لوله فلکسی یک لوله خرطومی فلزی است که دارای انعطاف خوبی میباشد. این لوله دارای سطح مقطع دوّار میباشد و برای محافظت از انواع کابل در فضاهای خارج از ساختمان یا محیطهای صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. اگر قصد دارید سیمکشی ساختمان یا محل کار خود را ایمن کنید حتما نیاز دارید تا برای کابلهایی که بصورت روکار هستند، فکری بکنید. بهترین راهحل برای چنین سیمهای رها شدهایی این است که آنها را داخل یک محفظه قرار بدهید.
لوله فلکسی یک پیشنهاد مناسب برای چنین شرایطی است. لولههای فلکسیبل به تسبت داکتها از استحکام بیشتری برخوردار هستند به همین دلیل میتوان از آنها در محیطهای صنعتی یا محیطهایی که شاهد تابش شدید نور خورشید هستیم، استفاده کرد. لولههای فلکسی توان خیلی بالایی ندارند و اگر تحت فشار شدیدی قرار بگیرند آسیب جدّی میبینند. بنابراین در محیطهایی که فشار خیلی شدیدی است و بار زیادی از روی آن عبور میکند بهتر است از لولههای فلزی استفاده شود.
لوله فلکسی چیست؟
[caption id="attachment_29309" align="aligncenter" width="720"]
لوله فلکسی چیست؟[/caption]
تمامی کابلهایی که در صنعت برق تولید میشوند در برابر ضربه، فشار، حرارت یا رطوبت آسیبپذیر هستند. در صنایع یا ساختمانسازی ممکن است به دلایل مختلفی امکان استفاده توکار از کابلهای میسر نباشد. در چنین مواقعی که کابلها بصورت روکار کشیده میشوند و از روی دیوارها یا کف زمین عبور میکنند، باید به ابزارهای مختلفی از آنها محافظت کرد و آنها را پوشاند.
این نوع لوله لولهای قدرتمند و البتّه انعطافپذیر است که میتوان انواع کابل، سیمهای تلفن، کابلهای دوربین مداربسته و حتی کابل شبکه را از داخل آن عبور داد. از این لولهها بیشتر برای فضاهای بیرونی ساختمان یا محیطهای صنعتی استفاده میشود.
نصب آسان لوله فلکسی
[caption id="attachment_29310" align="aligncenter" width="720"]
نصب لوله فلکسی[/caption]
لولههای فلکسیبل را به راحتی میتوان بر روی دیوار، سقف یا حتی کف زمین نصب نمود. برای اتصال
لوله فلکسی به محیط از بستهای مخصوصی استفاده میشود. لولههای فلکسی دارای سایزهای متنوعی هستند که میتوان با توجه به سایز یا حجم کابل عبوری، یک لوله مناسب با نیازمان را انتخاب کنیم.
کاربرد لوله فلکسیبل
مهمترین کاربرد این نوع لوله را میتوان محافظت از کابلهای دوربین مدار بسته دانست. انعطافپذیری بالای این لولهها موجب میشود تا بتوان آنها را به سادگی از کنار سقف یا دیوارها عبور داد.
لوله فلکسی شباهت زیادی به لوله خرطومیهای مرسوم در صنعت برقکشی دارد با این تفاوت که فلکسیها، لولههای فلزی هستند که دارای روکش گالوانیزه میباشند. به همین دلیل در مقابل رطوبت و حرارت نسبتا مقاوم هستند.
معیارهای مهم در انتخاب یک لوله فلکسیبل
هنگامی که یک لولهفلکسی را انتخاب میکنیم باید به موارد زیر توجه داشته باشیم:
- میزان انعطافپذیری لوله با توجه به کاربرد مدنظرمان
- کیفیت و طول عمر بالا
- قیمت مناسب
- استحام و جنس مناسب لوله فلکسیبل
- اندازه لولهها، بطوری که توانایی عبور دادن تمامی کابلها را داشته باشند.
- زنگ نزدن و گالوانیزه بودن محیط خارجی برای مقاومت در مقابل رطوبت و باران
- توانایی تخلیه الکتریسته ساکن به زمین
- جلوگیری از ایجاد نویز(بطور خاص در کاربرد دوربین مداربسته و شبکههای کامپیوتری)
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید داکت و ترانکینگ
انواع سایز لولههای فلکسی
یک
لوله فلکسی دارای سطح مقطع دوّار است. معمولا لولهها را در یایزهای مختلف و با شماره نمرههایی نظیر 11، 13، 16، 21، 25، 29، 36، 38 و 42 عرضه میکنند. هر چه شماره نمره لوله بالاتر برود تعداد کابل بیشتری را میتواند در خود جای دهد. در موقع خرید این لوله باید به تعداد کابل و حجم سیمی که میخواهیم از لوله عبور دهیم توجه کافی داشته باشیم. معمولا لولههای فلکسیبل در بستههایی با طول 25 متر به مشتریان عرضه میشوند.
[sta_anchor id="5"]
انواع لولههای فلکسی
[caption id="attachment_18615" align="alignleft" width="300"]
معرفی انواع لوله فلکسیبل[/caption]
لولههای فلکسیبل برحسب کاربردهایی که دارند به انواع مختلفی تقسیم میشوند بطور کلی لولههای فلکسی به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
- لولههای دارای روکش
- لولههای بدون روکش
لولههای فلکسی روکشدار
در مدل روکشدار یک رویه از جنس PVC یا مواد دیگر بر روی لوله قرار میگیرد. معمولا این نوع لوله را برای عبور کابلهای دوربین مداربسته مورد استفاده قرار میدهند. روکش علاوه بر زیبایی مقاومت لوله را نیز افزایش میدهد. روکش پیویسی که بر روی
لوله فلکسی کشیده میشود در مقابل آتشسوزی مقاوم است. این لولهها دارای انواع مختلفی هستند:
لوله فلکسی با روکش نسوز
معمولا از این نوع لولهها برای مکانهایی که گرمای شدیدی وجود دارد و احتمال آتشسوزی وجود دارد استفاده میشود(نظیر کورههای صنعتی)
لوله فلکسی با روکش پلاستیک
برای محیطهای بارانی یا محیطهایی که رطوبت بالایی دارند مورد استفاده قرار میگیرند.
لوله فلکسی شیلددار
از این لوله برای محیطهایی که قصد دارند امواج رادیویی بر روی کابلهای داخل
لوله فلکسی اثری نگذارند استفاده میکنند(کاربردهای مخابراتی)
لوله فلکسی شیاردار نسوز
معمولا این نوع از
لوله فلکسی را در خودروها استفاده میکنند. این لوله در مقابل حرارت و بنزین مقاوم است.
لوله فلکسی پلیاتیلن
این نوع از لولهها دارای سه لایه هستند. لایه داخلی و بیرونی از جنس آلومنیوم انعطاف پذیر و لایه میانی از جنس پلیاتیلن است. انعطافپذیری بالا و مقاومت در مقابل اشعه UV خورشید باعث میشود تا این نوع لوله دوام بالایی داشته باشد.
بیشتر بخوانید: آشنایی با تکنولوژی ANR در دوربینهای مدار بسته
لولههای فلکسی بدون روکش
در مدلهای بدون روکش دیگر خبری از محافظ روی لوله نیست. در این مدل شاهد انواع مختلفی از لولهها هستیم.
لوله فلکسی گالوانیزه
جنس این لوله از
فلز گالوانیزه است و استحکام بالایی دارد.
لوله فلکسی خرطومی(پلاستیکی)
بیشتر این نوع از لولهها را میتوان در کاربردهای ساختمانی و در تابلوهای برق صنعتی و فشار قوی مشاهده کرد.
لوله فلکسی فلزی
این مدل نسبت به مدل گالوانیزه از استحکام بالاتری برخوردار است و بیشتر میتوان آن را در کاربردهای صنعتی مورد استفاده قرار داد.
لوله فلکسی تابلویی
این نوع
لوله فلکسی بسیار منعطف است و در برابر دمای شدید مقاومت خوبی دارد. با توجه به ضریب حفاظتی بالایی که دارد معمولا در تابلوهای برق، تجهیزات پزشکی یا سیستمهای بانکی مورد استفاده قرار میگیرد.
گلند و بست لوله فلکسی
[caption id="attachment_18616" align="alignleft" width="300"]
بست لوله فلکسی[/caption]
برای اتصال لولههای فلکسی به یکدیگر از یک قطعه خاصی به نام گلند استفاده میشود. در واقع گلند نوعی ترمینال محسوب میشود که برای مسدود کردن لولهها یا اتصال دو لوله به یکدیگر به کار میرود.
برای اتصال و محکم کردن
لوله فلکسی بر روی دیوار یا سقف از یک بست مخصوصی استفاده میشود. اندازه این بستها بستگی به سایز لوله دارد. هر چه تعداد بست ها بیشتر باشد لوله بهتر بر روی دیوار ثابت میشود و از جدا شدن آن از دیوار جلوگیری میشود.
انواع مدلهای لوله فلکسی در بازار
در بازار انواع
لوله فلکسی وجود دارد. در اینجا به معرفی چند مدل مطرح میپردازیم:
این
لوله فلکسی از نوع روکش دار میباشد که برای کاربردهای صنعتی، مسکونی، اداری و تجاری میتوان از آن استفاده کرد. قطر این لوله 13 میلی متر است که در حلقههای 25 متر عرضه میشود و میتوان از آن با خاطری آسوده در محیطهای با نور آفتاب شدید یا باران استفاده کرد.
این لوله دارای عایقبندی مناسب است و برای همین میتوان از آن در محیطهای مرطوب یا حتی در آب نیز استفاده کرد. قطر این لوله 17و.5 میلمتر است و از بدنه مستحکمی برخوردار است.
جمع بندی
در پایان باید به این نکته توجه کنیم که تجهیزات سادهای نظیر
لوله فلکسی میتوانند اههمیت بسیاری در سیستم سیمکشی ما داشته باشند، زیرا میتوانند ایمنی و دوام شبکه کابل کشی ما را افزایش دهند و خیال ما را از سلامت کابلها آسوده کنند.