچر قطعه حامل جریان است که در مرکز موتور الکتریکی قرار دارد. و زمانی که تحت تاثیر میدان مغناطیسی قرار می‌گیرد و سیم پیچ برای ایجاد گشتاور مکانیکی در تعامل است و چرخش شافت را ایجاد می کند. 
  • براکت: براکت به قاب در قسمت انتهای قاب متصل شده است، شافت الکتروموتور متصل شده و وسیله‌ای برای ایمن‌سازی دستگاه و محل عبور شافت میباشد.

در ادامه باید به این نکته بپردازیم که انواع موتور‌های الکتریکی از نظر جریان مصرفی به دودسته تقسیم می‌شوند. در زیر آن‌ها را نام‌برده و اجزای تشکیل‌دهنده آن‌ها معرفی می‌شود.

 الکتروموتور یا جریان مستقیم DC (Direct Current): اجزای این موتور شامل استاتور، روتور، شفت، بلبرینگ، سیستم تهویه هوا و پوسته مخصوص موتور AC است.

   الکتروموتور یا جریان متناوب AC(Alternative Current): اجزای این موتور شامل روتور مخصوص DC، جاروبک DC، استاتور DC و سیستم تهویه است. به‌طورکلی اجزای سازنده هر یک از این موتور‌ها از نظر دسته‌بندی یکسان هستند، اما هر کدام دقیقاً بر اساس سازوکار AC و DC ساخته شده‌اند.

بررسی انواع الکتروموتورها

پیش‌تر گفته شد که انواع الکتروموتورها بر اساس به دودسته عمده تقسیم می‌شوند. در زیر به معرفی انواع هر یک از آن‌ها و ذکر مزایا و معایب آن‌ها می‌پردازیم.  طبقه بندی الکتروموتورها در تصویر زیر نمایش داده شده است:

انواع الکترموتور

الکتروموتور DC یا جریان مستقیم

موتور DC دارای آرمیچری از آهنربای الکتریکی است. در این موتور یک سوئیچ گردشی جهت جریان الکتریکی را در هر سیکل دو بار برعکس می‌کند تا آهنربای الکتریکی به وجود آید و در آرمیچر آهنربای دائمی را در بیرون آرمیچر جذب و دفع می‌کند. سرعت دوران موتور DC به ولتاژ ورودی و گشتاور جریان ورودی وابسته است. انواع الکتروموتور جریان مستقیم:

  •  الکتروموتور DC سری (Series): این موتور دارای گشتاور راه‌انداز بالا است و در صنایعی مانند جرثقیل، بالابر هیدرولیک و... که به گشتاوری بالا نیاز دارند مورداستفاده قرار می‌گیرد. 
  • الکتروموتور DC شانت (Shunt): این موتور‌های DC دارای گشتاوری حرکتی حداکثر در دور نامی هستند. این نوع از الکتروموتورها نباید در زیر بار سنگین به کاربرد شوند؛ چون جریان آرمیچر آن‌ها بیش از حد بالا رفته و به موتور آسیب وارد می‌کند. از این دینام در هواکش‌های صنعتی و دمنده‌ها استفاده می‌شود.
  •  الکتروموتور DC مرکب (Compound): در این الکتروموتور خصوصیات موتور سری و شانت وجود دارد و به دودسته الکتروموتور کمپوند اضافی و الکتروموتور کمپوند نقصانی تقسیم می‌شوند. در الکتروموتور کمپوند اضافی خصوصیاتی که در موتور سری لازم استفاده می‌شود؛ اما به این شرط که با برداشتن بار موتور غیرقابل‌مهار نشود و دور آن خیلی بالا نرود.

نوع کمپوند نقصانی آن در بار‌های کمتر از بار‌های نامی و مواردی که به‌سرعت تقریباً ثابت نیاز باشد استفاده می‌شود.

موتور تحریک مستقل

موتور DC که در آن سیم پیچ از طریق یک منبع تغذیه جداگانه تحریک می‌شود، تحت عنوان موتور تحریک مستقل شناخته می‌شود. با کمک منبع تغذیه جداگانه، سیم پیچ آرماتور برانگیخته شده و شار مغناطیسی تولید می‌کند.

موتور خود تحریک

با توجه به نوع اتصال سیم پیچ، موتور خود تحریک به سه دسته تقسیم می‌شود: موتور DC سری، موتور DC شنت و موتور DC کامپوند.

موتور DC شنت

موتوری است که در آن سیم پیچ به صورت موازی با آرماتور بسته می‌شود.

موتور DC سری

در این موتور، سیم پیچ به صورت سری با آرماتور بسته می‌شود.

موتور DC کامپوند

موتوری است که در آن هر دو نوع اتصال سری و موازی بین سیم پیچ و آرماتور برقرار است. موتور کامپاند به دو دسته شنت کوتاه و شنت بلند تقسیم می‌شود.

شنت کوتاه

اگر سیم پیچ تنها به صورت موازی با آرماتور در ارتباط باشد و ارتباط سری وجود نداشته باشد، اصطلاحا به آن شنت کوتاه گفته می‌شود.

شنت بلند

اگر سیم پیچ میدان شنت، به صورت موازی با آرماتور و سیم پیچ سری باشد ، موتور به عنوان موتور شنت بلند شناخته می‌شود.

الکتروموتور AC یا جریان متناوب

عمومی‌ترین دینام مورداستفاده در کاربرد‌های صنعتی و خانگی است. این دینام به دودسته الکتروموتور سنکرون و الکتروموتور آسنکرون تقسیم می‌شود. نوع سنکرون آن به دلیل دور ثابتی که دارد در تجهیزات ساعت‌های الکتریکی مورداستفاده قرار می‌گیرد. 

مزایای استفاده از الکتروموتور‌های جریان متناوب

  • طراحی ساده و مستحکم
  •    قیمت مناسب
  • هزینه نگهداری پایین
  •    اتصال آسان و کامل به یک منبع تغذیه

موتور القایی

این نوع موتور از پدیده القای الکترومغناطیس برای تبدیل انرژی الکتریکی به نیروی مکانیکی استفاده می‌کند. بر اساس ساختار روتور، موتور القایی به دو دسته تقسیم می‌شود: موتور القایی روتور قفس سنجابی و موتور القایی روتور زخم.

الکتروموتور القایی

روتور قفس سنجابی

موتوری که در آن روتور قفس سنجابی به کار رفته، تحت عنوان موتور القایی قفس سنجابی شناخته می‌شود. روتور قفس سنجابی، صدای وزوز موتور و قفل مغناطیسی را کاهش می‌دهد.

روتور زخم

این نوع روتور به اسم روتور حلقه لغزش نیز شناخته می‌شود. این روتور در گذشته بیشتر استفاده می‌شد اما امروزه استفاده از آن خیلی کم است. علاوه بر نوع روتور، موتورهای القایی بر اساس تعداد فاز به دو دسته موتور القایی تک فاز و موتور القایی سه فاز دسته بندی می‌شوند.

موتور القایی تک فاز

دستگاهی است که انرژی الکتریکی AC تک فاز را با استفاده از پدیده‌ی القای الکترومغناطیس به انرژی مکانیکی تبدیل می‌کند. چنین دستگاهی به عنوان موتور القایی تک فاز شناخته می‌شود.

موتور القایی سه فاز

دستگاهی است که انرژی الکتریکی AC سه فاز را به با استفاده از پدیده‌ای القای الکترومغناطیس به انرژی مکانیکی تبدیل می‌کند. چنین دستگاهی به عنوان موتور القایی سه فاز شناخته می‌شود.

موتور خطی

موتور خطی، نوعی الکتروموتور است که به جای نیروی دورانی، نیروی خطی تولید می‌کند. روتور و استاتور موتور خطی، بر خلاف سایر الکتروموتورها استوانه‌ای نیست. این نوع موتور در درب‌های کشویی و اکچویتورها کاربرد دارد.

موتور سنکرون

دستگاهی است که جریان متناوب با فرکانسی مشخص را به انرژی مکانیکی تبدیل می‌کند. در موتور سنکرون، سرعت موتور همگام با فرکانس منبع تغذیه است. سرعت سنکرون با توجه به گردش میدان مغناطیسی اندازه گیری می‌شود و وابسته به فرکانس و قطب‌های موتور است. موتور سنکرون به دو دسته رلوکتانس و هیسترزیس تقسیم می‌شود.

موتور رلوکتانس

دستگاهی است که آغاز فرآیند آن مشابه یک موتور القایی است در حالیکه مانند یک موتور سنکرون کار میکند.

موتور هیسترزیس

موتور هیسترزیس نوعی از موتور سنکرون است که روتور آن به شکل استوانه و از جنس فرومغناطیس است که گشتاور هسترزیس از طریق جریان گردابی موتور تولید می‌شود.

الکتروموتورهای پله‌ای

نام دیگر الکتروموتورهای پله‌ای، استپر موتور است. این الکتروموتورها با استفاده از ساختار روتورشان به زمین محکم می‌شوند. موتور‌های مغناطیس ثابت یک آهنربا در روتور خود دارند. موتور‌های رلوکتانس متغیر یک هستة فلزی دارند و موتور‌های هیبریدی از هر دو استفاده می‌کنند.
انواع دیگری از الکتروموتورها وجود دارند که به شرح مختصر ویژگی‌های آن‌ها در جدول زیر اشاره شده است.

نوع    ویژگی
موتور خطی    در یک‌جهت خطی می‌لغزد.
موتور اولتراسونیک    به‌وسیله ارتعاشات اولتراسونیک حرکت می‌کند.
موتور بدون هسته    موتور DC جاروبک دار با روتور فاقد هسته آهنی
موتور یونیورسال     موتوری با روتور و استاتور که هم با جریان متناوب و هم با جریان مستقیم کار می‌کند.
موتور SR    یک موتور پله‌ای VR که دارای عملکردی برای تشخیص موقعیت روتور است که به آن امکان می‌دهد تا سنکرون بماند.

نحوه پلاک خوانی الکتروموتور

کارخانه روی انواع الکتروموتورها پلاکی نصب می‌کند که کلیه اطلاعات موتور الکتریکی بر روی آن درج شده است. درصورتی‌که موارد اعلام شده به طور درست رعایت نشود موتور الکتریکی می‌سوزد یا عمر مفید آن کاهش پیدا می‌کند. علائم اختصاری به شرح زیر است:

معمولا اطلاعاتی در بر روی پلاک الکتروموتور حک می‌شوند عبارت اند از: توان، ولتاژ، جریان حداکثر، سرعت، حروف طراحی، ضریب سرویس، فرکانس، راندمان، کلاس عایقی، کارکرد، نوع قاب، چرخ دنده‌ها، مدل و شماره سریال. گاهی مواقع خواندن پلاک موتور می‌تواند به یک چالش تبدیل شود. اکثر کارخانه ها اطلاعات متفاوتی در پلاک موتور قرار می‌دهند، همینطور اکثر مواقع پلاک کثیف میشود، آسیب میبیند و گاهی کنده می‌شود. همه این موارد باعث میشوند خواندن پلاک موتور یک کار دشوار و گاهی ناامید کننده باشد.

  • NO: مدل موتور است که معمولاً توسط کارخانه نوشته می‌شود.
  •  Type: نام موتور، با داشتن این نام و مراجعه به شرکت سازنده می‌توانید اطلاعات بیشتری در مورد آن به دست آورید.
  • AMPS: حداکثر جریان مجازی است که موتور برای کارکردن به آن نیاز دارد.
  •    V: ولتاژ کاری الکتروموتور است و نباید ولتاژ کمتر یا بیشتر به سیم‌پیچ‌های الکتروموتور اعمال گردد. در صورت داشتن علامت ستاره (Y) یا مثلث ولتاژ در همان اتصال استفاده شود.
  •  HERTZ: مشخص می‌کند که فرکانس کاری موتور چقدر است و معمولاً فرکانس کاری موتور‌ها 50 یا 60 هرتز است.
  •  DATE: تاریخ ساخت موتور را مشخص می‌کند.
  •  R.P.M: نشان‌دهنده دور الکتروموتور در یک دقیقه در روی شفت خروجی است.
  • KW: مقدار توان الکتروموتور را نشان می‌دهد.
  • IP: میزان حفاظت الکتروموتور در مقابل گردوغبار مطابق اطلاعات زیر است.
  • P.H: انواع حفاظت‌ها مطابق استاندارد 40050
  • P00: در این مورد موتور باید در یک فضای سرپوشیده نگهداری شود و بدون حفاظت در مقابل تماس با اجسام خارجی و آب است.
  • P10: در مقابل تماس دست و اجسام خارجی محفوظ است. این موتور می‌تواند در فضای باز و زیر باران کار کند.
  • P11: در مقابل تماس دست، اجسام خارجی و آب محفوظ است.
  • P20: در مقابل تماس انگشت و اجسام با وزن متوسط بدون حفاظ در مقابل آب محفوظ است و باید برای موتور سرپوش مناسب تهیه شود.
  • P21: در مقابل تماس انگشت و اجسام با وزن متوسط محفوظ و ضد آب است.
  •  P22: در مقابل تماس انگشت و اجسام با وزن متوسط محفوظ است و در مقابل ترشح آب به طور عمودی یا مایل با زاویه بیشتر از 30 درجه نسبت به افق محفوظ است.
  • P30: در مقابل تماس با ابزار‌ها و اجسام خارجی سبک‌وزن محفوظ است؛ اما در برابر آب محافظت ندارد.
  • P31: در مقابل تماس با اجسام و ابزارهای سبک‌وزن محفوظ و ضد آب است.
  • P32: در مقابل ترشح آب به طور عمودی ی مایل با زاویه بیشتر از 30 درجه نسبت به افق محفوظ است. همچنین در برابر تماس با اجسام خارجی سبک وزن محفوظ است.
  • P40 و بالاتر: در برابر کلیه عوامل خارجی محفوظ است.

استاندارد تعریف شده دررابطه‌با IP Electric Motor

از حرف W بعد از دو رقم اعلام شده در مواردی کاربرد دارد که ماشین الکتریکی طراحی شده دارای مدار باز با سیستم خنک‌کننده هوا و در شرایط جوی کار می‌کند. این عمل به صورتی است که نفوذ باران و گردوغبار را در شرایط کنترل شده‌ای به داخل ماشین الکتریکی کاهش داده و کنترل می‌کند. توجه داشته باشید که مقدار جزئی ذرات وارد شده در عملکرد موتور تأثیری ندارد.

ارقام اول: درجه حفاظت جانی تعریف شده و مشخصات آن

  •    0: ماشین حفاظت نشده است.
  • 1: در مقابل دست انسان و اجسام با قطر بیش از 50 میلی‌متر محفوظ است.
  •  2: در مقابل انگشتان انسان و اجسام با قطر بزرگتر از 12 میلی‌متر محفوظ است.
  • 3: در مقابل اجسام الکتریکی با قطر بیش از 2.5 میلی‌متر محفوظ است.
  •    4: در مقابل سیم‌های نازک و عایق‌های با قطر بیش از 1 میلی‌متر محفوظ است.
  • 5: داخل ماشین الکتریکی که در برابر گرد و غبار که بیش از حد برای آن زیان‌بار است محافظت شده است.
  • 6: در مقابل گرد و غبار کاملا محافظت شده است.

ارقام دوم: درجه حفاظت در مقابل رطوبت تعریف شده و مشخصات آن

  •  0: ماشین در برابر رطوبت هیچ حفاظتی ندارد.
  • 1: الکترو موتور در برابر چکیدن آب به صورت قائم محافظت شده است.
  • 2: الکترو موتور در مقابل چکیدن آب با انحراف 15 درجه نسبت به قائم محافظت شده است.
  • 3: موتور الکتریکی در مقابل ترشح آب محافظت شده است.
  • 4: الکترو موتور در برابر پاشیدن آب محافظت شده است.
  • 5: الکترو موتور در برابر خوردن آب محافظت شده است.
  • 6: الکترو موتور در برابر سیلاب محفوظ است.
  • 7: الکترو موتور در برابر اثرات مخرب غوطه‌وری محفوظ است.
  •  8: الکترو موتور توانای غوطه‌وری دائم در آب را دارد.

استاندارد‌های مورداستفاده در الکتروموتورها

اصطلاحات فنی

 استاندارد IEC

       استاندارد معادل DIN

مقادیر نامی و مشخصات کارایی

    60034-1

-

درجه حفاظت

  60034-5

      40052،40051، 40050

روش خنک‌کاری

    60034-6

-

نحوه نصب

    60034-7

    42950

علامت‌گذاری ترمینال و جهت چرخش

    60034-8

42401

حدود نویز 

 60034-9  

    T 10 45635

مشخصات کارایی راه‌اندازی

    60034-12

-

حدود ارتعاشات

    60034-14  

-

ولتاژ استاندارد

60038   

-

ابعاد و توان خروجی نامی

    60072

    42677، 42673

مواد عایق

    60085

-

فلنج نصب 

-

42948

خار روی شفت

-

6880

گلند مورداستفاده در ترمینال

-

46320

کلاس‌های عایق حرارتی الکتروموتور

هدف از کلاس حرارتی عایق موتور، تعیین ظرفیت عایق سیم‌پیچ‌های الکتروموتور برای تحمل گرما است وبا نام کلاس عایق حرارتی موتور شناخته می‌شود. عایق‌های موتور الکتریکی باتوجه‌به درجه حرارت موتور در محیط‌های مختلف کاری در چهار کلاس (A،B،F،H) تعریف شده است. بر اساس این استاندارد درجه حرارت محیط 40 درجه سانتی‌گراد در نظر گرفته می‌شود.

درجه حرارت تعیین شده با یک بازه حداکثر 10 درجه برای گرم‌ترین نقطه در مرکز پیچی (HOT SPOT) در نظر گرفته می‌شود.

  1.    کلاس حرارتی A: 105 درجه سانتی‌گراد
  2.  کلاس حرارتی B: 130 درجه سانتی‌گراد
  3. کلاس حرارتی F: 155 درجه سانتی‌گراد
  4. کلاس حرارتی H: 180 درجه سانتی‌گراد

اصلی‌ترین جزئی که تحت‌تأثیر حرارت و گرمای تولید شده قرار می‌گیرد سیستم عایق‌بندی الکتروموتور است که از سیم‌پیچ‌ها محافظت می‌کند. راحت‌ترین راه برای تشخیص کلاس حرارتی، پلاک خوانی الکتروموتور است که توضیح داده شد.

نکات مهم خرید و انتخاب الکتروموتور

هنگام خرید الکتروموتور با دادن یک‌سری از اطلاعات و مشخصات به فروشنده می‌توانید تعیین کنید که چه مدل موتوری مدنظر شما است. نکات مهمی که در هنگام خرید باید به آن‌ها توجه کنید شامل:

توان الکتروموتور

مهم‌ترین شاخص در زمان خرید الکتروموتور برای کاربرد‌های مختلف آن میزان توان خروجی آن است. این تعریفی برای میزان انرژی مکانیکی تحویل داده شده در یک بازه زمانی مشخص مثلاً یک ثانیه است. دو واحد اندازه‌گیری برای الکتروموتور تعریف می‌شود که اسب بخار و کیلووات نامیده می‌شود. به طور معمول، یک اسب بخار حدود 746 وات یا 0.746 کیلووات توان دارد.

سرعت الکتروموتور

سرعت الکتروموتور عامل مهم دیگری است که باید در هنگام خرید به آن توجه کرد. این کمیت بر اساس دور بر دقیقه بیان می‌شود. معمولاً الکتروموتورها دارای سرعتی برابر 3000 تا 1400 دور بر دقیقه هستند. هر چقدر سرعت الکترو موتور کمتر باشد قیمت آن بیشتر است.

تک‌فاز یا سه‌فاز بودن الکتروموتور

الکتروموتورها معمولا به دو دسته تک‌فاز و سه‌فاز تقسیم می‌شوند. این دو نوع الکتروموتور دارای ویژگی‌ها و کاربردهای متفاوتی هستند.

الکتروموتور تک‌فاز:
  •  معمولا برای استفاده در خانه‌ها و کاربردهای خرد استفاده می‌شود.
  • به راحتی قابل نصب و استفاده است و به تنهایی نیز می‌تواند کار کند.
  • برای تجهیزات کوچکتر مانند پمپ، فن، ماشین‌آلات خانگی و... مناسب است.
  • نکته مهمی که باید در نظر گرفت این است که توان خروجی این الکتروموتورها معمولا کمتر است.
الکتروموتور سه‌فاز:
  • برای کاربردهای صنعتی و کاربردهایی که نیاز به توان بالا دارند مناسب است.
  • معمولاً به منظور استفاده در دستگاه‌ها و تجهیزات صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • نصب و راه‌اندازی آن باید توسط شخص فنی و ماهر صورت بگیرد.
  • دارای توان بیشتر و بازدهی بهتری نسبت به الکتروموتورهای تک‌فاز هستند.

بنابراین، قبل از خرید الکتروموتور، باید نیازهای خود را مورد بررسی دقیق قرار داده و تصمیم به خرید الکتروموتور تک‌فاز یا سه‌فاز بگیرید.

جریان

فرکانس جریان برق در ایران 50 هرتز است و باید دینام متناسب با آن را انتخاب نمایید. فرکانس در اغلب کشور‌های اروپایی نیز 50 هرتز و در آمریکای شمالی 60 هرتز است. گشتاور خروجی: شما باید محاسبه نمایید که در بدترین حالت چقدر گشتاور خواهید داشت و اگر گشتاور زیاد است از الکتروموتور مناسب برای گشتاور زیاد یا گیربکس صنعتی بر سر‌راه آن استفاده نمایید.

چرخه کارکرد

اگر الکتروموتور شما به صورت متنناوب کار می‌کند، یعنی بین هر بار استارت موتور، زمانی برای سرد شدن آن موتور خاموش است، در قیاس با یک نوع دائم کار، می‌توانید از دینام کوچک‌تری استفاده نمایید.

چرخه عمر

برای الکتروموتور دائم کار، که قرار است هزاران ساعت بدون توقف کار کنند، ممکن است یک موتور AC یا Brushless که طول عمر بالاتری دارند استفاده شود و برای نوع کم کار،موتورDC و Universal مناسب خواهند بود.

کاربرد خاص

در بعضی از کاربری‌ها مانند صنایع غذایی، نیاز است که از فولاد ضد زنگ استفاده شود. یا ممکن است دینام محافظ در برابر گرد و غبار و ضد آب مورد نیاز باشد. برای هر یک از این موارد خاص، نوع مناسب وجود دارد. این مشخصه با عنوان IP بر روی الکتروموتوردرج شده است.

اندازه فریم و پیکربندی

گاهی اوقات به دلیل محدودیت فضا، نیاز است که الکتروموتور کامپکت مورد نیاز باشد. بنابراین توجه به محل نصب، یکی از عوامل موثر بر انتخاب آن خواهد بود.

هزینه‌های نگهداری

ممکن است در نگاه اول الکترو موتور ارزان‌تر برای شما جذاب باشد، اما باید به هزینه‌های عملیاتی، مصرف برق، از کار افتادن خط تولید و سایر عواملی که بعداً هزینه‌های شما را اضافه می‌کنند نیز توجه داشته باشید و بهترین انتخاب را انجام دهید. جهت خرید آنلاین الکتروموتور ارزان می‌توانید با کارشناسان سایت کالا صنعتی در تماس باشید.

راندمان

مصرف انرژی دینام نسبت به توان خروجی با رویکرد صرفه جویی در انرژی، بسیارمهم است. امروزه الکتروموتورهایی با راندمان IE1 تا IE4 تولید می‌شود.

ویژگی‌های بدنه و نحوه نصب الکتروموتور

قبل از اقدام به خرید باید نحوه نصب الکتروموتور را تعیین کنید. الکتروموتورها در سه دسته فلنج دار، بدون فلنج و نیم فلنج قرار می‌گیرند. پرکاربردترین الکتروموتور موجود در بازار پایه‌دار و بدون فلنج است. از کد‌های مخصوص IMB و IMV برای تشخیص ویژگی‌های بدنه در زمان خرید می‌توان استفاده کرد.
در نهایت باید دقت کنید که الکتروموتور مناسب با کار صنعتی خود را تهیه کنید. زیرا انتخاب غلط شما باعث افزایش هزینه‌ها و کاهش بازدهی می‌شود.

تعمیر و نگهداری

قبل از اینکه الکتروموتور خود را انتخاب کنید، از عملی بودن استفاده از آن اطمینان حاصل کنید. به عنوان مثال اگر شما یک موتور DC نیاز دارید، آیا فردی را دارید که مرتب زغال آن را چک و تعویض نماید؟

عوامل اثر‌گذار بر قیمت الکتروموتور

قبل از هر چیز باید دانست که با توجه به تیراژ تولید و فروش الکتروموتور‌های سه فاز ، قیمت الکتروموتور‌های سه فاز پایین‌تر است. این نوع موتورها هم ارزان‌تر و هم در دسترس‌تر هستند. حتما می‌دانید که بسیاری از الکتروموتورهای سه فاز را می‌توان با خازن به صورت تک فاز نیز راه اندازی کرد. بنابراین اگر ولتاژ تغذیه مد نظر شما برق 220 ولت شهری است، با توجه به قیمت الکتروموتور می‌توانید به‌جای الکتروموتورهای تک فاز به الکتروموتور سه فاز نیز فکر کنید. در مورد راه اندازی الکتروموتور سه فاز بصورت تک فاز با خازن به وبلاگ ماناموتور مراجعه کنید. قیمت مینی‌موتور (DC) می‌تواند نسبت به قیمت موتور الکتریکی AC مقرون به صرفه‌تر باشند (تا توان‌های کمتر از 300 وات). اما در توان‌های بیشتر هزینه بیشتری را به شما تحمیل می‌کنند. قیمت الکتروموتور فقط تابع نوع الکتروموتور نیست، اما باید دانست که در شرایط مساوی، بیش از همه گشتاور موتور قیمت آن را تعیین می‌کند. پس برای آن‌که قیمت بالایی برای الکتروموتور نپردازید، محاسبه گشتاور را هر چه دقیق‌تر انجام دهید. 

خرید آنلاین انواع الکتروموتور با بهترین قیمت در فروشگاه برقچی

فروشگاه برقچی همواره تلاش می‌کند تا بهترین محصولات را با مناسب‌ترین قیمت و باکیفیت‌ترین تولید در اختیار مشتریان خود قرار دهد. این تیم رضایت مشتریان را اولویت اصلی خود قرار می‌دهد و در جهت تحقق این هدف تلاش می‌کند. مشتریان همواره از خرید خود راضی هستند و تجربه مطلوب خود را از خرید با دیگران هم به اشتراک می‌گذارند.  شما می‌توانید با خیالی راحت نسب به خرید محصول موردنظر خود اقدام کنید.

مزایای خرید موتور‌های الکتریکی از برقچی

پشتیبانی: تیم برقچی از متخصصین کاربلد و ماهری تشکیل شده است. مشتریان می‌توانند از زمان خرید تا بعد از آن از خدمات این فروشگاه استفاده کنند. 

ضمانت اصالت و بازگشت: فروشگاه برقچی اصالت تمام محصولات خود را تضمین می‌کند و مشتریان در صورت نداشتن رضایت می‌توانند آن را مرجوع کنند.

ارسال سریع: این که شما چه زمانی نسبت به خرید محصول اقدام کنید اهمیتی ندارد. تیم برقچی در سریع‌ترین زمان ممکن محصول موردنظر را به دست شما می‌رساند.

مشاوره فنی و خرید آنلاین انواع الکتروموتور از برقچی

اگر می‌خواهید یک الکتروموتور خریداری کنید اما نمی‌دانید کدام یک از مدل‌های آن برای پروژه شما مناسب است، برقچی به شما در زمینه انتخاب و خرید مناسب‌ترین الکتروموتور کمک می‌کند. مشاوره فنی برای خرید الکتروموتور، مانند هر نوع کالای صنعتی دیگر، می‌تواند از تحمیل هزینه‌های خرید محصول و همچنین هزینه‌های مربوط به سعی و خطاهای اجتناب ناپذیر آن جلوگیری نماید. مزیت مهم خرید اینترنتی محصولات صنعتی، از جمله الکتروموتور، آن است که می‌توانید با مقایسه مشخصات فنی و قیمت برندهای مختلف، بر حسب پروژه مد نظر و امکانات و محدودیت‌های آن، اقدام به خرید دقیقی داشته باشد. فروشگاه اینترنتی برقچی سعی می‌کند با عرضه و فروش اینترنتی انواع الکتروموتور با تنوع و کیفیت و قیمت مناسب، فضای لذت بخشی را برای صنعتگر ایرانی خلق نماید.

مراحل خرید الکتروموتور در فروشگاه اینترنتی برقچی

  1. با ورود به سایت و ساخت حساب کاربری محصول موردنظر خود را مطابق با توضیحاتی که به طور مختصر درباره هر محصول ارائه شده است انتخاب می‌کنید.
  2. بعد از ثبت گزینه سفارش و تکمیل مراحل خرید منتظر ارسال آن توسط تیم فروش باشید. 
  3. فروشگاه برقچی در سریع‌ترین زمان محصول را به دست شما می‌رساند.
مشاهده بیشتر


روال کار برقچی

درخواست خرید

درخواست خرید


مشاوره و راهنمایی

اعلام قیمت

اعلام قیمت


صدور پیش‌فاکتور

آماده‌سازی کالا

آماده‌سازی کالا


ارسال کالا در همان روز

تسویه نهایی

تسویه نهایی


صدور فاکتور

ارسال کالا

ارسال کالا


در همان روز

سوالات متداول

1.بهترین برند الکتروموتور کدام است؟

2.آیا موتور‌های الکتریکی در برقچی دارای گارانتی هستند؟

3.آیا امکان خریدوفروش الکتروموتور دست‌دوم در برقچی وجود دارد؟

4.هزینه و زمان ارسال سفارش‌ها در برقچی چقدر است؟

5.آیا برقچی تعمیرات و خدمات پس از فروش یا نصب الکتروموتور را هم دارد؟

whatsapp icon